Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Ωμό εγκληματία» λένε τώρα τον πρώην σύμμαχό τους Χαραντινάι...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ξεκίνησε χτες σε αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Ραμούς Χαραντινάι και άλλων δύο στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων, όπως δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς Σέρβων, Ρομά και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το διάστημα 1998 - 1999. Ο 38χρονος κατηγορούμενος χαρακτηρίστηκε απ' την επικεφαλής της εισαγγελίας του ΔΠΔ, Κάρλα Ντελ Πόντε, «γκάνγκστερ και πολέμαρχος και ωμός εγκληματίας».

Ο Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και οδηγήθηκε στις φυλακές της Χάγης στις 9 Μάρτη του 2005. Αποφυλακίστηκε και έως την έναρξη της δίκης ήταν ελεύθερος. Ηταν ο μόνος κατηγορούμενος, στον οποίο το Δικαστήριο της Χάγης επέτρεψε να συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική και να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο Κόσσοβο κάτι που μάλλον ξέχασε χτες η Ντελ Πόντε κατά το ρεσιτάλ «υποκριτικής» που έδωσε χτες στη Χάγη...

Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι πως ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, θα παραδώσει αύριο (Τετάρτη) στη σερβική πλευρά την «αναθεωρημένη» και τάχα «βελτιωμένη» έκθεσή του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Σέρβοι αξιωματούχοι προέβλεψαν πως το κείμενο Αχτισαάρι δε θα έχει ουσιαστικές αλλαγές.

Επιπλέον, χτες, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης. Απ' τις έως τώρα συναντήσεις διαφαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα απαρτίζεται από στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς, του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του λεγόμενου Κόμματος οικονομολόγων «G 17 plus» και κόμματα εθνοτικών μειονοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ