ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Διογκώθηκε στα 226,2 δισ. ευρώ

Υπερδιπλασιάστηκε, μέσα στην τελευταία 10ετία, παρά τα εξαντλητικά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το τραπεζικό κεφάλαιο και άλλοι μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τη συνεχιζόμενη διόγκωση του κρατικού χρέους της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο τέλος Δεκέμβρη του 2006 διαμορφώθηκε στα 226,2 δισ. ευρώ από 215,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2005. Το ποσοστό της αύξησης, μέσα σε ένα χρόνο έφτασε σε 5%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος 2007, αναμένεται περαιτέρω διόγκωση στα 234,4 δισ. ευρώ, δηλαδή με ετήσιο ρυθμό ανόδου 3,6% ή σε απόλυτα μεγέθη κατά 8,2 δισ. ευρώ.

Την αποκλειστική ευθύνη σε αυτή την αρνητική εξέλιξη έχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η πολιτική τους. Η τακτική του υπερδανεισμού πήγε αντάμα με τα εξαντλητικά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα από τις οποίες -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους - υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στη μείωση του χρέους. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 114,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 1997, στο τέλος του 2004, είχε εκτιναχτεί στα 201,2 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω 7ετία (1997 - 2004) καταγράφεται αύξηση ύψους 86,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 75%. Τη σκυτάλη παρέλαβε επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα μέσα σε μια δεκαετία (1997 - 2007), το χρέος να υπερδιπλασιάζεται από 114,5 δισ. σε 234,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 θα συναφθεί κρατικό δάνειο, ύψους από 500 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, που θα έχει διάρκεια 50 χρόνια, ενώ το συνολικό ποσό των νέων δανείων του 2007 εκτιμάται - για την ώρα - σε 33,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζίτες και άλλα αρπαχτικά ξεκοκαλίζουν ολόκληρους προϋπολογισμούς. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ολόκληρος ο φόρος εισοδήματος που θα εισπράξει το κράτος μέσα στο 2007 από τα 5,5 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ΕΒΕ θα δοθεί με τη μορφή τόκων στους τραπεζίτες. Το συγκεκριμένο κομμάτι των φορολογικών εσόδων για το 2007 εκτιμάται σε 9,72 δισ. ευρώ. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους (χωρίς τα χρεολύσια) θα φτάσουν στα 9,75 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από την άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων...

Ελλείμματα και... «ανταγωνιστικότητα»

Εδώ και 33 χρόνια, οι κυβερνώντες - πράσινοι και γαλάζιοι - μαζί με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας του πλούτου, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, επικαλούμενοι τα λεγόμενα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα προβλήματα των εργαζόμενων λαϊκών νοικοκυριών. Ετσι, ανάλογα με τις περιστάσεις, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις σκληρές θυσίες στις οποίες υποχρεώνουν τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς, επικαλούμενοι πότε τα ελλείμματα, πότε το υπέρογκο κρατικό χρέος, πότε την υψηλή ανεργία και τον πληθωρισμό, την ανάγκη «σταθεροποίησης» και «εκσυγχρονισμού» της οικονομίας και πάει λέγοντας...

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άλλαξαν τροπάρι, κάνοντας σημαία τους την «ανταγωνιστικότητα». Και οι μεν και οι δε, δικαιολογούν κάθε νέο αντιλαϊκό μέτρο, υποστηρίζοντας πως η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» αποτελεί... μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων, όπως τα ελλείμματα, δημόσιο χρέος κλπ, αλλά και για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Σ' αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής της πολιτικής, ανακήρυξε το 2006 ως «έτος ανταγωνιστικότητας»..!

Ανεξάρτητα από την τακτική των κυβερνώντων, να παίζουν με τους αριθμούς για να εξωραΐσουν την κατάσταση, τα αποτελέσματα των πολιτικών τους είναι γνωστά. Αποτυπώνονται ανάγλυφα και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τη διαχρονική πορεία των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνονται οι εμπορικές και κάθε άλλου είδους συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό), που χρόνο με το χρόνο διευρύνονται. Ετσι, για το 2006, η Τράπεζα της Ελλάδας μας πληροφόρησε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 9 δισ. ευρώ και έφτασε αισίως τα 23,6 δισ. ευρώ, από 14,6 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2005. Σαν ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα ξεπέρασε το 12,1% από 8,1% που ήταν το 2005! Για όσους δε λέει τίποτε, το ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου ξεπέρασε το 12% του ΑΕΠ, θυμίζουμε το εξής: Πριν 20 χρόνια - το 1986, που το έλλειμμα του ισοζυγίου είχε αγγίξει το 7% του ΑΕΠ - η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε πάρει από την ΕΟΚ (τη σημερινή ΕΕ) το δάνειο «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας, με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους, που στην ουσία υποθήκευαν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Από το 1986 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άλλαξαν αρκετές φορές. Ομως οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - που συνοδεύτηκαν με πολιτικές γενναιόδωρης διεύρυνσης των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικότητας κλπ - παρέμειναν αναλλοίωτες. Στο μόνο που άλλαζαν ήταν στο χρώμα. Και βέβαια, οι συγκεκριμένες πολιτικές, δεν έλυσαν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα - της οικονομίας, της «ανταγωνιστικότητας», της «παραγωγικότητας» ή των εργαζομένων - όπως υπόσχονταν οι κυβερνώντες. Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα της οικονομίας, όπως την παρουσιάζουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όπως τη βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αν, λοιπόν, κάπου φάνηκαν αποτελεσματικές οι πολιτικές λιτότητας, ήταν ότι αποτέλεσαν θερμοκήπιο για την προκλητική αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων που - βέβαια - εξασφαλίστηκε με τη σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανοδικά το 2006

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2006, όπως προκύπτει και από την εξέλιξη των δεικτών του κύκλου εργασιών (μετρά την ονομαστική αξία των πωλήσεων), και των νέων παραγγελιών, που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των βιομηχανικών κλάδων (ορυχεία, λατομεία, μεταποίηση) μετρούμενος σε δωδεκάμηνη περίοδο, το Δεκέμβρη του 2006 ως προς το Δεκέμβρη του 2005, σημείωσε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 18% που σημείωσε την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο (2005 ως προς το 2004). Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Δεκέμβρης 2006 προς Γενάρη - Δεκέμβρη 2005) ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο 12,5%, έναντι ανόδου 7,7% που είχε σημειώσει το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την εξέλιξη του δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (μετρά την εξέλιξη της ζήτησης για βιομηχανικά εμπορεύματα, ως ένδειξη της μελλοντικής παραγωγής στη βιομηχανία).

Οι εκκαθαριστικές καταστάσεις ΦΠΑ

Και μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου της Εφορίας (Taxis) υποβάλλονται φέτος οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ επαγγελματιών και επιχειρήσεων για το έτος 2006. Η σχετική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τις 28 Φλεβάρη του 2007. Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έδωσε παράταση στην υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ (βιβλία Β' και Α' κατηγορίας) οι οποίες, ανάλογα με τον ΑΦΜ, αρχίζουν να εκπνέουν από τη 13η Μάρτη, αντί 28 Φλεβάρη.

ΕΦΕΤ
Ανακαλούνται φρυγανιές «Elite»

Ανακαλούνται συγκεκριμένες συσκευασίες του προϊόντος «Σταρένιες Φρυγανιές Elite Classic» λόγω σφάλματος στη συσκευασία τους. Οπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτύπωση της συσκευασίας βρίσκονται εσωτερικά, σε επαφή με το προϊόν.

Συγκεκριμένα, ανακαλούνται συσκευασίες των 125 γρ. με αριθμούς παρτίδας: 0213, 0315, 0317, 0318, 0319, 0426, 0529, 0530, 0713, 0714. Οι αριθμοί της παρτίδας αναγράφονται στην πρόσοψη της συσκευασίας. Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σχετικά με την ανάκληση του προϊόντος και καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί κάποιο πακέτο από τις παραπάνω παρτίδες να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ