Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκατόμβη από επίθεση σε σιίτες προσκυνητές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο μακελειό, χθες, στο Ιράκ, με στόχο, αυτή τη φορά, σιίτες προσκυνητές που κατευθύνονται προς την Καρμπάλα, διασχίζοντας σουνιτικές περιοχές, για να συμμετάσχουν στη γιορτή «Αρμπαγιν», που σηματοδοτεί το τέλος του 40ήμερου πένθους για το θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Μωάμεθ, το 680 μ.Χ. Δύο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν μέσα σε πλήθος προσκυνητών έξω από τη Χίλα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 92 και τραυματίζοντας περισσότερους από 160, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι γυναικόπαιδα και νεαροί άνδρες.

Σιίτες προσκυνητές ήταν ο στόχος και άλλων επιθέσεων, χθες, είτε βομβιστικών είτε ενόπλων, στη συνοικία Ντούρα και στο κέντρο της Βαγδάτης, καθώς και στη Λατιφίγια, νοτίως της πρωτεύουσας. Επιθέσεις, επίσης, σημειώθηκαν σε Ισκαντιρίγια, Κουτ, Σουχέιρα και σε άλλες συνοικίες της Βαγδάτης. Συνολικά, μέχρι αργά το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 125 πολίτες, από τους οποίους οι 110 ήταν σιίτες προσκυνητές, και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Το χθεσινό λουτρό αίματος στη Χίλα, ένα από τα αιματηρότερα της τρίχρονης κατοχής, προκάλεσε την αντίδραση των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, που κατηγορούν τις κατοχικές δυνάμεις ότι τις έχουν θέσει ως στόχο, με αποτέλεσμα να τις αποδυναμώνουν και να μην μπορούν να προστατεύσουν τους σιίτες «από τους σουνίτες τρομοκράτες». Από την πλευρά του, πάντως, ο Πρόεδρος Μπους εκτιμούσε ότι «τουλάχιστον στη Βαγδάτη έχουν γίνει βήματα προόδου ως προς την ασφάλεια χάρη στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Νεκροί, όμως, έπεσαν, χθες, και 9 Αμερικανοί στρατιώτες σε 2 διαφορετικές επιθέσεις στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν, αντίστοιχα. Επίσης, αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ένοπλοι έκαναν έφοδο στη φυλακή Μπαντούς, της Μοσούλης, και απελευθέρωσαν 140 κρατουμένους.

Βαθαίνει η δυσαρέσκεια

Το 59% των Αμερικανών θεωρεί, πλέον, «λάθος» την εισβολή στο Ιράκ. Μόνο το 28% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «θα καταφέρουν να φύγουν νικήτριες» από την κατεχόμενη χώρα, και 6 στους 10 πολίτες θέλουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώνονταν στο λιμάνι Τακόμα, όπου φιλειρηνιστές διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν αποστολή οχημάτων και εξοπλισμού στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Συνελήφθησαν 4 διαδηλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ