ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, οι διήμερες εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στη Σεβίλλη της Ισπανίας, παρότι έχει χαρακτηριστεί ως άτυπη, είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Ηταν ένα είδος πολεμικού συμβουλίου, που ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο. Ειδικά όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, τα ΝΑΤΟικά επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενόψει της διευθέτησης του τελικού καθεστώτος της περιοχής.

Οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί συναντήθηκαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, συγκεκριμένες κατευθύνσεις με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε αυτές τις περιοχές και να μοιράσουν χρεώσεις και καθήκοντα. Ζήτημα πρώτο στην ατζέντα της Συνόδου, η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος τους. Την ίδια ώρα, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με βάση την εμπειρία από τις πολεμικές αποστολές που διεκπεραιώνουν τα τελευταία χρόνια, συζητούν για τη λεγόμενη μετεξέλιξη της συμμαχίας, που περιλαμβάνει τόσο την αναθεώρηση της «Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας», όσο και την πορεία συγκρότησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της λεγόμενης «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης».

Βασικός στόχος αυτών των αναπροσαρμογών είναι ο σχηματισμός μιας ενιαίας δομής διοίκησης με σφιχτό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα, που δε θα δίνει λόγο στις χώρες - μέλη, αλλά θα υπάγεται κατευθείαν στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, η NRF (Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης) συγκροτείται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως ενιαίος και ομοιογενής στρατός και όχι σαν ένα σύνολο στρατιωτικών τμημάτων προερχόμενων από τις χώρες - μέλη. Προωθούν, δηλαδή, τον ενιαίο ΝΑΤΟικό στρατό, που δε θα είναι απλά μια πολυεθνική δύναμη, αλλά θα σηματοδοτεί ένα είδος στρατιωτικής ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Στο ιμπεριαλιστικό αυτό παιχνίδι με τη φωτιά, η ελληνική εμπλοκή είναι δεδομένη και έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ανοιχτή ατζέντα, που κάθε φορά εμπλουτίζεται με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις των Αμερικανών. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που δίνει και τον τόνο της ελληνικής εμπλοκής. Αναφερόμενος στην NRF, είπε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της».

Υπενθυμίζεται πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος είχε πει: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων και τη συμμετοχή της Ελλάδας (...) Θα ελπίζαμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και προς τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, δεν είναι θέμα πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική πλευρά, αλλά πολιτικών επιλογών, στο πλαίσιο της διεκδίκησης ρόλου από την ελληνική άρχουσα τάξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


ΙΣΠΑΝΙΑ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκαν στις 2, 3 και 4 Φλεβάρη ενόψει της διήμερης συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το ΚΚ Ανδαλουσίας

Από τη μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Σεβίλλη

Associated Press

Από τη μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Σεβίλλη
Με αφορμή την πραγματοποίηση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη, την Πέμπτη και την Παρασκευή το ΚΚ Ανδαλουσίας (ανήκει στη δύναμη του ΚΚ Ισπανίας) και η ΚΝ Ανδαλουσίας, πραγματοποίησαν τις λεγόμενες jornadas anti-imperialistas, αντιιμπεριαλιστικές μέρες στις 2, 3, 4 Φλεβάρη.

Αυτές οι αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις - που τη δεκαετία του '80 ήταν πολύ διαδεδομένες - κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή με μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και τη δυναμική παρουσία της νεολαίας. Πραγματοποιήθηκε πορεία που διέσχισε την πόλη, διατρανώνοντας τη λαϊκή αντίθεση στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ξένες βάσεις, για την αλληλεγγύη των λαών. Τον παλμό και τη ζωντάνια έδωσαν οι δυνάμεις των κομμουνιστών με τα συνθήματα και τα πανό τους.

Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος κινήματα και οργανώσεις από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική, με πλούσια πάνελ για τα αντίστοιχα θέματα των καλεσμένων εισηγητών. Συμμετείχαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), η Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Βραζιλιάνικη Επιτροπή Ειρήνης (CEBRAPAZ), η ΚΝ Βενεζουέλας, το ΚΚ Κολομβίας, η Λατινοαμερικάνικη Οργάνωση Φοιτητών (OCLAE), η Κομμουνιστική Ενωση Νέων (KSM), το Μέτωπο Σαντινίστας Νικαράγουας.

Η αφίσα των εκδηλώσεων: «Εξω οι βάσεις, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα νικήσει, δε θα περάσουν»
Η αφίσα των εκδηλώσεων: «Εξω οι βάσεις, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα νικήσει, δε θα περάσουν»
Πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συναυλία με τον γνωστό Κουβανό τραγουδιστή Πάμπλο Μιλανές. Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του ΚΚ Ανδαλουσίας, το ΚΚ Ισπανίας οργάνωσε τη Συνάντηση των 6 ΚΚ (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλικής Επανίδρυσης, Βοημίας - Μοραβίας και ΚΚΕ). Τη διακήρυξη που εξέδωσε για τις εκδηλώσεις το ΚΚ Ισπανίας, στηρίζουν τα κόμματα της Συνάντησης μαζί με άλλα 53 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚ Ισπανίας παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Φελίπε Αλκαράς, εκτελεστικός πρόεδρος, ο Χοσέ Λουίς Σεντέγια, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ισπανίας και ΓΓ του ΚΚ Ανδαλουσίας και ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Βίλι Μέγιερ.

Παραβρέθηκε, επίσης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Τομπίας Πφλίγκερ, ο οποίος προειδοποίησε, το κίνημα να μην πέσει σε αυταπάτες για δήθεν αντίβαρο της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, μιας και καθημερινά αποδεικνύεται ο αντιδραστικός και φιλοπόλεμος χαρακτήρας της ΕΕ, που απλά ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για περισσότερη επιρροή και μερτικό στα κέρδη και τις αγορές. Κάλεσε επίσης σε εγρήγορση στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ για να μην «αναστηθεί το ευρωσύνταγμα» και υπογράμμισε τη θέση του για καμιά απολύτως αποστολή Γερμανού στρατιώτη εκτός συνόρων, είτε με είτε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Η εισήγηση και οι περισσότερες ομιλίες κινήθηκαν γύρω από την ανάγκη να αποκρουστούν τα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, αλλά και αλλού, εκφράζοντας την καταδίκη τους στην κατοχή του Ιράκ, Παλαιστίνης, Αφγανιστάν και την αλληλεγγύη των κομμάτων στους λαούς που αντιστέκονται. Για το ΝΑΤΟ, αναδείχτηκε η όλο και πιο αντιδραστική και επιθετική του φύση.

Στην παρέμβασή του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης συγχάρηκε το ΚΚ Ισπανίας για τη σημαντική του πρωτοβουλία και αφού αναφέρθηκε στις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρίγα/ Λετονία, υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο που επιφυλάσσουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στις νέες στρατιωτικές βάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, από τις οποίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιτεθούν στον Ιράν, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα και τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη «Βάση Αντι-πυραυλικής Αμυνας», που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Τσεχία. Αναφερόμενος στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης απειλούν στόχους στο εξωτερικό αλλά και απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό», αν και όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Τέλος, κατήγγειλε ιδιαίτερα την ύπαρξη και μετατροπή της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο σε σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τονίζοντας ότι ίσως αποτελεί το μόνο παράδειγμα στον κόσμο όπου τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός έχουν την ίδια άποψη και απαιτούν το κλείσιμο και ξήλωμα της βάσης.

Διακήρυξη της «αντισυνόδου» που εκδόθηκε από το ΚΚ Ισπανίας

Στη διακήρυξη αυτή σημειώνεται: «Τα κόμματα και οι οργανώσεις που συμφωνούμε σε αυτή την απόφαση, χαιρετίζουμε τους αγώνες και την αντίσταση των εργαζομένων και των λαών του κόσμου ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των επεμβάσεων, της στρατιωτικής κατοχής και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Αγώνες που είναι σημαντικός παράγοντας για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, την κοινωνική προκοπή για την ανθρωπότητα.

Την ίδια στιγμή που καλούμε σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους που υπάρχουν στη σημερινή εποχή, καλούμε σε κινητοποίηση όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις και της κοινωνικής προόδου, ώστε να μην επιτραπεί στον καπιταλισμό να οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή, όπως το έκανε τον προηγούμενο αιώνα και διατρανώνουμε την πίστη μας ότι ένας άλλος κόσμος, ο σοσιαλιστικός είναι δυνατός, και γι' αυτό απαιτούμε:

- Τη διάλυση όλων των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων που βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους.

- Την αποστρατιωτικοποίηση της ασφάλειας.

- Τη μείωση των στρατιωτικών κονδυλίων.

- Την απαγόρευση και καταστροφή όλων των όπλων μαζικής καταστροφής.

- Τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

- Τη δημιουργία μιας ιδέας της ανθρώπινης ασφάλειας με αποστρατιωτικοποίηση που θα επικεντρωθεί στο κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας: την πείνα, τη φτώχεια, την ανισότητα, τις ασθένειες και την αδικία.

Δέσμευσή μας είναι η πάλη για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».


Δ.Κ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ