ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
BOYΛH
Υπό αγωνιστικό κλοιό η συζήτηση του νόμου - πλαισίου

Υπό τον αγωνιστικό κλοιό των διαδηλωτών που συμβολικά είχαν αποκλείσει τη Βουλή, άρχισε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια του Σώματος η συζήτηση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, απέρριψε το αίτημα για απόσυρση του νόμου - πλαισίου και ισχυρίστηκε ότι «έχει να κερδίσει η δημοκρατία, όταν σεβόμαστε την κοινοβουλευτική διαδικασία». Είπε ότι έγινε ευρύτατος διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και επικαλέστηκε τις αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων για να ισχυριστεί ότι η πλειοψηφία των ΑΕΙ δε θέλει την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με επιμονή εδώ και αρκετό καιρό αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι η «χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με βάση τις αντιδράσεις». Κατά την υπουργό, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και η μη ψήφιση του νόμου θα αποτελούσε «κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα».

Η Μ. Γιαννάκου, σχολιάζοντας τις νομοπαρασκευαστικές παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, είπε πως προβλέπεται ήδη στο νόμο ότι η δίωξη κατά όποιου παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο θα γίνεται μόνο μετά από «έγκληση» του πρυτανικού συμβουλίου ή της συγκλήτου. Ανέφερε επίσης ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για τις ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, λειτουργικά έξοδα) θα γίνεται άσχετα από την πορεία των τετραετών προγραμματικών συμφωνιών, ενώ άλλαξε τη διάταξη για τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ άλλου ΑΕΙ στην εκλογή εκπαιδευτικού προσωπικού ενός πανεπιστημίου, ορίζοντας ότι αυτοί θα είναι 10 αντί για 15.

Στη συνεδρίαση τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νόμου -πλαισίου, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Υποστηρίζοντας την αίτηση αντισυνταγματικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που προβλέπουν ποινή φυλάκισης για την παραβίαση του ασύλου, που περικόπτουν τη χρηματοδότηση εάν δεν τηρηθούν οι τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες και ορίζουν εξωτερικά μέλη ΔΕΠ στις εκλογές διδακτικού προσωπικού. Υπενθύμισε ότι συνήθως η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αποφεύγει να εκφραστεί με κατηγορηματικότητα πάνω σε αντισυνταγματικές διατάξεις, αλλά έρχονται μετά τα αρμόδια δικαστήρια και τις «ρίχνουν».

Στο γνωστό συναινετικό κλίμα που κήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κινήθηκε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Αλευράς, εγκαλώντας την κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο «που είναι άθροισμα λεπτομερειών και δεν αποτελούν νόμο - πλαίσιο». Πιστός στην πολιτική της συναίνεσης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά τη «συναίνεση» για την ψήφιση των αντιδραστικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά τον Α. Αλευρά, υπήρξε «διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ», αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Επιδερμική ήταν η κριτική του στις τετραετείς συμφωνίες πανεπιστημίων και υπουργείου, λέγοντας απλά ότι θα οδηγήσουν σε μια «βιομηχανία γραφειοκρατίας». Αλλωστε, με τις τετραετείς συμφωνίες δήλωσε σύμφωνος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος χαρακτήρισε το νόμο αντιδραστικό, πρόχειρο και αντισυνταγματικό και επανέλαβε τις προτάσεις του για την «ελεύθερη πρόσβαση» στα ΑΕΙ. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 16 έχει καταρρεύσει μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, παραγνωρίζοντας ότι μόλις πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη αναθεώρησής του.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί της αρχής και σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση και των άρθρων.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάρτε πίσω τον αντιδραστικό νόμο

H κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παιδεία δεν είναι ένα αυτόνομο φαινόμενο, αλλά απόλυτη αντανάκλαση της κοινωνικής κρίσης, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του Κόμματος με το νέο νόμο - πλαίσιο. Τόνισε ότι η κρίση στα ΑΕΙ έχει ως αιτία την υποταγή τους στη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία επιτάσσει ότι η γνώση και η έρευνα πρέπει να υπηρετούν τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα. Αντί, είπε, να αναβαθμιστεί ο ρόλος των πανεπιστημίων, γίνεται από τους κυβερνώντες ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πάρει τη μορφή εξάρτησης η πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι γενικότερες επιδιώξεις είναι η ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η μείωση της χρηματοδότησής τους ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στη στοιχειώδη λειτουργία τους και η αντιεπιστημονική συρρίκνωση της διάρκειας σπουδών. Επίσης, είπε ότι προωθείται η μετάλλαξη της γνώσης σε απλή κατάρτιση μέσω ευκαιριακών εξειδικεύσεων και ο περιορισμός της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία αυτών των πολιτικών, είπε ο Γ. Χουρμουζιάδης, συμφωνούν και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) άσχετα με τις επιμέρους φραστικές διαφοροποιήσεις.

Με τον προωθούμενο νόμο - πλαίσιο, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και περιορίζεται πλέον μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τα πανεπιστήμια καλούνται να συμμορφωθούν μέσω των εσωτερικών κανονισμών στα όσα κάθε φορά επιτάσσει το υπουργείο Παιδείας. Οσο δε για τον περίφημο τετραετή προγραμματισμό, είπε ότι αυτός αναγκαστικά θα οδηγήσει τα ΑΕΙ στην αναζήτηση πόρων εκτός προϋπολογισμού, με την καθιέρωση διδάκτρων ή την είσοδο των εταιρειών μέσα στα πανεπιστήμια όπου θα ελέγχουν μέσω της χρηματοδότησης και το ίδιο το περιεχόμενο της παραγόμενης γνώσης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι σε μία περίοδο που από τους εκάστοτε κυβερνώντες ανακηρύσσονται ως ανώτατες αξίες ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα, τότε και η ανώτατη εκπαίδευση θα χρίζεται υπηρέτης τους.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινάει τη στιγμή που η Βουλή είναι περικυκλωμένη από τους νέους που αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ξεκινάει μετά από το συντριπτικό «όχι» στο νόμο - πλαίσιο από τους πανεπιστημιακούς, όπως φάνηκε από το συνέδριο της Ομοσπονδίας τους. Τις ευθύνες, είπε, για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η ψήφιση του νόμου στην ανώτατη εκπαίδευση τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση, που έχει και την εμπειρία του νόμου 815, που παρά το ότι ψηφίστηκε το 1980 έμεινε ανενεργός και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ομως, τόνισε, ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά στόματος του προέδρου του το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι το νομοσχέδιο είναι «άτολμο και συντηρητικό». Αλλωστε, πρόσθεσε, οι τέσσερις προτάσεις για το νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου εκθειάστηκαν από την υπουργό Παιδείας και τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν από τους πρώτους που μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αποκρατικοποίηση της εκπαίδευσης. Πρέπει, κατέληξε, να σταματήσει η υποκρισία από τα δύο κόμματα, αφού από κοινού συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με την ίδια φρασεολογία.

Είναι έκτρωμα - δε θα περάσει

Με ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Είναι νόμος έκτρωμα, δε θα περάσει» συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή χτες το βράδυ φοιτητές και σπουδαστές. Δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν συνθήματα και με μια φωνή ξεκαθάρισαν: «Τέρμα πια στην κοροϊδία θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές».

Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Θεοδόσης Μπενάτος, από το σύλλογο φοιτητών Γεωπονικής, οι φοιτητές καλούν όλο το λαό, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Ο Θ. Μπενάτος ξεκαθάρισε ότι έχουμε να δώσουμε μια μεγάλη απάντηση την Πέμπτη. Ομως ο αγώνας μας δεν τελειώνει εκεί, γιατί διεκδικούμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

Η νεολαία δυναμικά, διεκδικητικά, μαζικά συνεχίζει και θα συνεχίσει τον αγώνα της. Δε συμβιβάζεται, δε χαρίζει τη ζωή της και τα όνειρά της, «δεν τρομάζει» και ζητά «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία».

Δε μετέχουμε στην κατ' άρθρο συζήτηση

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ο. Κολοζώφ, στην οποία τονίζει:

«H κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το σχέδιο νόμου "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων".

Το ΚΚΕ σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί, δε θα πάρει μέρος στην κατ' άρθρο συζήτηση, γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις.

Με τη στάση μας αυτή σηματοδοτούμε την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την κατάργησή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ