ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογολογία με πολλαπλούς στόχους

Την εκλογολογία υποδαυλίζει «υπογείως» η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πετύχει ένα διπλό στόχο: Από τη μια να αποπροσανατολίσει και να διευκολύνει την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή το νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη στιγμή που εκτιμά ότι τη συμφέρει.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδοκιμάζει την εκλογολογία, ωστόσο την ίδια στιγμή αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ οι υπουργοί και βουλευτές προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στους επόμενους μήνες. Η σκόπιμα ασαφής πρωθυπουργική δήλωση ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», έχει ενισχύσει τις εκτιμήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για κάλπες τους επόμενους μήνες, αν και στις δημόσιες δηλώσεις τους «συμμορφώνονται» με την επίσημη γραμμή. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι χτες από το Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των πρόωρων εκλογών. «Εμείς δουλεύουμε με χρονικό ορίζοντα την τετραετία και τίποτε δεν πρόκειται να αναστείλει τους ζωντανούς και γρήγορους ρυθμούς, με τους οποίους εφαρμόζεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι η εκλογολογία «δε βοηθάει την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Αντιθέτως, δημιουργεί προβλήματα. Οι εκλογές - όπως είπε ο πρόεδρος - θα γίνουν στην ώρα τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε χτες να επαναλάβει τη θέση του Κ. Καραμανλή ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», προσπερνώντας πως το κλίμα εκλογολογίας πυροδοτήθηκε το Σαββατοκύριακο από ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι εκλογολογία είναι «ορατή διά γυμνού οφθαλμού», αλλά συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές δεν είναι ορατές, τουλάχιστον ακόμα». Σε ερώτηση σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης όσον αφορά τις επόμενες «μεταρρυθμίσεις» μετά την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου -πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια» αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσει.

Μεγαλόψυχος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δε θα εκμεταλλευτεί τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ! «Δε θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η ΝΔ είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και το ότι ο κ. Καραμανλής είναι πιο μπροστά από τον κ. Παπανδρέου. Η στάση μας είναι υπεύθυνη και υπεύθυνη στάση σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δουλιά να κάνει, είναι ισχυρή και δεν έχει προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά στον «Αλφα 9,89».

Βέβαιος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», την πρώτη του συνέντευξη μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του.

«Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές. Τις εκλογές τις έχει ήδη κερδίσει. Ετσι όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, και έτσι θα είναι μέχρι τις εκλογές, αποκλείεται να κερδίσει» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου δε θα παύσουν να τον απασχολούν, «και όσο ο Θεός με κρατά όρθιο θα έχω γνώμη και θα την εκφράζω».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να κάνει εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας και αυτή η θέση της είναι σωστή», αλλά ο ίδιος δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας «απρόοπτων γεγονότων». Πάντως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ότι «η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές» και συμπλήρωσε: «Είναι δυστυχώς η εκλογική μας νίκη βέβαιη και όταν λέω "δυστυχώς" το εννοώ... Δεν κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι βαρύ πρόβλημα της χώρας, ότι η ΝΔ με τις αδυναμίες της έχει σίγουρη την επόμενη εκλογή. Χωρίς αυτό η κυβέρνηση ασφαλώς θα ήταν καλύτερη». Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Παιδεία, δηλώνει πως θα ήθελε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πιο γενναία, αφού ο νόμος - πλαίσιο «δεν είναι πλήρης», ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζει πως πρέπει να είναι ευρεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, αφού κατά βάθος συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία και η εξωτερική πολιτική, αλλά «τα καταφέρνουμε για κομματικές αντιδικίες και φανατισμούς να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν» η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα διαμορφώνεται στο 2,8% υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 36,7%, το ΠΑΣΟΚ 33,9%, το ΚΚΕ 5,8%, ο ΣΥΝ 2,8% και ο ΛΑΟΣ 2,7%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 15,7%.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Φταίει η ... κακή διαχείριση

Περιοδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε Κοζάνη και Καστοριά

Να εμφανίσουν ότι το «ΠΑΣΟΚ του 2007» προήλθε από παρθενογένεση, επιχειρούν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του προέδρου του, Γ. Παπανδρέου. Συνεχίζοντας την πολιτική παραπλάνησης του εργαζόμενου λαού και εξωραϊσμού των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της περιοδείας του σε Κοζάνη και Καστοριά, απέδωσε όλα τα δεινά του λαού στην κακή διαχείριση που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Εκλαψε» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ξεκληρίζονται, υπερασπίστηκε όμως το εργαλείο που τους οδηγεί σ' αυτήν την κατάσταση, την ΚΑΠ. Διαπίστωσε την ανάγκη στήριξης του κλάδου της Γούνας, σήμερα, που ο κλάδος ελέγχεται από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού προηγούμενα και επί ΠΑΣΟΚ, όπως και επί ΝΔ, υλοποιήθηκε η βίαιη οικονομική εξόντωση των χιλιάδων μικρών και μεσαίων γουνοποιών και γουνεργατών, που, τελικά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα.

Οσο για τη ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί εγκληματική πολιτική και την απαξιώνει, αφού, όπως είπε, τη διοικεί χωρίς αρχές, χωρίς στόχους, χωρίς σχεδιασμούς. Υπερασπίστηκε την κοινή αντίληψη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ΔΕΗ να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο απελευθερωμένο περιβάλλον της αγοράς Ενέργειας. Διατύπωσε την πρόταση να δημιουργηθεί στους σταθμούς της ΔΕΗ, στην Κοζάνη, ένα κέντρο τεχνογνωσίας σε θέματα Ενέργειας σε επίπεδο Βαλκανίων, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να έχει διασύνδεση με πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και, τέλος, δήλωσε την υποκριτική συμπαράστασή του στους άνεργους και τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, που παλεύει διεκδικώντας προσλήψεις στη ΔΕΗ που τους πετά από τα χωράφια τους για να τα κάνει ορυχεία, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, κάλεσε τη ΔΕΗ να κάνει προσλήψεις με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μνήμη και θυμούνται πως η ΔΕΗ έγινε ασύδοτη κυρίως μετά τη μετατροπή της σε ΑΕ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μάλιστα συνέδραμαν στα σχέδιά της στέλνοντας και τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής (βλ. Μαυροπηγή). Θυμούνται πως στο πλαίσιο της πολιτικής «ανταγωνιστικότητας» της ΔΕΗ, επίσης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, άρχισε να ανατρέπεται το ισοζύγιο αναγκαίου και απασχολούμενου προσωπικού, όπως επίσης να εδραιώνεται το δουλεμπόριο, δηλαδή η απασχόληση εργαζομένων μέσω εργολάβων. Αυτή την πολιτική σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο μεταξύ, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ξεπεράσει τις εσωκομματικές τριβές στο κόμμα του, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», στο οποίο αναφερόταν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να διαγράψει τους Ευάγ. Βενιζέλο, Ακ. Τσοχατζόπουλο, Αν. Διαμαντοπούλου, Χρ. Βερελή, Αν. Λοβέρδο και Θ. Πάγκαλο, προκάλεσε νέα αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ. Το δημοσίευμα έσπευσαν να διαψεύσουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και ο γραμματέας Ν. Αθανασάκης. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου έστειλε ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διατυπώσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους μέχρι το συνέδριο του Μάη, τονίζοντας με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές και σ' αυτές πρέπει να πάει «συντεταγμένα».

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει τη 10η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός και Προγραμματισμός, Οικονομικός απολογισμός, Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Αρχαιρεσίες.

Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Εκδήλωση για τα «Λαυρεωτικά»

Εκδήλωση για τα «Λαυρεωτικά» συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου και η Επιτροπή Ειρήνης Λαυρίου, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λαυρίου. Από το Μπραχάμι θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 8 π.μ. από την πλατεία Ελενας Βενιζέλου (Νέο Τέρμα). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-9712149 από 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ