Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Διά βίου» καταρτίσεις και μπίζνες

Αποφασίστηκε και ιδρύεται Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης

«Μέσω των ΙΔΒΕ θα προωθηθεί η διευκόλυνση της προσαρμοστικότητας των πτυχιούχων κι άλλων εργαζομένων, η βελτίωση της κινητικότητας στον εργασιακό χώρο κι η εναρμόνιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης σε σχέση με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και των νέων τεχνολογιών»...

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που επιβάλλουν υποβάθμιση των σπουδών και «ιδιωτικοποίηση» των ιδρυμάτων, προχωρούν με την εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως ο νόμος για τη «διά βίου» κατάρτιση. Με βάση αυτό το νόμο, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ίδρυση Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) και το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του εν λόγω ΙΔΒΕ.

Η απόφαση για ίδρυση ΙΔΒΕ αντίκειται σε πρόσφατες και παλαιότερες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΤΕΙ, που έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική. Οι συνελεύσεις του ΤΕΙ έχουν εκφράσει γενικότερα την αντίθεσή τους στο φαύλο κύκλο της «διά βίου κατάρτισης», που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό μισομορφωμένο, διαρκώς καταρτιζόμενο και επανακαταρτιζόμενο, διαθέσιμο για όταν κι όποτε θα χρειαστεί το κεφάλαιο. Το νόμο για τα ΙΔΒΕ, αλλά και τις όποιες δράσεις αναπτύχθηκαν από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δημιουργία τους, έχει καταδικάσει το σύνολο του σπουδαστικού και φοιτητικού κινήματος στο πλαίσιο του αγώνα κατά των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ.

Η ίδρυση του ΙΔΒΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα της ΕΕ (ΕΠΕΑΕΚ). Μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΠΕΑΕΚ, οι λειτουργικές δαπάνες των ΙΔΒΕ θα καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ και οι επενδυτικές και αναπτυξιακές δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ιδρύματος. Ομως, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν κι οι σπουδαστές, ενώ το ΤΕΙ υπολογίζει να κάνει μέσω του ΙΔΒΕ μπίζνες με ιδιώτες:

«...οι εκπαιδευόμενοι καταβάλλουν πριν την έναρξη του προγράμματος χρηματικό ποσό για την εγγραφή τους και τη μερική κάλυψη των λειτουργικών εξόδων σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου του ΙΔΒΕ. Μετά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του ΙΔΒΕ προβλέπεται να προέρχονται από χορηγίες φορέων, οργανισμών και ιδιωτικών χορηγών, από κοινοτικά προγράμματα (...) ή από δίδακτρα», αναφέρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος...

Μπίζνες δε θα γίνουν μόνο μέσω της χρηματοδότησης, π.χ. με χορηγίες, αλλά και με συμμετοχή στη διδασκαλία και τα όργανα διοίκησης κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων, που θα έχουν λόγο και στην «αξιολόγηση» του ΙΔΒΕ. Στους όρους εργασίας των διδασκόντων θα σημειωθεί πιθανότατα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού το διδακτικό προσωπικό θα δουλεύει «νυχτερινές ώρες», «Σαββατοκύριακα», «αργίες», «κατά την περίοδο των θερινών διακοπών». Το εν λόγω ΙΔΒΕ θα δίνει πιστοποιητικά επιμόρφωσης και διά βίου εκπαίδευσης σε πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ημεδαπής κι αλλοδαπής (εφόσον έχουν αναγνωριστεί για τους τελευταίους οι τίτλοι σπουδών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ