Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάρτε πίσω τον αντιδραστικό νόμο

H κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παιδεία δεν είναι ένα αυτόνομο φαινόμενο, αλλά απόλυτη αντανάκλαση της κοινωνικής κρίσης, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του Κόμματος με το νέο νόμο - πλαίσιο. Τόνισε ότι η κρίση στα ΑΕΙ έχει ως αιτία την υποταγή τους στη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία επιτάσσει ότι η γνώση και η έρευνα πρέπει να υπηρετούν τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα. Αντί, είπε, να αναβαθμιστεί ο ρόλος των πανεπιστημίων, γίνεται από τους κυβερνώντες ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πάρει τη μορφή εξάρτησης η πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι γενικότερες επιδιώξεις είναι η ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η μείωση της χρηματοδότησής τους ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στη στοιχειώδη λειτουργία τους και η αντιεπιστημονική συρρίκνωση της διάρκειας σπουδών. Επίσης, είπε ότι προωθείται η μετάλλαξη της γνώσης σε απλή κατάρτιση μέσω ευκαιριακών εξειδικεύσεων και ο περιορισμός της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία αυτών των πολιτικών, είπε ο Γ. Χουρμουζιάδης, συμφωνούν και τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) άσχετα με τις επιμέρους φραστικές διαφοροποιήσεις.

Με τον προωθούμενο νόμο - πλαίσιο, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και περιορίζεται πλέον μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τα πανεπιστήμια καλούνται να συμμορφωθούν μέσω των εσωτερικών κανονισμών στα όσα κάθε φορά επιτάσσει το υπουργείο Παιδείας. Οσο δε για τον περίφημο τετραετή προγραμματισμό, είπε ότι αυτός αναγκαστικά θα οδηγήσει τα ΑΕΙ στην αναζήτηση πόρων εκτός προϋπολογισμού, με την καθιέρωση διδάκτρων ή την είσοδο των εταιρειών μέσα στα πανεπιστήμια όπου θα ελέγχουν μέσω της χρηματοδότησης και το ίδιο το περιεχόμενο της παραγόμενης γνώσης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι σε μία περίοδο που από τους εκάστοτε κυβερνώντες ανακηρύσσονται ως ανώτατες αξίες ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα, τότε και η ανώτατη εκπαίδευση θα χρίζεται υπηρέτης τους.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινάει τη στιγμή που η Βουλή είναι περικυκλωμένη από τους νέους που αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ξεκινάει μετά από το συντριπτικό «όχι» στο νόμο - πλαίσιο από τους πανεπιστημιακούς, όπως φάνηκε από το συνέδριο της Ομοσπονδίας τους. Τις ευθύνες, είπε, για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η ψήφιση του νόμου στην ανώτατη εκπαίδευση τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση, που έχει και την εμπειρία του νόμου 815, που παρά το ότι ψηφίστηκε το 1980 έμεινε ανενεργός και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ομως, τόνισε, ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά στόματος του προέδρου του το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι το νομοσχέδιο είναι «άτολμο και συντηρητικό». Αλλωστε, πρόσθεσε, οι τέσσερις προτάσεις για το νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου εκθειάστηκαν από την υπουργό Παιδείας και τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν από τους πρώτους που μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αποκρατικοποίηση της εκπαίδευσης. Πρέπει, κατέληξε, να σταματήσει η υποκρισία από τα δύο κόμματα, αφού από κοινού συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με την ίδια φρασεολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ