Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόστιμα για παραβίαση ιατρικού απόρρητου

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε νοσοκομείο, γιατί διαβιβάστηκε ο φάκελος με το ιστορικό ασθενούς πρώτα στην ασφαλιστική εταιρεία και μετά στον ίδιο τον ασθενή. Επίσης, η Αρχή επέβαλε άλλο ένα πρόστιμο 15.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ασφαλισμένου της.

Ειδικότερα, το νοσοκομείο μετά από εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών χορήγησε στοιχεία του ιατρικού ιστορικού ασθενούς στην ασφαλιστική του εταιρεία. Στη συνέχεια, η ασφαλιστική εταιρεία κατήγγειλε εξωδίκως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλισμένος δε δήλωσε κατά την υποβολή της αίτησης προς ασφάλιση ότι τα συμπτώματα της νόσου του προϋπήρχαν της αίτησης ασφάλισης. Η αναγγελία της καταγγελίας του ασφαλιστήριου συμβολαίου έγινε με θυροκόλληση από δικαστικό επιμελητή στην είσοδο της κατοικίας του ασθενούς, όπου επισυνάπτονταν ιατρικά στοιχεία για την υγεία του.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Αρχής Προστασίας για τα πρόστιμο στο νοσοκομείο αναφέρεται ότι αν και η χορήγηση της ιατρικής βεβαίωσης έγινε νόμιμα, ωστόσο υπάρχει ευθύνη στο νοσοκομείο, γιατί έπρεπε πρώτα να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο και μετά τους τρίτους (ασφαλιστική εταιρεία). Αντίθετα, το πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία επιβλήθηκε, γιατί με τη θυροκόλληση προσωπικών δεδομένων της υγείας του ασθενούς εκτέθηκαν σε κοινή θέα με κίνδυνο να διαδοθούν σε τρίτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ