ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Οχι» στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων
  • Προκαλεί τα φιλειρηνικά αισθήματα των πολιτών ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης «καλωσορίζοντας» τα ΝΑΤΟικά πολεμικά
  • Ανακοίνωση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.

Με πείσμα και ενθουσιασμό συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου της Πέμπτης 1.3.2007, που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και άλλοι φορείς του νομού, ενάντια στην παρουσία πέντε μεγάλων ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων, ανάμεσά τους και ένα αεροπλανοφόρο με πλήρωμα 5.000 ναύτες. Τα πλοία αυτά συμμετέχουν σε πολεμική άσκηση και θα δέσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου, τη μέρα αυτή. Το συλλαλητήριο θα γίνει ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Την αγανάκτηση των Ηρακλειωτών, ωστόσο, προκαλεί και η στάση του Δημάρχου του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη που, όχι μόνον έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, αλλά και συνεχίζει να προκαλεί τα φιλειρηνικά αντιΝΑΤΟικά αισθήματα των πολιτών, προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτή του τη στάση. Με δηλώσεις του ο δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) Γιάννης Κουράκης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι είναι καλοδεχούμενα (τα πολεμικά του ΝΑΤΟ) και δε θα πρέπει να φοβόμαστε τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που έρχονται να ξεκουραστούν στην πόλη μας. Αλλωστε, επικαλέστηκε, και η χώρα μας είναι μέλος της συμμαχίας, οπότε, είπε, δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα!

Απαντώντας στην πρόκληση του δημάρχου - την οποία κατήγγειλε σε συνέντευξή της η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» ο επικεφαλής της Στ. Ορφανός - φιλειρηνιστές, χτες το απόγευμα, πραγματοποίησαν πανεξόρμηση στο κέντρο της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τη συγκατάθεση του Γιάννη Κουράκη να δέσουν τα πλοία στο λιμάνι της πόλης.

Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, οι φιλειρηνιστές θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στις συνοικίες του Ηρακλείου με αφετηρία από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου στις 6 το απόγευμα.

Η ΕΕΔΥΕ

Για το ίδιο θέμα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η επίσκεψη αυτή αποτελεί άλλη μια πρόκληση για το λαό μας και τους λαούς της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής που πάντα, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα και με αίμα την επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, NATO και ΕΕ».

Σημειώνει πως «η προσφορά για τη χρήση των λιμανιών της χώρας μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Ηρακλείου, αποτελεί ένα ακόμη βήμα που δένει τη χώρα μας στο άρμα του ιμπεριαλισμού, της Νέας ΝΑΤΟικής Τάξης και των πολεμικών του σχεδίων στην περιοχή.

Είναι ολοφάνερο πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η σφαγή του Λιβανέζικου και Παλαιστινιακού λαού σχετίζονται με την πάλη των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα της περιοχής σε ζώνες επιρροής καθώς επίσης και την υποδούλωσή της στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Τονίζει πως «τίθεται και πάλι επί τάπητος το πρόβλημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο NATO. Εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία δε συμβιβάζονται στα πλαίσια του NATO που είναι το οπλισμένο χέρι της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές Ειρήνης, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς και τη νεολαία της Κρήτης να δώσουν τη δική τους απάντηση στους ιμπεριαλιστές και τρομοκράτες της ανθρωπότητας».

Με το Μεξικό της αντίστασης και του αγώνα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη χτες το μεσημέρι στα γραφεία του «Ριζοσπάστη». Προσκεκλημένος ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών του Μεξικού, που συνομίλησε με τους συντάκτες της εφημερίδας, ενώ νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τη Συντακτική Επιτροπή του «Ρ».

Ο Καμπρέρα, έκανε εκτενή αναφορά, στο λαϊκό κίνημα της χώρας του και στη δράση του Κόμματος. Μίλησε, μεταξύ των άλλων για την εξέγερση της Οαχάκα, αλλά και τη συσπείρωση δυνάμεων στη συνεργασία «Αλλη Καμπάνια», στην οποία το Κόμμα συμμετέχει μαζί με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας και άλλες δυνάμεις. Ακόμα σημείωσε πως, όλο και περισσότερες προοδευτικές δυνάμεις στο Μεξικό, αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης στο κίνημα και όχι απλά μιας μεμονωμένης αντίθεσης με την κυβέρνηση. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το προσωπικό του «Ρ».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδότης του «Ρ», παρέδωσε στον Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, το λεύκωμα με τα φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη» της Κατοχής.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που διεξήχθη χτες το απόγευμα μεταξύ του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα και των συντρόφων του Πειραιά.

Ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα συζητώντας με το προσωπικό του «Ριζοσπάστη»
Ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα συζητώντας με το προσωπικό του «Ριζοσπάστη»
Από τη συζήτηση στον Πειραιά
Από τη συζήτηση στον Πειραιά
Εκδήλωση για τον ΔΣΕ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει το Σάββατο, 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, εκδήλωση αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Τ. Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, προβολή ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικό υλικό από τη δράση του ΔΣΕ, συζήτηση και μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα της ΚΝΕ.

Περιοδεία στην Καρδίτσα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σήμερα Τετάρτη στην Καρδίτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Στις 12 μ. συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 34).
  • Στις 13.15 ομιλία στο Λεοντάρι (στην αίθουσα «Αναπτυξιακής» του Δήμου Ταμασίου).
  • Στις 19.00 ομιλία στον Παλαμά (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ