Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ»
Τροφοδοτούν με σίγουρα κέρδη τους ιδιώτες

Την κατασκευή και νέων έργων, ενδεικτικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική παράδοσης των δημόσιων υποδομών (σχολείων, νοσοκομείων κλπ.) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με επαχθείς οικονομικούς όρους για το Δημόσιο και κατ' επέκταση για τους Ελληνες φορολογούμενους.

Ετσι, η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων (ΣΔΙΤ), που συνεδρίασε χτες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 7 υπουργείων, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή έργων, συνολικού - ενδεικτικού - προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή, με τη μέθοδο των «Συμπράξεων», 3 νοσοκομειακών μονάδων, 11 νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, 5 κτιριακών μονάδων για τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, 23 νέων σχολικών κτιρίων σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σε 12 λιμάνια.

Για τις μεν κτιριακές υποδομές, στην περίπτωση των νοσοκομείων, προβλέπεται η εκμετάλλευσή τους από τους ιδιώτες επιχειρηματίες για 27 χρόνια και για τις λοιπές υποδομές (σχολεία, αστυνομικά κτίρια) για 25 χρόνια. Για την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στα λιμάνια, προβλέπεται υπογραφή σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο για 7 χρόνια.

Αποτελεί, βέβαια, κοινό μυστικό ότι τα χρήματα που θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στη διάρκεια εκτέλεσης των συμβάσεων θα είναι σαφώς περισσότερα, σε σχέση με την επιλογή κατασκευής τους από το ίδιο το Δημόσιο. Αυτό άλλωστε το ομολογεί έμμεσα και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία δικαιολογεί την παράδοση των δημόσιων υποδομών στους ιδιώτες με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό τα έργα θα υλοποιηθούν ταχύτερα... Για να «φουσκώσουν», μάλιστα, τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων, αυξάνουν τον ενδεικτικό προϋπολογισμό και με ένα πρόσθετο 20%, που, όπως υποστηρίζουν, αφορά το κόστος ασφάλειας και συντήρησής τους... Με τέτοια τερτίπια, επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αυξημένα ενοίκια που θα καταβάλουν στους ιδιώτες επιχειρηματίες, ενοίκια τα οποία ενσωματώνουν, εκτός από την απόσβεση των κεφαλαίων, και το υψηλότατο κέρδος. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι στους ιδιώτες κατασκευαστές παραχωρείται και η εμπορική εκμετάλλευση συγκεκριμένων χώρων, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα αφορά η εμπορική αυτή εκμετάλλευση...

Τα νέα έργα

Τα έργα που εγκρίθηκαν να ενταχθούν στα ΣΔΙΤ είναι τα ακόλουθα (στην παρένθεση ο ενδεικτικός προϋπολογισμός σε εκατ. ευρώ):

  • Κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη (324).
  • Κατασκευή του Ογκολογικού Κέντρου θεσσαλονίκης (330).
  • Κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας (109).
  • Ανακατασκευή κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα (16).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (28).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων (19).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας (30).
  • Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου (19).
  • Κατασκευή και συντήρηση 23 νέων σχολικών υποδομών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων (63).
  • Κατασκευή 11 νέων κτιρίων της Ελληνικής Αστυνομίας (124).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφάλειας σε 12 λιμάνια της χώρας (342).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ