ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Η Πολιτική Απόφαση του 13ου Εκτάκτου Συνεδρίου

Στις 3 - 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Βενεζουέλα το 13ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας, που αποφάσισε να διατηρήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια, στηρίζοντας ταυτόχρονα την Μπολιβαριανή Διαδικασία και συμβάλλοντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, 5 Μάρτη, και τα κύρια σημεία της δημοσιεύουμε σήμερα:

«Μετά από μια βαθιά συζήτηση που εξελίχθηκε σε όλη τη χώρα μέσα στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων του ΚΚ Βενεζουέλας γύρω από τις Θέσεις που υιοθετήθηκαν από την 4η και 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, στις 3 Μάρτη 2007 κορυφώθηκε με επιτυχία το 13ο Εκτακτο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΒ στην Τακαρίγκουα ντε λα Λαγκούνα, στο Κρατίδιο Μιράντα, με την ενεργό συμμετοχή 847 αντιπροσώπων που κατά μέσον όρο είχαν 11 χρόνια κομματικής ηλικίας.

Στο 13ο Εκτακτο Συνέδριο συμμετείχε και ο σύντροφος Γουίλιαμ Λάρα, υπουργός της Λαϊκής Εξουσίας Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες Φρίας, ο οποίος υπογράμμισε την ιστορική στιγμή που βιώνουμε στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική και τον ηγετικό ρόλο της επανάστασής μας στην ανάπτυξη των δημοκρατικών και προοδευτικών ρευμάτων που ξεσηκώνονται σήμερα στον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Οι γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις, προϊόν πάνω από δύο μηνών συζήτησης στις ΚΟΒ μας, ξεχώρισαν το ρόλο που έχει παίξει το ΚΚ Βενεζουέλας στη διάρκεια της πάλης του Βενεζουελάνικου λαού για την Εθνική Απελευθέρωση και το Σοσιαλισμό, καθώς και τη συμβολή στην επαναστατική θεωρία στη διάρκεια 76 χρόνων ιστορίας και πάλης του.

Είναι αξιοσημείωτη η εργασία των συνέδρων, των επιτροπών και των υπευθύνων μέσα στο Συνέδριο, διασφαλίζοντας την πρακτική του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ως έκφρασης της επαναστατικής δημοκρατίας, που εκδηλώνεται με ένταση, σοβαρότητα και προλεταριακή πειθαρχία.

Το ΚΚ Βενεζουέλας επαναλαμβάνει το χαρακτηρισμό της μπολιβαριανής επανάστασης ως εθνικοαπελευθερωτικής, αντιιμπεριαλιστικής, λαϊκής και δημοκρατικής. Μια επανάσταση που προχωρά στο δρόμο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η εθνική απελευθερωτική μπολιβαριανή επανάσταση πρέπει να λύσει με επιτυχία για το λαό την κύρια αντίθεση της στιγμής, που εκφράζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο βενεζουελάνικο έθνος και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και που στη μάχη αυτή ο κομαντάντε Τσάβες έχει παίξει ένα βασικό προωθητικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται απαραίτητο να εδραιώσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας μια μεγάλη συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που συνταυτίζονται στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, οι οποίες δε δεσμεύονται απαραιτήτως αυτή τη στιγμή με το σοσιαλιστικό σχέδιο, λόγω της ιδεολογικής και πολιτικής διαφορετικότητάς τους. Η συμμαχία αυτή θα είναι ένα ευρύ εργαλείο για τη συσπείρωση διαφορετικών τμημάτων τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων, συμπεριλαμβάνοντας την ενότητα στρατού - λαού, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από την αυξανόμενη επιθετικότητα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού στο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και στρατιωτικό πεδίο.

Ολη αυτή η πάλη τοποθετείται στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Για να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η ύπαρξη ενός Επαναστατικού Κόμματος, γαλουχημένου στη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία και την Μπολιβαριανή σκέψη, για να συνεχίσει να αναλαμβάνει με όλες τις δυνάμεις τον καθοδηγητικό επαναστατικό ρόλο στην πάλη των τάξεων που πηγαίνει την ιστορία μπροστά. Αυτό το Κόμμα συνιστά μια ιστορική αναγκαιότητα, που έχει επιβεβαιωθεί στην πορεία των αγώνων του λαού μας και στην επαναστατική εμπειρία άλλων αδερφών λαών.

Σε αντιστοιχία με αυτές τις σκέψεις, το 13ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΒ αποφασίζει:

Πρώτον: Να υιοθετήσει την πολιτική, ιδεολογική και στρατηγική τοποθέτηση που περιέχεται στις Θέσεις για το Κόμμα της Επανάστασης, ως μια συμβολή στη συζήτηση του συνόλου των δυνάμεων της μπολιβαριανής διαδικασίας σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση των απαραίτητων εργαλείων για την επανάσταση σήμερα. Ολες οι οργανώσεις του Κόμματος και της Νεολαίας πρέπει να εκλάβουν αυτές τις θέσεις ως οδηγό στην ιδεολογία και πρακτική σε κάθε χώρο μάχης.

Δεύτερο: Το 13ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΒ εξαίρει το ρόλο του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας ως ηγέτη της επαναστατικής διαδικασίας, των νέων διαδικασιών συνεργασίας, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και για το σοσιαλισμό, ιδανικά για τα οποία πάντα αγωνίστηκε το ΚΚ Βενεζουέλας και οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και του κόσμου.

Τρίτο: Η επανάστασή μας έχει προχωρήσει νικηφόρα στην εμβάθυνση του αντιιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα και στο στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΒ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να συνεχίσει αγωνιζόμενο για τη σταθερή συγκρότηση σε επίπεδο εθνικό και ηπειρωτικό ενός πλατιού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, το οποίο θα συμβάλει κοινωνικά και πολιτικά στην υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση. Μια οντότητα αυτού του τύπου χρειάζεται για την ανάπτυξή της τη βοήθεια και την ηγεσία του κομαντάντε Τσάβες.

Τέταρτο: Οπως για να επιτύχουμε τη νίκη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη απαιτείται η πιο πλατιά ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο εθνικό, ηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και η προώθηση προς το σοσιαλισμό απαιτεί ταυτόχρονα την οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος που συνενώνει τα στελέχη που εκφράζουν τις πιο συνεπείς θέσεις των τάξεων και των κοινωνικών στρωμάτων που ιστορικά είναι συνδεδεμένες με την επανάσταση και το σοσιαλισμό, που συνιστά την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική πρωτοπορία που καθοδηγεί οργανωμένα, συλλογικά και συνεκτικά τη δημιουργική προσπάθεια των μαζών, για να καταστραφεί το καπιταλιστικό Κράτος και αναλαμβάνει τα καθήκοντα της οικοδόμησης της Λαϊκής Εξουσίας, που προτείνει αξίες, αρχές και στάσεις που κατευθύνονται στην υπέρβαση της αστικής πολιτιστικής ηγεμονίας που ακόμη κυριαρχεί. Αυτή η πολιτική οργάνωση πρέπει να εκφράζει στη θεωρία και πρακτική της τις ιστορικές και αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας με βαθιά μπολιβαριανή ρίζα, καθώς και τον Μαρξισμό - Λενινισμό εφαρμοσμένο στις συγκεκριμένες συνθήκες της παρτίδας μας.

Πέμπτο: Υπογραμμίζουμε την όξυνση της ταξικής πάλης σε αυτό το στάδιο της επαναστατικής διαδικασίας, στο οποίο ο ιμπεριαλισμός και η εσωτερική αντιδραστική δεξιά έχουν εντείνει τα σχέδια για τη διάλυση της λαϊκής προόδου και, με αυτήν την έννοια, απευθύνουμε άλλη μια φορά έκκληση στο λαό και σε όλα μας τα μέλη να παραμείνουν σε ενεργητική επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι για την υπεράσπιση της επανάστασης και της πατρίδας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουμε τη στήριξη του 13ου Συνεδρίου στα επαναστατικά μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία, την επανάκτηση της κυριαρχίας στην πετρελαϊκή ζώνη, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στην υπηρεσία ηλεκτρισμού, μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν προς άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι τράπεζες και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή».


Με αφορμή μια... αντίδραση

Είναι γνωστές οι επικρίσεις που έγιναν εναντίον των ΗΠΑ από τον ηγέτη της νεοκαπιταλιστικής Ρωσίας Βλ. Πούτιν περί «αναβίωσης ψυχρού πολέμου και μιλιταριστικής πολιτικής» στην πρόσφατη συνάντηση των G8 στην Πετρούπολη. Λίγο αργότερα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ομπρέλας πάνω από την Τσεχία και την Πολωνία με σαφή ένδειξη απειλής κατά της Ρωσίας, Ρώσος στρατηγός κάνει επιπλέον επικριτικές δηλώσεις για το γεγονός. Μέχρι εδώ, θα 'λεγε κανείς, ότι πρόκειται για επικίνδυνες εσωτερικές αντιθέσεις ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων.

Ομως το πράγμα πήρε και την ευτράπελη πλευρά του εξαιτίας της δήλωσης του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Κουμουτσάκου για λογαριασμό της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη. Η καθ' όλα εφιαλτική δήλωση επέκρινε την αντίδραση της ρωσικής πλευράς, δηλ. της μιας εκ των δυο ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη. Η πρώτη εντύπωση της δήλωσης είναι αυτή του ευτράπελου που θυμίζει τη γνωστή παροιμία της... μυλωνούς. Ομως λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για τη μοναδική δήλωση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούνται συνειρμοί από αντικειμενικοί έως κι αυθαίρετοι. Το αντικειμενικό του ζητήματος είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ κι η οποιαδήποτε αντίδρασή της έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιπτώσεις στο σύνολο. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των Ρωσο-ευρωενωσιακών σχέσεων η πολιτική διπλωματία της ΕΕ δείχνει προσεκτική, κάτι που εξακολουθεί από τον καιρό της Σοβιετικής Ενωσης κι ως στοιχείο των αμερικανο-ευρωπαϊκών διαφορών. Τώρα μάλιστα που ο λεγόμενος «κομμουνιστικός κίνδυνος» δεν υπάρχει, αυτές οι διαφορές και προσεγγίσεις γίνονται πιο έκδηλες στο γενικά ενιαίο καπιταλιστικό χώρο της G8. Οι ευρωενωσίτες μη έχοντας δικές τους πηγές πετρελαίου και μη ελέγχοντας ξένες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, προσδοκούν έντονα το ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα μέσα από δικό τους γεωγραφικό χώρο όπως είναι η Ελλάδα (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη). Εδώ ακριβώς εισέρχεται ο ρόλος του ελληνικού καπιταλισμού με την από πολλού χρόνου κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας για το ρωσικό αγωγό πετρελαίου που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, μοιάζει με... γεφύρι της Αρτας.

Η ευτράπελη δήλωση τύπου... μυλωνούς του ελληνικού ΥΠΕΞ δημιουργεί εξ αντικειμένου προβλήματα στον ευρωενωσιακό χώρο. Ισως γι' αυτό υπήρξε η άμεση κυβερνητική δήλωση περί της οριστικής επιβεβαίωσης της συμφωνίας με τις τελικές υπογραφές στα μέσα του Μάρτη. Ανεξάρτητα από το τι παραμέτρους θα περιλαμβάνει η συμφωνία, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθούν οι αμερικάνικες πιέσεις προς Ελλάδα και Βουλγαρία που δημιούργησαν αυτές τις παλινδρομήσεις από την αρχή της συμφωνίας. Είναι γνωστή η υπόδειξη των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση «περί πολλαπλών πηγών προμήθειας πετρελαίου». Το παρασκήνιο είναι έντονο κι η αμερικάνικη παρέμβαση στην εντεινόμενη εσωτερική πολιτική κρίση της Ελλάδας δείχνει ποικίλων πλευρών, μορφών και βάθους. Σ' αυτή την κλίμακα όλα είναι απίθανα κι όλα πιθανά σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση. Είναι ερωτηματικό π.χ. πόσο και πώς το γεγονός αυτό συνδέεται με την πεισματική εγρήγορση της κυβέρνησης στις ευρωενωσίτικες ντιρεκτίβες των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ