Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρχισε χτες το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 8ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, σε μια περίοδο που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιστέκεται στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του συνεδρίου, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία φοιτητές και πανεπιστημιακοί υπερασπίζονται τη Δημόσια Παιδεία απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει την ισοπέδωσή της. Μεταξύ άλλων, καταδίκασε τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια, όπως είπε, επιχειρήσεις. Επισήμανε τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν γίνει με βάση τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και του Βερολίνου και αναφέρθηκε σε άλλα αιτήματα του πανεπιστημιακού κλάδου.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε ότι ο προτεινόμενος νόμος -πλαίσιο «ανοίγει το δρόμο διάπλατα στην ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Πανεπιστήμια που θα δουλεύουν σαν επιχειρήσεις, με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει ο νέος νόμος - πλαίσιο», εξήγησε. Επίσης υπογράμμισε πως «η απάντηση του πανεπιστημιακού κινήματος, όπως και του γενικότερου εργατικού και λαϊκού κινήματος κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αγώνας για να αλλάξει πρώτα απ' όλα ο σκοπός της εκπαίδευσης». Οπως πρόσθεσε, «αυτός ο αγώνας δεν περιορίζεται στα στενά όρια του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης, είναι ταυτόχρονα αγώνας για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη εξουσία, που θα καταργήσει το κέρδος και πρώτη προτεραιότητά της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαλκιώτης, γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αφού... θυμήθηκε τον Μαρξ και την προτροπή του «να αλλάξουμε τον κόσμο» (!), ανέλυσε τις εξίσου αντιδραστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση. Ισχυρίστηκε πως το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορές από την κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο «ανέτρεψε» αμέσως μετά, μιλώντας για την ανάγκη να «σπάσουμε την κρατικιστική αντίληψη στα πανεπιστήμια», ώστε να ανταγωνιστούμε τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης ανέφερε τις γνωστές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πλήρη αυτοτέλεια και αξιολόγηση των πανεπιστημίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με συζήτηση επί του απολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ