ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέος φονικός σεισμός

Απόγνωση μετά την καταστροφή

Associated Press

Απόγνωση μετά την καταστροφή
ΓΕΝΕΥΗ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Σε τουλάχιστον 82 νεκρούς - που αναμενόταν να αυξηθούν κατά πολύ - ανερχόταν, έως το βράδυ της Τρίτης, ο φονικός απολογισμός του σεισμού 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χτες το πρωί, τοπική ώρα, τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, με επίκεντρο 50 περίπου χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Παντάγκ. «Ο απολογισμός δε θα σταματήσει να αυξάνεται, διότι ο σεισμός σημειώθηκε σε μια σχετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή», προειδοποίησε εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, ισοπεδώθηκαν εκατοντάδες σπίτια, τα περισσότερα φτωχικά, στην πληγείσα περιοχή. Διασώστες προσπαθούσαν να βρουν επιζώντες εν μέσω δύσκολων συνθηκών, καθώς η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στην περιοχή. Κάτοικος της περιοχής είπε ότι ένιωθε «σα να βρισκόταν σε πλοίο την ώρα που το πλήττουν μεγάλα κύματα», και πρόσθεσε ότι «τα σπίτια ταρακουνιούνταν και πολλά κατέρρευσαν». Ο σεισμός έγινε αισθητός έως τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Η πρόσφατη ιστορία των σεισμών στην Ινδονησία (18/12/2006: 5,7 Ρίχτερ, επτά νεκροί, 17/07/2006: 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι, 500 νεκροί, 27/05/2006: 6,2 Ρίχτερ, 5.000 νεκροί, 26/12/2004: σεισμός 9,1 Ρίχτερ, 130.000 νεκροί στη Σουμάτρα, συνολικά σχεδόν 300.000 σε 13 χώρες) δείχνει από μόνη της το πόσο καταστροφικές είναι οι σεισμικές δονήσεις στη χώρα, και πόσο ανεπαρκή τα μέτρα σεισμικής προστασίας - η Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», δηλαδή τη συμβολή τεκτονικών πλακών.

Η ολλανδική κυβέρνηση - πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Ινδονησίας και σημαντική «εταίρος» της - ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει βοήθεια 1,5 εκατ. ευρώ για τα θύματα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Κρατικός αντικομμουνισμός

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτωρ Γιούστσενκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γεωργία στις αρχές Μάρτη, επισκέφτηκε το «Μουσείο σοβιετικής κατοχής» και αποφάνθηκε υπέρ της ίδρυσης στην Ουκρανία παρόμοιου μουσείου. Ο Β. Γιούστσενκο «εκτίμησε σοβαρά την αντίληψη» της έκθεσης του μουσείου, σημειώνοντας πως «μέσα από τα τμήματα του μουσείου μπορούμε να διαβάσουμε και την ιστορία της Ουκρανίας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως πρέπει και στη χώρα του να κατασκευαστεί τέτοιο μουσείο «όχι μόνο προς χάρη των παππούδων και προγόνων μας, αλλά και προς χάρη των εγγονών μας», δίνοντας το «στίγμα» της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, που στοχεύει στις συνειδήσεις της νέας γενιάς.

Να σημειωθεί πως το «μουσείο σοβιετικής κατοχής» στην Τιφλίδα εγκαινιάστηκε στις 26 Μάη του 2006, τη μέρα του γιορτασμού της «ανεξαρτησίας» της Γεωργίας. Το μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Τιφλίδας και στα εκθέματα του μουσείου συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά αντικείμενα των αντιπάλων του σοβιετικού καθεστώτος, αρχειακά ντοκουμέντα όσων διώχθηκαν, αλλά και κινηματογραφικά επίκαιρα της περιόδου της ΕΣΣΔ (1921-1999). Το «μουσείο της σοβιετικής κατοχής» στην Τιφλίδα είναι το τρίτο σε έδαφος πρώην σοβιετικών χωρών, μετά τα ανάλογα μουσεία που βρίσκονται στο Βίλνιους (Λιθουανία) και στη Ρίγα (Λετονία).

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Γκόλουμπ, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε την ιδέα του Γιούστσενκο ως «απροκάλυπτη βλακεία από τη μεριά του» και υπογράμμισε πως η κατασκευή τέτοιου είδους μουσείου «θα οριστικοποιήσει το διαμελισμό της χώρας σε Δύση και Ανατολή» και πρόσθεσε πως «εάν ο Πρόεδρος σκοπεύει να ανοίξει τέτοιο μουσείο, τότε ας το κάνει αυτό με τα λεφτά του, στην εξοχή του, στο μελισσοκομείο του. Οι κομμουνιστές θα χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μην ανοίξει τέτοιο μουσείο», σημείωσε ο Α. Γκόλουμπ.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Στελέχη των διωκτικών αρχών και των κυβερνήσεων του Πακιστάν και της Ινδίας που συγκροτούν κοινή ομάδα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είχαν χτες συνάντηση στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, μετά τη βομβιστική επίθεση του Φλεβάρη στο «τρένο της ειρήνης» - που κόστισε 68 ζωές - η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο.

ΓΙΑΛΑ.-- Αγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές, σκότωσαν πέντε άτομα στη νότια Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη. Η προσπάθεια της χούντας να «κατευνάσει» τους μουσουλμάνους της περιοχής τους τελευταίους μήνες απέτυχε κατά απολύτως προβλέψιμο τρόπο.

ΚΟΤΑΜΠΑΤΟ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι 16 μουσουλμάνοι αυτονομιστές και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε νέες μάχες στο Μιντανάο, στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η πρόθεση του Τόνι Μπλερ να δώσει στον Γκ. Μπράουν το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην ηγεσία των Εργατικών δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα μέλη του κόμματος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση του «YouGov» που παρουσιάζει η εφημερίδα «Daily Telegraph», όπου το 73% από τα 1.115 μέλη του Εργατικού Κόμματος που ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της εκλογής ηγέτη μεταξύ πολλών υποψηφίων, έναντι μόλις 11% που επιθυμεί άμεση διαδοχή από τον Γκόρντον Μπράουν.

ΓΑΛΛΙΑ
«Ευαισθησίες» ψηφοθηρίας από τον Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την επιθυμία του να συμμετάσχουν όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι στην εκλογική αναμέτρηση εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος του κυβερνώντος γκολικού UMP, Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί κάλεσε δημάρχους, περιφερειάρχες και άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο κόμμα, να υπογράψουν προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις εκλογές «τόσο η άκρα δεξιά όσο και η άκρα αριστερά».

Για να συμμετάσχει κανείς στις εκλογές, θα πρέπει να έχει την ενυπόγραφη στήριξη 500 αιρετών αξιωματούχων. Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Ζαν Μαρί Λεπέν, και ο επικεφαλής της «Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας», Ολιβιέ Μπεζανσενό, δεν έχουν συγκεντρώσει τις υπογραφές αυτές. Η έκκληση του Σαρκοζί δεν κρύβει βέβαια βαθιά δημοκρατικότητα, αλλά μάλλον συμφέρον:

Πολλοί εκτιμούν ότι αν δε συμμετάσχει στις εκλογές ο Λεπέν, ο Σαρκοζί, προκειμένου να κερδίσει τους ψηφοφόρους του που έχουν δυσαρεστηθεί σε αρκετά σημεία με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ακραίες δεξιές θέσεις, κάτι που θα τον απομακρύνει από τους αναποφάσιστους.

Παράλληλα, όσο περισσότεροι υποψήφιοι αυτού που ονομάζεται «αριστερά» συμμετάσχουν, τόσο περισσότερο εκτιμάται ότι θα διαιρεθεί το εκλογικό σώμα που πρόσκειται στην υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Χτες, η Ρουαγιάλ επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης εκ νέου του γαλλογερμανικού άξονα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιθέσεις και με την άφιξη των Ουγκαντέζων στρατιωτών...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Θεαματική επίθεση με όλμους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μογκαντίσου πραγματοποίησαν χτες Σομαλοί ισλαμιστές, ενώ ήταν σε εξέλιξη η τελετή υποδοχής των πρώτων 400 Ουγκαντέζων στρατιωτών, που κατέφθασαν στο πλαίσιο αποστολής περίπου 4.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. Η επίθεση δεν προκάλεσε μόνον τον τραυματισμό ενός Σομαλού στρατιώτη, αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς για τους στόχους και την επιτυχία της «ειρηνευτικής» αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις κατά των Αιθιοπικών και άλλων ξένων στρατευμάτων που βρίσκονται στη Σομαλία. Ο επικεφαλής της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, Τζέφρι Μουγκούν, έσπευσε να δηλώσει πως η αποστολή δεν προτίθεται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Σομαλίας, αλλά να βοηθήσει τις προσπάθειες της σομαλικής μεταβατικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πέρα από τη χτεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, σημειώθηκαν και άλλες πιο αιματηρές συγκρούσεις Σομαλών ισλαμιστών με Αιθίοπες στρατιώτες, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άμαχοι και τραυματίστηκαν έξι, οι περισσότεροι μισθοφόροι της σομαλικής «μεταβατικής» κυβέρνησης. Παράλληλα, οι πληροφορίες έφεραν να παραμένει σε εξέλιξη το κύμα μαζικής εξόδου Σομαλών αμάχων από το Μογκαντίσου και άλλες περιοχές της Σομαλίας, καθώς το τελευταίο δίμηνο όλο και πυκνώνουν οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις με περισσότερα θύματα αμάχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ