ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Παγκόσμια διάσκεψη κατά των ξένων βάσεων

Στις εργασίες συμμετέχει ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Εξω οι Γιάνκηδες - δεν είμαστε αποικία», λέει το πανό στις εκδηλώσεις στο Κίτο
«Εξω οι Γιάνκηδες - δεν είμαστε αποικία», λέει το πανό στις εκδηλώσεις στο Κίτο
ΚΙΤΟ.--

Αρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μάρτη, στο Εκουαδόρ, η Παγκόσμια Διάσκεψη κατά των Ξένων Βάσεων, με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων από περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη, ανάμεσα στους οποίους και ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Διάσκεψη αναμένεται να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, να προβάλουν και να αναλύσουν τις πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των ξένων στρατιωτικών βάσεων, αλλά και τις οργανώσεις που αντιτίθενται σ' αυτές και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με συγκεκριμένες στρατηγικές, δομή και πρόγραμμα δράσης. Παράλληλα, στόχος της Διάσκεψης είναι να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους αγώνες των λαών, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις σε όλον τον πλανήτη, αλλά και να υπάρξει παγκόσμια δράση και κινητοποίηση για την ενίσχυση των τοπικών και εθνικών αγώνων καθώς και συντονισμός αυτών. Επίσης, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί «Καραβάνι των γυναικών για ειρήνη και ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις» από το Κίτο στη Μάντα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση, και η λαϊκή απαίτηση είναι το κλείσιμό της το 2009.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ σε όλη τη Λατινική Αμερική έχουν πάνω από 10 στρατιωτικές βάσεις, ανάμεσά τους και αυτή στη Μάντα του Εκουαδόρ.

Χτες κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης μίλησε και ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, που υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει μαζί με το λαό της χώρας την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Στην πάλη για το σοσιαλισμό

Το έκτακτο συνέδριο αποφάσισε να διατηρήσει το κόμμα την αυτοτέλειά του και προτείνει τη δημιουργία μετώπου αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Τα 76 χρόνια από την ίδρυσή του συμπλήρωσε χτες το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που την Κυριακή το βράδυ σε Εκτακτο Συνέδριό του, συζητώντας την πρόταση του προέδρου της χώρας Ούγο Τσάβες για τη δημιουργία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποφάσισε να διατηρήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια και να μην προχωρήσει στην αυτοδιάλυσή του, για να ενταχθεί στο νέο κόμμα. Ωστόσο, δηλώνεται ότι στηρίζει την κυβέρνηση Τσάβες και το πρόγραμμα για βαθιές αλλαγές με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, συμμετείχαν πάνω από 800 αντιπρόσωποι και πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Μιράντα. Στην απόφαση του συνεδρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι «το ΚΚ Βενεζουέλας επαναλαμβάνει το χαρακτηρισμό της μπολιβαριανής επανάστασης ως εθνικοαπελευθερωτικής, αντιιμπεριαλιστικής, λαϊκής και δημοκρατικής, που ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Πρέπει να λύσει με επιτυχία για το λαό την κύρια αντίθεση της στιγμής που εκφράζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο βενεζουελάνικο έθνος και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και που στη μάχη αυτή και στη δυναμική του αγώνα, ο ηγέτης Τσάβες έχει παίξει ένα βασικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να έχουμε στη διάθεσή μας μια μεγάλη συμμαχία αντιιμπεριαλιστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες δεν απαιτείται από τώρα να συμφωνούν στην άποψη για το σοσιαλισμό. Η συμμαχία αυτή είναι ένα εργαλείο για συσπείρωση διαφορετικών δυνάμεων, τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων και της ενότητας στρατού - λαού, που τα συμφέροντά τους θίγονται από την αυξανόμενη επιθετικότητα του διεθνούς ιμπεριαλισμού οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και στρατιωτικά».

Στη συνέχεια στην απόφαση τονίζεται ότι στρατηγικός στόχος του ΚΚ Βενεζουέλας είναι η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που για την επίτευξή του απαιτείται ένα επαναστατικό κόμμα που να στηρίζεται στο Μαρξισμό - Λενινισμό και τη σκέψη του Μπολίβαρ. Χτες επίσης δόθηκε συνέντευξη από τον ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα, που έδωσε διευκρινίσεις για τις αποφάσεις του συνεδρίου, σημειώνοντας, σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη του ΚΚ Βενεζουέλας στο Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που προτείνει ο Τσάβες, ότι αυτό θα εξαρτηθεί στο μέλλον από το χαρακτήρα που θα έχει αυτό το κόμμα.

ΕΣΘΟΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ρατσιστικός αποκλεισμός 200 χιλιάδων κατοίκων

Επικράτηση της κεντροδεξιάς και άνοδος της ακροδεξιάς

Στη «δημοκρατική» Εσθονία, όπου είναι απαγορευμένο το ΚΚ και «η κομμουνιστική προπαγάνδα», για άλλη μια φορά επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής η κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Αντρους Ανσιπ. Στις εκλογές συμμετείχαν 555.264 ψηφοφόροι ή το 61,99%, την ώρα που περίπου 200 χιλιάδες κάτοικοι της χώρας, οι λεγόμενοι «μη πολίτες», με καθαρά ρατσιστικό τρόπο έχουν αποκλειστεί από αυτές.

Το «Μεταρρυθμιστικό Κόμμα» εξασφαλίζει το 27,7% των ψήφων κι ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος του, το «Κεντρώο Κόμμα», που συγκεντρώνει το 26,2%. Ο τρίτος εταίρος στην απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία, η «Λαϊκή Ενωση», λαμβάνει το 7,2% των ψήφων. Σημαντικό ήταν και το ποσοστό της ακροδεξιάς (της «Ενωσης των Φίλων της Πατρίδας»), που συγκέντρωσε το 17,8%, όχι τυχαία, αν δούμε πως ο αντικομμουνισμός κι αντισοβιετισμός όχι μόνο είναι το επίσημο, κρατικό «δόγμα» της χώρας, αλλά έχει οδηγήσει και στην πλήρη ιστορική δικαίωση των ντόπιων ναζιστών, των εσθονικών «λεγεώνων των Ες-Ες».

Το όριο του 5% ξεπέρασαν επίσης το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» με 10% και το «Εσθονικό Κόμμα των Πράσινων», που συγκέντρωσε το 7% των ψήφων.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Ωμό εγκληματία» λένε τώρα τον πρώην σύμμαχό τους Χαραντινάι...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ξεκίνησε χτες σε αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Ραμούς Χαραντινάι και άλλων δύο στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων, όπως δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το διάστημα 1998 - 1999. Ο 38χρονος κατηγορούμενος χαρακτηρίστηκε απ' την επικεφαλής της εισαγγελίας του ΔΠΔ, Κάρλα Ντελ Πόντε, «γκάνγκστερ και πολέμαρχος και ωμός εγκληματίας».

Ο Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και οδηγήθηκε στις φυλακές της Χάγης στις 9 Μάρτη του 2005. Αποφυλακίστηκε και έως την έναρξη της δίκης ήταν ελεύθερος. Ηταν ο μόνος κατηγορούμενος, στον οποίο το Δικαστήριο της Χάγης επέτρεψε να συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική και να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο Κόσσοβο κάτι που μάλλον ξέχασε χτες η Ντελ Πόντε κατά το ρεσιτάλ «υποκριτικής» που έδωσε χτες στη Χάγη...

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι πως ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, θα παραδώσει αύριο (Τετάρτη) στη σερβική πλευρά την «αναθεωρημένη» και τάχα «βελτιωμένη» έκθεσή του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Σέρβοι αξιωματούχοι προέβλεψαν πως το κείμενο Αχτισαάρι δε θα έχει ουσιαστικές αλλαγές.

Επιπλέον, χτες, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης. Απ' τις έως τώρα συναντήσεις διαφαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα απαρτίζεται από στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του λεγόμενου Κόμματος οικονομολόγων «G 17 plus» και κόμματα εθνοτικών μειονοτήτων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Συγκρούσεις και αίτημα για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων

ΝΤΙΛΙ.- Εκρυθμη παραμένει από το τελευταίο 48ωρο η κατάσταση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, Ανατολικό Τιμόρ, μετά την επέμβαση που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Κυριακής Αυστραλοί στρατιώτες κατά θέσης ανταρτών του Αλφρέντου Ρεϊνάντου με τουλάχιστον τέσσερις Ανατολικοτιμορέζους νεκρούς. Χτες, επακολούθησαν πύρινα οδοφράγματα και συγκρούσεις χιλιάδων υποστηριχτών του Αλφρέντου Ρεϊνάντου με Αυστραλούς στρατιώτες, με κεντρικό αίτημα την άμεση αποχώρηση των Αυστραλών και των άλλων ξένων δυνάμεων κατοχής που έχουν δυνατότητες σύλληψης ντόπιων, εφόδων δίχως εντάλματα και διάλυσης των δημόσιων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων... Μέσα σ' όλα αυτά και ενώ απομένει περίπου ένας μήνας πριν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, ο Ανατολικοτιμορέζος Πρόεδρος Ξανάνα Γκουσμάο βρήκε την αφορμή να ανακοινώσει πως αναλαμβάνει (και άλλες...) έκτακτες εξουσίες για να επανέλθει η «έννομη τάξη».

Ο Αλφρέντου Ρεϊνάντου στασίασε πέρσι μαζί με άλλους 600 στρατιώτες και καταζητείται από την κυβέρνηση του Γκουσμάο σαν υπεύθυνος για φόνους και κλοπή όπλων και πυρομαχικών. Μετά την προχτεσινή επιδρομή των Αυστραλών στρατιωτών, ο Ρεϊνάντου ανακοίνωσε εκστρατεία κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης και άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ