Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΑΣΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αποφασιστική απάντηση σε μια προκλητική απόπειρα ιδεολογικής χειραγώγησης

Σε διάβημα στην διευθύντρια του 17ου Ενιαίου Λυκείου Παγκρατίου προχώρησαν χτες οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Παγκρατίου της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας την ενέργειά της να υποχρεώσει τους μαθητές του σχολείου να παρακολουθήσουν - πληρώνοντας μάλιστα 5 ευρώ - στον κινηματογράφο την αντικομμουνιστική ταινία «Οι ζωές των άλλων», χωρίς, έστω, να διασφαλίσει αμέσως μετά την προβολή της ότι θα γίνει συζήτηση για να ακουστούν διαφορετικές απόψεις.

Κατά τη διάρκεια του διαβήματος, η διευθύντρια του σχολείου, Κα Κλυδωνοπούλου, υποστήριξε ότι «κινήθηκε με νομιμότητα» και πως είχε την έγκριση του προϊσταμένου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε ένα ρεσιτάλ ...παιδαγωγικής δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη δράση της και «δε θα με εμποδίσουν οι φασίστες του ΚΚΕ»!

Σε ανακοίνωσή τους, οι μαθητικές ΟΒ Παγκρατίου της ΚΝΕ, εξηγούν ότι η ταινία έχει «καλά σχεδιασμένη την επιδίωξη να προωθήσει τον αντικομμουνισμό, τη σπίλωση στον υπαρκτό σοσιαλισμό, να συκοφαντήσει τα επιτεύγματά του στα ζητήματα της Παιδείας και του πολιτισμού» και «Θέλει να ταυτίσει το φασισμό με τον κομμουνισμό».

Ακόμα, σημειώνουν πως «το θέμα δεν είναι ότι η ταινία προβάλλεται και μπορεί κάποιος να επιλέξει να τη δει (την ίδια ώρα που ταινίες και ντοκιμαντέρ για το Γκουαντάναμο, τη δράση της CIA, για τα εγκλήματα των Αμερικανών στο Ιράκ, την Παλαιστίνη κ.α. "τρώνε πόρτα" ή εξαφανίζονται από τις αίθουσες). Το θέμα είναι ότι η ίδια η διευθύντρια του σχολείου, υποχρέωσε τους μαθητές να παρακολουθήσουν αυτήν την ταινία, χωρίς - έστω - να διασφαλίσει αμέσως μετά την προβολή της ότι θα γίνει συζήτηση για να ακουστούν διαφορετικές απόψεις. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης και πλύσης εγκεφάλου».

«Επίσης, το επιχείρημα που λέει ότι πρέπει να αποτινάξουμε το πιθανά στρεβλό ιδεολογικό περιεχόμενο από το καλλιτεχνικό δημιούργημα, είναι βαθιά υποκριτικό. Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν αποσπάται, δεν αποσυνδέεται από το ιδεολογικό υπόβαθρο, από τις κάθε φορά επιδιώξεις του δημιουργού να εκφράσει κάτι συγκεκριμένο. Ποτέ δε συνέβη αυτό ούτε πρόκειται να συμβεί», σημειώνουν και τονίζουν ότι «έχουν πληθύνει με διάφορες μορφές οι εκδηλώσεις αντικομμουνισμού, παραχάραξης της ιστορίας, της πάλης των λαών. Με πολλούς τρόπους. Με ωμό αντικομμουνισμό αλλά και "ραφιναρισμένο" ο οποίος είναι και πιο επικίνδυνος».

«Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει ο καθένας, ποιες είναι οι γενικότερες απόψεις του, θεωρούμε πως οι αγώνες και οι θυσίες των κομμουνιστών για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση χαίρουν ευρύτερης αποδοχής. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ! Το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί, να μη γίνουν ιμάντες ό,τι πιο αντιδραστικού και σκοταδιστικού, με όποια φορεσιά και αν φοράει» καλούν οι μαθητικές ΟΒ Παγκρατίου.

Και ξεκαθαρίζουν: «Οι ανάγκες μας δε χωρούν σε αυτό το σχολείο. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους μας μέσα από ένα σχολείο Δημόσιο και Δωρεάν που να μας μαθαίνει την αλήθεια! Για να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας και να μπορούμε να τον αλλάξουμε!»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ(2020-03-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ(2020-03-06 00:00:00.0)
Πλήθος εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου(2013-10-25 00:00:00.0)
Για τη ζωή που μας αξίζει(2011-06-18 00:00:00.0)
Απόφαση της Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη δράση της Οργάνωσης στο μαθητικό κίνημα(2007-10-21 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη των μαθητών(2002-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ