ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα»

Συζήτηση με τους εργάτες για τα ζητήματα της Παιδείας οργάνωσαν χτες τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Δυναμικά έχουν μπει τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά στη μάχη για να ανοίξει σε κάθε χώρο δουλιάς η συζήτηση για την ανελέητη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλήρη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών της εργατικής τάξης να μορφωθούν, παραδίδοντας κατ' αρχήν την Ανώτατη Εκπαίδευση στα χέρια των επιχειρηματιών, υποβαθμίζοντας ραγδαία τις σπουδές. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν το καθήκον που έχει ο κάθε εργάτης, συγκροτημένα και οργανωμένα να πάρει τη θέση του στους αγώνες που δίνουν οι φοιτητές για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Χτες εκπρόσωποι των ταξικών Συνδικάτων Μετάλλου Πειραιά και Αμμοβολιστών - Καθαριστών μαζί με φοιτητή από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, μίλησαν σε μαζική συγκέντρωση εργατών έξω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί στις 6 το πρωί συγκέντρωση στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και στις 7 το πρωί οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ θα περιοδεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά, στα πλοία της ακτοπλοΐας. Περιοδείες εκπροσώπων του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα στους ΗΣΑΠ και στο «Κρατικό» Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η θέση μας είναι στο δρόμο
μαζί με τα παιδιά μας

Εξι το πρωί και το καφενείο απέναντι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι γεμάτο ασφυκτικά για τον καθιερωμένο καφέ πριν τη δουλιά, από αμμοβολιστές, καθαριστές και καζαντζήδες, όλοι μέλη συνεργείων. Η αναγγελία από την ντουντούκα ότι οι συνδικαλιστές τους, μαζί με έναν φοιτητή από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, θα τους μιλήσουν για τη Συλλογική Σύμβαση και την εκπαίδευση έκανε ορισμένους να απορήσουν: «Τι σχέση έχουν τώρα αυτά τα δύο;». Η συζήτηση όμως ξεκινά και χωρίς πολλές αναλύσεις, απλά, καθαρά, όπως ξέρουν οι εργάτες να μιλάνε μεταξύ τους, μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους...

Η ντουντούκα πάει πρώτα στα χέρια του προέδρου της Ενωσης Αμμοβολιστών, Γιάννη Δεληγιάννη: «Ο αγώνας μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης έφερε θετικά αποτελέσματα. Κατακτήσαμε καλά μεροκάματα και ικανοποιήθηκαν θεσμικά αιτήματα. Ομως η υπογραφή της Σύμβασης φτάνει για να πούμε ότι τα προβλήματά μας λύθηκαν; Πώς θα φτάσει το μεροκάματο όταν τα πάντα ακριβαίνουν, χρυσοπληρώνουμε όταν αρρωστήσουμε ή για να μάθουν τα παιδιά μας πέντε γράμματα; Μην ξεχνάμε ότι η Σύμβαση είναι μια γραμμή άμυνας. Εχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που στο στόχαστρο είναι τα παιδιά μας, που αγωνίζονται γι' αυτό που απαιτούμε κι εμείς, για δημόσια δωρεάν Παιδεία, η θέση μας είναι δίπλα τους στους αγώνες».

Ακολουθεί ο φοιτητής Αντώνης Κεραμίδης: «Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση προωθούνται σε βάρος των Πανεπιστημίων. Θα πληρώνουμε για τα πάντα για να λαμβάνουμε γνώσεις υποβαθμισμένες και αποσπασματικές στα μέτρα του κεφαλαίου. Ο πατέρας μου είναι οικοδόμος και δουλεύει σκληρά για να τα καταφέρουμε. Εσείς είστε οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Μαζί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, για ουσιαστική μόρφωση, για να βγαίνουμε από τις σχολές και να έχουμε σταθερή εργασία με δικαιώματα».

Η ώρα περνάει. Κανείς από τους εργάτες δεν «κάνει» να φύγει, παραμένουν εκεί όρθιοι και ακούν. Η ντουντούκα περνάει στα χέρια του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη. «Υπογράψαμε, συνάδελφοι, τη Σύμβαση που είναι πολύ θετική, όμως τα προβλήματά μας λύθηκαν; Τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την Παιδεία, γιατί θέλουν εμείς να σκύψουμε ακόμα περισσότερο το κεφάλι στον εργοδότη για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Ομως δεν τους φτάνει αυτό, θέλουν και τα δικά μας τα παιδιά να είναι πειθήνια απέναντι στον εργοδότη, θέλουν να τα μάθουν να υποκλίνονται μπροστά στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, θέλουν να τα μάθουν στο πανεπιστήμιο να δουλεύουν και να ερευνούν ως επιστήμονες όχι για την ευημερία της τάξης τους, της εργατικής τάξης και του λαού, αλλά, για την ευημερία των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Η επιλογή μας είναι μία: Ολοι τους δρόμους μαζί με τα παιδιά μας»!

Αρχισε χτες το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 8ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, σε μια περίοδο που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιστέκεται στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του συνεδρίου, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία φοιτητές και πανεπιστημιακοί υπερασπίζονται τη Δημόσια Παιδεία απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει την ισοπέδωσή της. Μεταξύ άλλων, καταδίκασε τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια, όπως είπε, επιχειρήσεις. Επισήμανε τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν γίνει με βάση τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και του Βερολίνου και αναφέρθηκε σε άλλα αιτήματα του πανεπιστημιακού κλάδου.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε ότι ο προτεινόμενος νόμος -πλαίσιο «ανοίγει το δρόμο διάπλατα στην ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Πανεπιστήμια που θα δουλεύουν σαν επιχειρήσεις, με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει ο νέος νόμος - πλαίσιο», εξήγησε. Επίσης υπογράμμισε πως «η απάντηση του πανεπιστημιακού κινήματος, όπως και του γενικότερου εργατικού και λαϊκού κινήματος κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αγώνας για να αλλάξει πρώτα απ' όλα ο σκοπός της εκπαίδευσης». Οπως πρόσθεσε, «αυτός ο αγώνας δεν περιορίζεται στα στενά όρια του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης, είναι ταυτόχρονα αγώνας για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη εξουσία, που θα καταργήσει το κέρδος και πρώτη προτεραιότητά της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαλκιώτης, γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αφού... θυμήθηκε τον Μαρξ και την προτροπή του «να αλλάξουμε τον κόσμο» (!), ανέλυσε τις εξίσου αντιδραστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση. Ισχυρίστηκε πως το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορές από την κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο «ανέτρεψε» αμέσως μετά, μιλώντας για την ανάγκη να «σπάσουμε την κρατικιστική αντίληψη στα πανεπιστήμια», ώστε να ανταγωνιστούμε τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης ανέφερε τις γνωστές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πλήρη αυτοτέλεια και αξιολόγηση των πανεπιστημίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με συζήτηση επί του απολογισμού.

Μία είναι η επίθεση σ' όλα τα μέτωπα

«Τα προβλήματα είναι αυτά που κινητοποιούν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, το λαό», σημείωσε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κίνημα θέλει να έχει θύματα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: «Το μαζικό λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα, αγωνίζεται, θυσιάζεται, αλλά την ανθρώπινη ζωή την έχει ως υπέρτατη αξία. Αυτοί οι οποίοι έχουν φτηνύνει πάρα πολύ τη ζωή των εργαζομένων είναι η αστική τάξη και οι εκπρόσωποί της». Αναφερόμενος στη δράση των «γνωστών - αγνώστων» επισήμανε: «Οι μισοί από τους κουκουλοφόρους είναι άνθρωποι οι οποίοι σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες και με το κράτος. Αυτοί που κρύβουν το πρόσωπό τους δεν το κρύβουν από την Αστυνομία, το κρύβουν από τους αγωνιζόμενους».

  • Την άμεση σχέση των εξελίξεων στην Παιδεία με την κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, π.χ., στο Ασφαλιστικό, στο επίκεντρο της οποίας είναι η νεολαία, επισήμανε χτες το βράδυ η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών του ΚΚΕ στη Νίκαια με θέμα την Παιδεία. Αφού αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αφού δεν μπορεί να πείσει τη νεολαία επιχειρεί, μέσα από το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που καλλιεργεί, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρός του, με τις εξαγγελίες του εγγυάται τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων ώστε να απλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι θέσεις του ΚΚΕ και να οργανωθούν ακόμα πιο συλλογικές μορφές πάλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ