ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ευτυχώς που το κίνημα νίκησε και το ΠΑΣΟΚ αλλάζει.

Πάνω που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα με τους «1.000» πανεπιστημιακούς που είναι ταυτόχρονα και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ξάφνου χτύπησε έρωτας μέσα στην ίδια την αίθουσα μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Οπου διάφοροι έτρεχαν να προλάβουν τους δημοσιογράφους να τους εξηγήσουν ότι πρόκειται μάλλον για παρεξήγηση κι ότι δεν είναι έρωτας αυτό που προέκυψε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου. Οπου από τη μια ο «Γιωργάκης - αντιπολιτευόμενος» ανέλυε ως προτεινόμενες θέσεις από το ΠΑΣΟΚ - και αλήθεια έλεγε - όσα περιλαμβάνονται ήδη στο νομοσχέδιο και από την άλλη η Μαριέττα περίπου άλαλη για το καλό που τη βρήκε, ψέλλιζε ότι και βεβαίως υιοθετεί την ανάλυση.

Κατά τ' άλλα: πράγματι πρωτοπόρα η δράση της ΔΑΠ. Μπαίνει μέσα κι όποιον πάρει ο χάρος κυριολεκτικά. Δεν της περνάει πάντα, αλλά όπου βρίσκει μπόσικους μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι εστί... Καλαμπόκας.

Από κοντά κι όλοι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως η «Αριστερά Σήμερα», που έχουν έτοιμες, λέει, από καιρό τις προτάσεις που θα κάνουνε καλύτερο το νέο νόμο - πλαίσιο. Παραδόξως καμιά δεν αναφέρεται στο άρθρο που προβλέπει τις τετραετείς προγραμματικές συμβάσεις με τις οποίες ουσιαστικά εγκαθίστανται για τα καλά οι εταιρείες μέσα στις σχολές.

Καλά πάμε...

Τους τρεις πυλώνες του χιλιάνικου συστήματος (συνταγή ΔΝΤ και ΟΟΣΑ) θυμήθηκε ο Αναλυτής. Ποιος είναι αυτός; Ε, καλά, τόσο γρήγορα ξεχνάτε; Λίγο έλειψε να τον ανακηρύξουν άγιο τότε που ήταν στις δόξες του (διαπραγματευτής του ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις και μετά πρόεδρος της ΟΚΕ). Ε, τώρα λέει ωμά ό,τι και πριν: σύνταξη στα 67 για όλους και ιδιωτική ασφάλιση πάνω από ένα κρατικό επίδομα φτωχοκομείου, με τα βασικά ποσά των εισφορών να τζογάρονται ως «επένδυση».

Είναι πολύ το χρήμα, σε κάθε περίπτωση. Και στα πανεπιστήμια και στο ασφαλιστικό.

Κι άντε εσύ που ψηφίζεις ΝΔ να ξεφύγεις από τον κομμουνισμό! Οπου κομμουνισμός κατά τον βουλευτή της ΝΔ, είναι αυτό που ζούμε. Οπως ήταν σοσιαλισμός το προηγούμενο επί ΠΑΣΟΚ. Θου κύριε!...

Τούτο το τσίρκο δεν μπορείς πια να το παρακολουθείς. `Η βάζεις πλώρη να το ανατρέψεις, ή σε τρώει η μαρμάγκα.

Η επόμενη διαδήλωση είναι αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΟΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ, ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΔΑΠ: «Πρωταγωνίστρια των εξελίξεων η ΔΑΠ προσέρχεται μαζικά στις συνελεύσεις και δίνει πραγματική μάχη για ν' ανοίξουν οι σχολές» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ... «Εάν δεν είναι ύποπτη, είναι πολιτικά αφελής η θέση πολλών (αριστερών;) συναδέλφων να ζητούν "Ανοιχτά Πανεπιστήμια" προκειμένου, συζητώντας, να διαβάλουν τον νόμο της Γιαννάκου. Ο νόμος θα ισχύσει ως έχει, μάνατζερ (επίτροποι) θα συναλλάσσονται με τον εκάστοτε υπουργό, το υπουργείο θα έχει μπάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τα σπασμένα παράθυρα, τα αμφιθέατρα θα μοιάζουν με τηλεοπτικά πλατό που μοιράζουν εκατομμύρια, οι έρευνες θα κάνουν ορισμένους επιτήδειους καθηγητές πλούσιους, η έρημος θα επεκτείνεται. Μόνο με κλειστά πανεπιστήμια οι περιφρονημένοι από τη νέα τάξη και τα μίντια καθηγητές θα αντισταθούν (υπογραμμίζω) στον φονταμενταλισμό της αγοράς που θα σπάσει την πόρτα των πανεπιστημίων με τους φύλακες που θα αναλάβουν να τη φυλάξουν» (ο Γιώργος Βέλτσος στα «ΝΕΑ»).

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Περιμένουμε από τους φοιτητές να προσδιορίσουν αιτήματα, να εκφράσουν συγκροτημένη άποψη, "να μας πουν τι θέλουν". Περιμένουμε να έχουν λόγο σε μια εποχή του παραλόγου. Περιμένουμε την εικόνα τους σαν να μην τη γνωρίζουμε. Περιμένουμε με μια εμφάνισή τους στα τηλεπαράθυρα να ακούσουμε όσα δεν καθίσαμε ποτέ να ακούσουμε στις δεκαετίες που προηγήθηκαν της σημερινής αδιέξοδης κρίσης στα πανεπιστήμια (...) χρόνια ολόκληρα μαθητείας στο άχρηστο, το περιττό. Και αίφνης τους ζητούν την απόλυτη χρησιμότητα. Να τη σκεφτούν μόνοι τους οι φοιτητές. Ποιος ασχολήθηκε με το τι ακριβώς μαθαίνουν από τα 5 τους χρόνια ως τα 18; (...) κανείς δεν πρόλαβε εν τέλει. Ούτε εμείς να συναντήσουμε τα νιάτα. Με εικόνα συγκεχυμένη εκείνα για τον κόσμο και εμείς γι' αυτά. Και η τηλεοπτική είναι η τελευταία που μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα, αφού ούτε τα νιάτα έχουν χώρο σε αυτήν, ούτε εκείνοι που μιλούν γι' αυτά έχουν συναίσθηση της απόστασης που τους χωρίζει από την ηλικία και τις αγωνίες της» (η Πόπη Διαμαντάκου στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ο αγώνας για την Παιδεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ανοίγουν τις Σχολές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ φοιτητών - καθηγητών ζητά να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτά πανεπιστήμια χωρίς εισαγωγικές

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» καταλήψεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ 4 ΦΟΒΟΙ των Ελλήνων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από Κομισιόν προς Αθήνα: Ναι μεν, αλλά

ΤΑ ΝΕΑ: Βαθμός ...μηδέν στις μεταρρυθμίσεις

ΕΘΝΟΣ: ΟΥΔΕΙΣ μονιμότερος του εποχικού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ταμεία με ημερομηνία λήξης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δηλώσεις μετανοίας υπουργών

Η ΧΩΡΑ: Νυστέρι στις σπατάλες για αυξήσεις και προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δικαίωση για τα ψιλά γράμματα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Από τη Χιλή, μέσω ΣΕΒ, με αγάπη

«Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ιδιωτικά ταμεία και ενοποίηση των σημερινών ταμείων το πολύ σε 4 περιλαμβάνει η συνταγή Αναλυτή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού (...) ο κ. Αναλυτής λέει ακόμη ότι η πιθανότερη λύση θα είναι ένα σύστημα 3 πυλώνων που θα αποτελείται από τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα ιδιωτικά και ένα ανεξάρτητο επενδυτικό ταμείο στο οποίο θα μετέχουν εργοδότες και εργαζόμενοι» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον...

«Για τη φτώχεια το 22% των ελλήνων φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε αυτή την κατηγορία, το 50% πιστεύει ότι οποιοσδήποτε μπορεί κάποια στιγμή να γίνει φτωχός, ενώ το 42% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά και περιορίζεται σε ορισμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού (...) ως προς την οικονομική κατάστασή τους ύστερα από 12 μήνες το 10% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη, το 55% ότι θα είναι χειρότερη και το 34% ότι θα είναι η ίδια» (τα στοιχεία από την έκθεση του Ευρωβαρόμετρου / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Για να ξεφύγουμε από τον ...κομμουνισμό

«Ορισμένοι διατηρούν στο ακέραιο τον μεταρρυθμιστικό οίστρο τους - μεταξύ αυτών ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τη ΝΕΤ 105,8 "μετά την Παιδεία ποιες μεταρρυθμίσεις έχουν σειρά;" απάντησε: "Μάχη σε όλα τα μέτωπα, μεταρρυθμίσεις παντού. Η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα στον πλανήτη και αν δεν τρέξουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις (...) θα μας ξεπεράσουν οι χώρες που μέχρι χθες ήταν πίσω από εμάς» (η καταγραφή στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ