ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ»
Ψήφισαν τη σκανδαλώδη πριμοδότηση

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το - κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγαλοεπιχειρηματία - νομοσχέδιο

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα χτες στην Ολομέλεια της Βουλής που αντιστάθηκε στη λογική της ανάπτυξης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράστηκε με το νομοσχέδιο για την προκλητική ενίσχυση της τουριστικής επένδυσης των Αφών Κωνσταντακόπουλων στη Μεσσηνία. Οι βουλευτές του Κόμματος καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο προβλέπει την κρατική επιδότηση κατά 45% στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων κόστους 400 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ...διαγκωνίστηκαν για το ποιος επιθυμεί περισσότερο την εν λόγω επένδυση, ενώ ο ΣΥΝ αποδέχτηκε την προωθούμενη επένδυση, αν δεν ψήφισε, ζητώντας εγγυήσεις για την εφαρμογή των «θετικών στοιχείων της».

«Το μόνο αντικείμενο της επένδυσης είναι το κέρδος που θα επιστρέψει στη συγκεκριμένη οικογένεια», τόνισε στην παρέμβασή της η Ελπίδα Παντελάκη. Οπως είπε, «πρόκειται για κατασπατάληση των φυσικών πόρων και καταστροφή του περιβάλλοντος», ενώ «συνδέει τον τουρισμό με την ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε ότι θέση του ΚΚΕ είναι πως «η αναψυχή είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα» και ότι το ζητούμενο είναι «να μπορεί η λαϊκή οικογένεια να έχει δικαίωμα στην αναψυχή». Εκτός από την κυβέρνηση η Ελπ. Παντελάκη επέρριψε ευθύνες και στις πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής, τονίζοντας: «Καλλιεργούν αυταπάτες ότι θα λυθούν προβλήματα σε μια περιοχή που έχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ απάντησε στα επιχειρήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα υποτιθέμενα θετικά οφέλη της επένδυσης. Αναφορικά με την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής θύμισε ότι «η ΚΑΠ βγάζει τον κόσμο από τα χωράφια και θέλει τη γη σε λίγα χέρια», ενώ όσον αφορά στη διάθεση των τοπικών προϊόντων σημείωσε: «Η εμπειρία δείχνει ότι οι τουρίστες έρχονται με "τουρ οπερέιτορς" και μένουν στα ξενοδοχεία, δε βγαίνουν για ψώνια στην πόλη». Για την αντιμετώπιση της ανεργίας χαρακτήρισε ψευδές το ότι θα απασχοληθεί το 30% των ανέργων του νομού αφού, όπως είπε, τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 5,5 χιλιάδες ανέργους, ενώ «είναι πολύ περισσότεροι» και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «εφιαλτικό τοπίο».

Συνολικά σημείωσε ότι η ανάπτυξη του νομού καθώς και η λύση του προβλήματος της ανεργίας προϋποθέτουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: «Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα έπρεπε να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις ώστε να ανασάνει η περιοχή», τόνισε αναφερόμενη επί παραδείγματι στις «υγειονομικές ανάγκες της περιοχής» και την «υποδομή στα πανεπιστήμια», ζητώντας να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Πρόσθεσε ότι «αν υπήρχαν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας θα έβρισκαν δουλιά επιστήμονες και εργαζόμενοι». Από όσα προωθούνται, είπε, «ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο και τα τουριστικά πρακτορεία και όσα παράγονται δεν έρχονται στους εργαζόμενους». Τέλος, η Ελπ. Παντελάκη αναφέρθηκε συνολικά στις δημόσιες επενδύσεις για τον τουρισμό λέγοντας: «Εχει καταντήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να έχει γίνει διαφημιστικό γραφείο επενδυτών ανά τον κόσμο (...). Τα χρήματα υπάρχουν αλλά πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο και στους επενδυτικούς ομίλους (...) αφού ετοιμάζεται και άλλη τέτοια επένδυση από τη βρετανική "Μίνοαν" στο Λασίθι».

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Αθ. Καράογλου, ...διαφήμισε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα μιλώντας για «λειτουργικά αυτοδύναμα σχέδια» και για «επένδυση εθνικής σημασίας», που θα συμβάλει συνολικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Κατζιλιέρης. Οπως είπε, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί στην Ελλάδα» και δεν έκρυψε πως «το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την προώθηση και την υλοποίηση της επένδυσης». Σημείωσε ότι «λέμε "ναι" στο νομοσχέδιο, λέμε "ναι" στις διαχρονικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ», ενώ άσκησε κριτική γιατί καθυστέρησε το έργο.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΝ, ο οποίος, ως γνωστόν, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την υλοποίηση της επένδυσης, εμφανίστηκε με διαφορετική θέση. Ο εισηγητής του, Γ. Δραγασάκης, δήλωσε πως «κι εμείς τη θέλουμε την επένδυση», σημειώνοντας ότι «η παράταξη που υποστηρίζουμε στη νομαρχία έδινε μάχη και αγώνα για τους όρους της επένδυσης», ενώ στο «διά ταύτα» ζήτησε να υπάρξουν «δεσμευτικοί όροι», αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δοθούν, ο ΣΥΝ θα στηρίξει τη συγκεκριμένη επένδυση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κοινή παρέμβαση με φόντο τη «Λισαβόνα»

Τα στοιχεία για την τουριστική «ανταγωνιστικότητα» της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν χτες από το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», στάθηκαν αφορμή για τους επιχειρηματίες του τουρισμού (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) να επαναφέρουν τις απαιτήσεις τους και μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο του «η ισχύς εν τη ενώσει». Κάτι που δείχνει, επιπρόσθετα, την ενισχυόμενη τάση αλληλοκάλυψης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, στιγμή αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διοργάνωσε στην Αθήνα Διεθνές Φόρουμ για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, την οποία αντιμετωπίζει με βάση την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας.

Η έκθεση για την «ανταγωνιστικότητα» δείχνει την Ελλάδα στην 24η θέση ανάμεσα σε 124 χώρες, με τις Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, από τους άμεσους ανταγωνιστές της, να βρίσκονται σε καλύτερη θέση και τις Κροατία, Τουρκία, Αίγυπτο να είναι σε χειρότερη θέση. Οι γενικές συνθήκες υγιεινής (3η στις 124), η ασφάλεια, οι πολιτιστικοί πόροι, η στάση απέναντι στους τουρίστες είναι τα «δυνατά» σημεία της χώρας κατά τους ΣΕΒ-ΣΕΤΕ, ενώ τα «αδύναμα» είναι το γενικό θεσμικό πλαίσιο (57η θέση), οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Η «αυστηρή, μη ευνοϊκή νομοθεσία» για τις ξένες επενδύσεις, οι «περιορισμοί» στην ιδιοκτησία από αλλοδαπούς καθώς και η δυσκολία χορήγησης βίζας (σ.σ. η «Σένγκεν» με τους περιορισμούς της, δημιούργημα του κεφαλαίου είναι), πλήττουν την «ανταγωνιστικότητα» κατά τους ΣΕΒ-ΣΕΤΕ.

Με βάση αυτά, ζητούν βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση των γενικών υποδομών, άρση των εμποδίων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όλο το «πακέτο» που «μεταφράζεται» σε μεγάλες επιδοτήσεις, σε κανένα περιορισμό στα επιχειρηματικά τους σχέδια, αλλά και συνεχή αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού.

Στο θέμα της εκπαίδευσης, από τη χτεσινή ημερίδα έγινε σαφές ότι στόχος είναι να καλυφθεί η ανάγκη του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου για υψηλής στάθμης εξειδικευμένο και κακοπληρωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «αναβαθμίσει» την τουριστική εκπαίδευση, αξιοποιώντας και πόρους της ΕΕ προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Στο φόρουμ, εκτός από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου και των οργανισμών, έκανε μια γενικόλογη τοποθέτηση η υπουργός Φ. Πάλλη-Πετραλιά που προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για τις άμεσες δράσεις του υπουργείου. Η Κ. Γκρόσερ, από τη γενική διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν, έκανε σαφές ότι η στρατηγική της Λισαβόνας αποτελεί τη βάση των όποιων μέτρων ληφθούν. Ξεκαθάρισε ότι χρηματοδοτούνται πολιτικές και όχι επιμέρους δράσεις, και ότι μέσα από την τουριστική εκπαίδευση και τη «διά βίου μάθηση» πρέπει να ενισχυθεί η «προσαρμοστικότητα των εργαζομένων», να γίνουν «περισσότερο κινητικοί» και «ανταγωνιστικοί» στην αγορά εργασίας! Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι για το θέμα αυτό σε όλη την ΕΕ (άρα δεν υιοθετούνται στόχοι που έχουν να κάνουν με την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας).

ΕΦΟΡΙΑ
Οι φόροι στα νεόδμητα ακίνητα

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματα στις Εφορίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη σπουδή της να εφαρμοστούν από 1ης Μάρτη οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα η αναπροσαρμογή κατά 20% στα αφορολόγητα όρια αγοράς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα, οι έφοροι θα συστήνουν στους ενδιαφερόμενους να περιμένουν λίγες μέρες μέχρι το σχετικό νομοθέτημα να περάσει από τη Βουλή. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι επιμένουν, ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τις αυξημένες αντικειμενικές και τα παλαιά αφορολόγητα και η επιστροφή του επιπλέον φόρου θα γίνει μετά την ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου εκτός από τα αφορολόγητα πρώτης κατοικίας, δωρεών, γονικών παροχών, θα περιλαμβάνει την κουτσουρεμένη εισοδηματική πολιτική έτους 2007 και τις ρυθμίσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Από χτες επίσης ενεργοποιούνται οι νέοι φόροι πάνω στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών (που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ) δηλαδή το 20% φόρο αυτόματου υπερτιμήματος (πληρώνεται από τον πωλητή) καθώς και το τέλος συναλλαγής (στα νεόδμητα ακίνητα) που πληρώνεται από τον αγοραστή και διαμορφώνεται στο 1% της αξίας του ακινήτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ