ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28

Γρηγοριάδης Κώστας

Για το ΙΚΑ ενδιαφέρονται ο Κακαουνάκης, ο Τράγκας, η Ζαχαρέα, η Τρέμη, ο Πρετεντέρης και βάλε! Για το ΙΚΑ έχουν μιας ώρας θέμα τα του Βαρθολομαίου!!!

***

Δηλαδή, για το καλό μας!..

***

ΕΤ-3: Καλό είναι το δελτίο σας (μεσάνυχτα) να μην ...«ξεχνάει» τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ!..

***

ΕΤ-1: Κι εσύ πάντως δεν ξεχνάς τον Στάλιν! Στον ύπνο σας θα τον βλέπετε (ισοβίως)...

***

Και η ΝΕΤ θεωρεί ότι πρέπει να προβάλλει μία Μπιζό(;) - πολύ ωραία, πράγματι - ως πρότυπο για τις νέες κοπέλες!!! Και την Κάμπελ!..

***

Πρότυπο για να μοιάσουν οι νέες στα προσόντα των δύο, δε γίνεται! `Η γεννιέσαι ωραία (ωραίος) ή...

***

Αρα, άλλο πρότυπο εννοεί η ΝΕΤ!..

***

Και όχι μόνον η ΝΕΤ! Πολύ πιο πολύ οι άλλες TV, για να μην τις αδικούμε...

***

Κουλούρης: «Εγώ είμαι η ψυχή κι η συνείδηση του ΠΑΣΟΚ»!!

***

Κουλούρη: Δηλαδή, αυτό το θεωρείς θετικό;

***

Αλαβάνο: Ο δικομματισμός έφαγε τα όριά του; Τότε; Χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας;

***

Τελικά, ποια είναι η πρόταση εξουσίας του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ;

***

ΣΥΝ: Χρειάζεται μία γερή παρέμβασή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τώρα που αποφασίστηκε η Σένγκεν 3!! Να τους σπάσετε τα μούτρα! Ευρωπαϊκώς...

***

Πάλι την πάτησε η ΑΕΚάρα!..

***

Αλλά κι οι Πράσινοι!..


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενα σημείωμα...

«Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα που μας εβάραινε θανατερά./ Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά...» (Νίκος Καρβούνης)

Πέρασαν εξήντα χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου και ποιητή της Εθνικής μας Αντίστασης Νίκου Καρβούνη (1880 -1947). Η πλούσια αρθρογραφία του σφραγίσθηκε από τα νάματα του μαρξισμού: «Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι ιστορία των ταξικών αγώνων», έγραφε σαν επικεφαλίδα στο «Ριζοσπάστη» για τον Μαρξ. Η πλούσια μεταφραστική του εργασία με τους Γουόλτ Γουίτμαν, Σέλεϊ Κίπλινγκ, Εντγκαρ Αλαν Πόε, Μαγιακόφσκι κοσμούν την ελληνική ποιητική γραμματεία. Στο πλήθος των συνεργασιών με «Σκριπ», «Εστία», «Πρωία», κατέδειξε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να διατηρούν την πολιτική τους «αυτοδιάθεση». Η στρατευμένη στη συνέχεια γραφίδα του στα περιοδικά «Νέοι Πρωτοπόροι», «Ριζοσπάστης» και η συμμετοχή του στην «Κοινωνική Αλληλεγγύη» (στον «Ριζοσπάστη» υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Κ. Μαυροθαλασσίτης») τάραξε τα νερά της αστικής τάξης. Η φυλάκισή του από τη Μεταξική δικτατορία και οι διώξεις του με παρεμβάσεις από τη γερμανική πρεσβεία, τον έστειλαν στη Γαύδο... Γιατί με την αντιφασιστική μετάφραση της «Καστανής Βίβλου» αποκάλυπτε το ρόλο του φασισμού, του Μεταξικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και το ρόλο του Γκαίριγκ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. (Κατηγορήθηκε επί εξυβρίσει αρχηγού κράτους(!!!) δηλαδή του Χίτλερ).

Ο Νίκος Καρβούνης, μέσα σ' αυτήν τη θύελλα των γεγονότων, πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, για τη «χιλιάκριβη τη λευτεριά»... Ενα σημείωμα γραμμένο το 1932, το Φλεβάρη, είναι εξαιρετικά επίκαιρο. «Φαίνεται» ότι γράφτηκε «σήμερα» για τη λειτουργία της εμπορευματοποίησης του κεφαλαίου σ' όλες του τις εκδηλώσεις: «Δεν πταίουν οι Νέοι οι σημερινοί γι' αυτό το αισχρόν το κατάντημα. Τους εκφαυλίζει το περιβάλλον, το σπίτι, το σχολείο, η πολιτεία - το επικρατούν σύστημα. Πώς να γίνουν καλύτεροι, πώς να γίνουν απλοί, ειλικρινείς, ελεύθεροι, γεμάτοι αγάπην, γεμάτοι χαράν, πώς να νιώσουν τον μεγάλον, τον παντοδύναμον παλμόν της Ζωής και να συντονισθούν προς αυτόν, όταν αφού φορτωθούν και δεθούν με χίλια δεσμά ψευτιών, προλήψεων, προκαταλήψεων, συμβατικοτήτων, εκσφενδονίζονται εις την στυγνήν αθλιότητα της σημερινής βιοπάλης; Τελειώνει ο νέος τας σπουδάς του, εφοδιάζεται μ' ένα χαρτί, με κάποιες γνώσεις, και με πολλές ελπίδες, με το θάρρος της ωραίας του ηλικίας, ξεκινά για να ζήση - κατά τον τρόπον που παρερμηνεύεται η ζωή εις τα "πολιτισμένα" καθεστώτα μας. Αλλά, για ν' ανοίξει μίαν θέσιν στην ζωήν αυτήν, την ταπεινήν, την στενόκαρδην, την άσκημην, την ζωήν της βιοπάλης, όπου υπάρχουν εκμεταλλευταί και εκείνοι που τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι και οι οποίοι "φιλοδοξούν" να μπορέσουν κι αυτοί μίαν ημέραν να εκμεταλλεύονται άλλους, για να μπορέσει ο νέος να σταθεί στα πόδια του μέσα εις αυτόν τον απάνθρωπον τον διαγκωνισμόν - συναγωνισμόν τον λέγουν οι ταρτούφοι της κρατούσης σημερινής κοινωνίας - είναι υποχρεωμένος να πετάξει στο πέλαγος της βιοπάλης ό,τι αγνόν και ευγενικόν του απομένει ακόμη: της ανθρωπίνης του ωραιότητα: είναι υποχρεωμένος ν' αφήσει στους θάμνους του κακού δρόμου το έριον της ανθρώπινής του αρετής, όπως τα πρόβατα αφίνουν το δικό των στ' αγκάθια της ερήμου».


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ