Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
«Πρόταση ανοιχτού διαλόγου» από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και "ανοιχτό" σε όλες τις πιθανές εκβάσεις, αρκεί να τερματιστεί η ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ζήτημα». Αυτό φέρεται να δηλώνει σε επιστολή της, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, προς τη ΔΕΑΕ η Τεχεράνη. Χτες, μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, εμμέσως επανέλαβε την ίδια πρόταση σε συνέντευξή του στα ιρανικά ΜΜΕ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, από την άλλη, δήλωνε ότι «το Ιράν δεν έχει τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού, αλλά φαίνεται να την έχει επιβραδύνει σημαντικά». Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, σε μια ακόμη ένδειξη άσκησης πίεσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, χτες, τηλεφωνικώς, για το ζήτημα με τον Ρώσο ομόλογό της, ενώ ο Πρόεδρος Μπους επαναλάμβανε ότι η επικείμενη διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ «αποτελεί δοκιμή για τις αληθινές προθέσεις του Ιράν και της Συρίας». Η Τεχεράνη, πάντως, γνωστοποίησε, επίσης, ότι χτες πραγματοποίησε ασκήσεις αεράμυνας πάνω από τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Περιπλέκεται η υπόθεση της εξαφάνισης

Σε αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ρίχνουν την ευθύνη της εξαφάνισης του Αλί Ρεζά Ασκαρί, οι ιρανικές αρχές αλλά και μέρος της αραβικής διπλωματίας και του Τύπου. Ο Ασκαρί υπήρξε υφυπουργός Αμυνας, με αρμοδιότητα το πυρηνικό πρόγραμμα, και νυν στρατιωτικός σύμβουλος, ενώ ήταν επικεφαλής των ειδικών αποστολών των Φρουρών της Επανάστασης όταν συνελήφθη στο Λίβανο ο Ισραηλινός πιλότος Ρον Αράντ, το 1986, και σύνδεσμος, τότε, της «Χεζμπολάχ» με το Ιράν. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο Αράντ κρατείται από την Τεχεράνη.

Ο Ασκαρί, με βάση πληροφορίες του τουρκικού Τύπου που επιβεβαιώθηκαν από το Ιράν, αγνοείται από τις 7 Φλεβάρη, οπότε έφθασε στην Κωνσταντινούπολη για επαφές. Βέβαια, μια άλλη εκδοχή, που φιλοξενείται από μειοψηφία του αραβικού Τύπου και κυριαρχεί στον ισραηλινό, είναι ότι ο Ασκαρί αυτομόλησε στις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, το Τελ Αβίβ διέταξε να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές ανά τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη νέων διαβουλεύσεων(2013-12-10 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη(2013-10-25 00:00:00.0)
Νέος «πυρηνικός αιφνιδιασμός»(2010-02-09 00:00:00.0)
Ικανοποίηση παντού(2003-11-27 00:00:00.0)
Ανακωχή στον, επισήμως, ακήρυχτο πόλεμο(2003-11-02 00:00:00.0)
Απόφαση διατήρησης της κρίσης(2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ