Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Κρατικός αντικομμουνισμός

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτωρ Γιούστσενκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γεωργία στις αρχές Μάρτη, επισκέφτηκε το «Μουσείο σοβιετικής κατοχής» και αποφάνθηκε υπέρ της ίδρυσης στην Ουκρανία παρόμοιου μουσείου. Ο Β. Γιούστσενκο «εκτίμησε σοβαρά την αντίληψη» της έκθεσης του μουσείου, σημειώνοντας πως «μέσα από τα τμήματα του μουσείου μπορούμε να διαβάσουμε και την ιστορία της Ουκρανίας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως πρέπει και στη χώρα του να κατασκευαστεί τέτοιο μουσείο «όχι μόνο προς χάρη των παππούδων και προγόνων μας, αλλά και προς χάρη των εγγονών μας», δίνοντας το «στίγμα» της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, που στοχεύει στις συνειδήσεις της νέας γενιάς.

Να σημειωθεί πως το «μουσείο σοβιετικής κατοχής» στην Τιφλίδα εγκαινιάστηκε στις 26 Μάη του 2006, τη μέρα του γιορτασμού της «ανεξαρτησίας» της Γεωργίας. Το μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Τιφλίδας και στα εκθέματα του μουσείου συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά αντικείμενα των αντιπάλων του σοβιετικού καθεστώτος, αρχειακά ντοκουμέντα όσων διώχθηκαν, αλλά και κινηματογραφικά επίκαιρα της περιόδου της ΕΣΣΔ (1921-1999). Το «μουσείο της σοβιετικής κατοχής» στην Τιφλίδα είναι το τρίτο σε έδαφος πρώην σοβιετικών χωρών, μετά τα ανάλογα μουσεία που βρίσκονται στο Βίλνιους (Λιθουανία) και στη Ρίγα (Λετονία).

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Γκόλουμπ, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε την ιδέα του Γιούστσενκο ως «απροκάλυπτη βλακεία από τη μεριά του» και υπογράμμισε πως η κατασκευή τέτοιου είδους μουσείου «θα οριστικοποιήσει το διαμελισμό της χώρας σε Δύση και Ανατολή» και πρόσθεσε πως «εάν ο Πρόεδρος σκοπεύει να ανοίξει τέτοιο μουσείο, τότε ας το κάνει αυτό με τα λεφτά του, στην εξοχή του, στο μελισσοκομείο του. Οι κομμουνιστές θα χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μην ανοίξει τέτοιο μουσείο», σημείωσε ο Α. Γκόλουμπ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ