ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Στα βήματα της ΕΠΟΝ οι αγώνες της νεολαίας

Αποψη από την πολιτική εκδήλωση της ΠΟΑΟ για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ
Αποψη από την πολιτική εκδήλωση της ΠΟΑΟ για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ
Μια πολύπλευρη εκδήλωση πραγματοποίησε, χτες το απόγευμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού αλλά και την ιστορική παλλαϊκή διαδήλωση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά κατά της πολιτικής επιστράτευσης, τον Μάρτη του 1943. Οι αντιστασιακοί αφιέρωσαν αυτή τη «γιορτή» στους αγώνες που δίνει αυτή την περίοδο η νεολαία για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και γέμισαν την αίθουσα του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Βασίλης Φυτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε στη «γέννηση» και τη δράση της ΕΠΟΝ απ' την ίδρυσή της, στις 23 Φλεβάρη του 1943. Στην ομιλία του στάθηκε στους αγώνες της θρυλικής ΕΠΟΝ αλλά και στο τεράστιο έργο της σε μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο ενώ μίλησε και για της θυσίες των μελών της σε όλη την περίοδο απ' το 1940 έως το 1949. Τέλος, υπογράμμισε, πως μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές της ΕΠΟΝ που έδωσαν τη ζωή τους, είναι η συνέχιση της ηρωικής πάλης τους. Το «άνοιγμα» έγινε απ' το Φ. Τσέκερη, επίτιμο γεν. γραμματέα της ΠΕΑΕΑ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Θ. Αυγέρος, απ' το Σύλλογο Απογόνων των Αντιστασιακών και η Ε. Χρύση, απ' την ΚΝΕ, η οποία επισήμανε πως οι σημερινοί αγώνες της νεολαίας εμπνέονται απ' τη δράση της ΕΠΟΝ.

Σε όλη τη διάρκεια της «γιορτής», διαβάστηκαν ποιήματα του Φ. Αγκουλέ και του Γ. Ρίτσου απ' τους ηθοποιούς Μ. Δημητρούκα και Χρ. Νάτσιο ενώ ακούστηκαν και αγωνιστικά τραγούδια απ' όλους τους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ μιλώντας για την ανάγκη, επιτέλους, να γίνει μουσείο το ιστορικό τυπογραφείο στην Καλλιθέα. Στο εκλογικό κέντρο μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Π. Σοφός και Σπ. Στριφτάρης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Μαθιουδάκης, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ε. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Λάκης Σάντας κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Σειρά εκδηλώσεων για το γιορτασμό της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 6,7 και 8 Μάρτη 1944, διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας μαζί με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις της πόλης. Αύριο, Τετάρτη 7 Μάρτη 2007 και ώρα 5.30 μμ θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της πλατείας Δαβάκη για τους πεσόντες της μάχης.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) με τις ομιλίες του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων της πόλης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντιστασιακά τραγούδια από τον Στέφανο Ψαραδάκο.

Εκδήλωση της ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη), την Κυριακή 11 Μάρτη 2007, ώρα 16, στην Αίθουσα Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος. Η εκδήλωση θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο (εδέσματα). Πληροφορίες: Κάθε πρωί ώρες 8 - 13 στα Κεντρικά Γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81, 3ος όροφος) και στα τηλ. 210/5230526 - 210/5230534.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Αύριο Τετάρτη 7.3.2007 τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, τιμώντας τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, διοργανώνουν εκδήλωση, στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη, με θέμα: «Τα διδάγματα της Αντίστασης την περίοδο 1941-'49 και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες σήμερα». Ακολούθως, την Κυριακή 11.3.2007, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Αντίστασης στην Καλογρέζα.

-- H ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ διοργανώνει, στις 10 έως 12.3.2007, τριήμερη εκδρομή - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60χρονα του ΔΣΕ στην Μακεδονία με επισκέψεις τόπων και κατάθεση στεφανιών σε μνημεία της περιοχής. Αναχώρηση το Σάββατο 10.3 ώρα 7.30 πμ, από πλατεία Κάνιγγος (για συμμετοχή στα τηλ: 210.3220.183 και 210.5819.947.

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Τρίπολης και Μεγαλόπολης οργανώνουν, την Κυριακή 11.3.2007 στη θέση Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 212 εκτελεσμένους (24.2.1944) εκεί πατριώτες από τους ναζί κατακτητές.

Πρόστιμα για παραβίαση ιατρικού απόρρητου

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε νοσοκομείο, γιατί διαβιβάστηκε ο φάκελος με το ιστορικό ασθενούς πρώτα στην ασφαλιστική εταιρεία και μετά στον ίδιο τον ασθενή. Επίσης, η Αρχή επέβαλε άλλο ένα πρόστιμο 15.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ασφαλισμένου της.

Ειδικότερα, το νοσοκομείο μετά από εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών χορήγησε στοιχεία του ιατρικού ιστορικού ασθενούς στην ασφαλιστική του εταιρεία. Στη συνέχεια, η ασφαλιστική εταιρεία κατήγγειλε εξωδίκως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλισμένος δε δήλωσε κατά την υποβολή της αίτησης προς ασφάλιση ότι τα συμπτώματα της νόσου του προϋπήρχαν της αίτησης ασφάλισης. Η αναγγελία της καταγγελίας του ασφαλιστήριου συμβολαίου έγινε με θυροκόλληση από δικαστικό επιμελητή στην είσοδο της κατοικίας του ασθενούς, όπου επισυνάπτονταν ιατρικά στοιχεία για την υγεία του.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Αρχής Προστασίας για τα πρόστιμο στο νοσοκομείο αναφέρεται ότι αν και η χορήγηση της ιατρικής βεβαίωσης έγινε νόμιμα, ωστόσο υπάρχει ευθύνη στο νοσοκομείο, γιατί έπρεπε πρώτα να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο και μετά τους τρίτους (ασφαλιστική εταιρεία). Αντίθετα, το πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία επιβλήθηκε, γιατί με τη θυροκόλληση προσωπικών δεδομένων της υγείας του ασθενούς εκτέθηκαν σε κοινή θέα με κίνδυνο να διαδοθούν σε τρίτους.

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Γυμνή η πρόληψη στη χώρα

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αιμοκαθαιρομένων την τελευταία δεκαετία

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας μπορεί να οδηγηθούν - εφόσον δεν υπάρξει προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση - σε Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) με τελική κατάληξη τη μόνιμη αιμοκάθαρση. Μάλιστα, στην αιμοκάθαρση φτάνει μόλις το 20% απ' αυτούς, καθώς οι περισσότεροι καταλήγουν κυρίως από καρδιοπάθειες.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας του Νεφρού (8 Μάρτη), αποκαλύπτοντας τη γύμνια της προληπτικής και συστηματικής έρευνας ανάμεσα στον πληθυσμό, στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας με πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι και η καθιέρωση αυτών των ημερών ευαισθητοποίησης δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω από μια πρόσκαιρη ενημέρωση.

Κύρια αιτία της ΧΝΝ αναδεικνύονται η υπέρταση (50%) και ο διαβήτης (27%). Στην Ελλάδα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 8.636 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.978 ήταν νέοι ασθενείς που εντάχθηκαν σε θεραπεία μέσα στο 2005. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος των ασθενών που έκαναν αιμοκάθαρση πριν 10 χρόνια.

Οι αιμοκαθαιρόμενοι αντιμετωπίζονται σε 137 μονάδες αιμοκάθαρσης - 90 κρατικές και 47 ιδιωτικές. Η γεωγραφική κατανομή, όπως αναφέρθηκε, είναι επαρκής. Ομως, όλες οι κρατικές παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού, κυρίως στο κέντρο. Οι μονάδες της επαρχίας δεν παρουσιάζουν πρόβλημα χώρων, ενώ παρουσιάζουν πρόβλημα στελέχωσης από γιατρούς. Σε αντίθεση, οι μονάδες του κέντρου παρουσιάζουν έλλειψη χώρων και όχι μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης γιατρών.

Από στοιχεία του ΙΚΑ για το 2001, υπολογίζεται ότι το κόστος ανά ασθενή ανέρχεται περίπου σε 30.000 ευρώ το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ