Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κοινή παρέμβαση με φόντο τη «Λισαβόνα»

Τα στοιχεία για την τουριστική «ανταγωνιστικότητα» της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν χτες από το «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», στάθηκαν αφορμή για τους επιχειρηματίες του τουρισμού (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) να επαναφέρουν τις απαιτήσεις τους και μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση με τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο του «η ισχύς εν τη ενώσει». Κάτι που δείχνει, επιπρόσθετα, την ενισχυόμενη τάση αλληλοκάλυψης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, στιγμή αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διοργάνωσε στην Αθήνα Διεθνές Φόρουμ για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, την οποία αντιμετωπίζει με βάση την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας.

Η έκθεση για την «ανταγωνιστικότητα» δείχνει την Ελλάδα στην 24η θέση ανάμεσα σε 124 χώρες, με τις Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, από τους άμεσους ανταγωνιστές της, να βρίσκονται σε καλύτερη θέση και τις Κροατία, Τουρκία, Αίγυπτο να είναι σε χειρότερη θέση. Οι γενικές συνθήκες υγιεινής (3η στις 124), η ασφάλεια, οι πολιτιστικοί πόροι, η στάση απέναντι στους τουρίστες είναι τα «δυνατά» σημεία της χώρας κατά τους ΣΕΒ-ΣΕΤΕ, ενώ τα «αδύναμα» είναι το γενικό θεσμικό πλαίσιο (57η θέση), οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Η «αυστηρή, μη ευνοϊκή νομοθεσία» για τις ξένες επενδύσεις, οι «περιορισμοί» στην ιδιοκτησία από αλλοδαπούς καθώς και η δυσκολία χορήγησης βίζας (σ.σ. η «Σένγκεν» με τους περιορισμούς της, δημιούργημα του κεφαλαίου είναι), πλήττουν την «ανταγωνιστικότητα» κατά τους ΣΕΒ-ΣΕΤΕ.

Με βάση αυτά, ζητούν βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση των γενικών υποδομών, άρση των εμποδίων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όλο το «πακέτο» που «μεταφράζεται» σε μεγάλες επιδοτήσεις, σε κανένα περιορισμό στα επιχειρηματικά τους σχέδια, αλλά και συνεχή αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού.

Στο θέμα της εκπαίδευσης, από τη χτεσινή ημερίδα έγινε σαφές ότι στόχος είναι να καλυφθεί η ανάγκη του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου για υψηλής στάθμης εξειδικευμένο και κακοπληρωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «αναβαθμίσει» την τουριστική εκπαίδευση, αξιοποιώντας και πόρους της ΕΕ προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Στο φόρουμ, εκτός από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου και των οργανισμών, έκανε μια γενικόλογη τοποθέτηση η υπουργός Φ. Πάλλη-Πετραλιά που προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για τις άμεσες δράσεις του υπουργείου. Η Κ. Γκρόσερ, από τη γενική διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν, έκανε σαφές ότι η στρατηγική της Λισαβόνας αποτελεί τη βάση των όποιων μέτρων ληφθούν. Ξεκαθάρισε ότι χρηματοδοτούνται πολιτικές και όχι επιμέρους δράσεις, και ότι μέσα από την τουριστική εκπαίδευση και τη «διά βίου μάθηση» πρέπει να ενισχυθεί η «προσαρμοστικότητα των εργαζομένων», να γίνουν «περισσότερο κινητικοί» και «ανταγωνιστικοί» στην αγορά εργασίας! Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι για το θέμα αυτό σε όλη την ΕΕ (άρα δεν υιοθετούνται στόχοι που έχουν να κάνουν με την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ