Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Αυξομειώσεις μακριά από την ουσία

Οι αυξομειώσεις του αριθμού των θέσεων των εισακτέων αποτελούν απλά παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και δεν επηρεάζουν το επίπεδο των σπουδών

Eurokinissi

Οι αυξομειώσεις του αριθμού των θέσεων των εισακτέων αποτελούν απλά παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και δεν επηρεάζουν το επίπεδο των σπουδών
Ελαφριές αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι θέσεις που θα υπάρξουν φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τους πρωτοετείς φοιτητές, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που προβλέπονται για τους εισακτέους στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα στις σχολές που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων είναι φέτος 82.394 (δηλαδή, 874 θέσεις λιγότερες από πέρσι που ο συνολικός αριθμός ήταν 83.268).

Από αυτού του τύπου τις αυξομειώσεις δεν επηρεάζεται, δηλαδή δε βελτιώνεται το επίπεδο των σπουδών, ούτε και το μέλλον των αυριανών αποφοίτων που στο μεγαλύτερό τους ποσοστό θα ενταχθούν στις μακροσκελείς λίστες των ανέργων.

Εξάλλου, όπως φάνηκε πέρσι, με την εφαρμογή του μέτρου της «βάσης του 10», ο αριθμός των θέσεων δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό των εισακτέων, που καταλήγει να είναι πολύ μικρότερος. Ανεξάρτητα από τον τελικό αριθμό αυτών που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, από τον αριθμό των θέσεων και μόνο φαίνεται ήδη ότι ένα ποσοστό των υποψηφίων της τάξης του 28% θα μείνει εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά το πρόβλημα της ανυπαρξίας επαγγελματικής εκπαίδευσης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν μετά το σχολείο, που οδηγεί όλους αυτούς που δεν εισάγονται στα ΑΕΙ, στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων, ΙΕΚ κ.τ.λ.

Για άλλη μια χρονιά, επίσης, ο αριθμός των θέσεων που καθορίζει το υπουργείο Παιδείας απέχει πολύ από τον αριθμό που ζητούν τα ΑΕΙ, με δεδομένες τις υποδομές τους και τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το κράτος (η οποία συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες). Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια ζητούν περίπου 13.000 λιγότερους εισακτέους από όσους ορίζει το υπουργείο και αντίστοιχα τα ΤΕΙ ζητούν περίπου 10.000 λιγότερους εισακτέους. Μάλιστα, η απαίτηση των ιδρυμάτων για λιγότερους εισακτέους εκφράζεται σε αριθμούς ακόμα πιο έντονα σε σχέση με πέρσι κι αυτό δεν είναι τυχαίο: Εχουν μπροστά τους τη διαδικασία της αξιολόγησης γι' αυτό και πιέζουν για λιγότερους και πιο επίλεκτους εισακτέους. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ακολουθεί το τι ζητούν τα ΑΕΙ, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος της τόσο δραματικής μείωσης των εισακτέων, ωστόσο σε μια πορεία εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων, αυτά τα ζητήματα θα τα λύνει η αγορά με τους δικούς της σκληρούς νόμους...

Η κατανομή των θέσεων

Οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς του ακαδημαϊκού έτους 2007 - 2008 είναι 37.200 (515 θέσεις περισσότερες από πέρσι) και στα ΤΕΙ μαζί με τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 41.430 θέσεις (960 θέσεις λιγότερες από πέρσι). Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ορίζεται στους 78.630, ενώ πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 79.075. Στις στρατιωτικές σχολές, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού διατίθενται φέτος συνολικά 3.254 θέσεις (939 θέσεις λιγότερες από πέρσι) και στις εκκλησιαστικές ακαδημίες 510 θέσεις.

Από το σύνολο των θέσεων που διατίθενται, οι 67.102 αφορούν στους μαθητές της Γ' Λυκείου και τους απόφοιτους προηγούμενων ετών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, δηλαδή σ' έναν αριθμό υποψηφίων που αναμένεται να φτάσει τους 93.071 (5.069 λιγότεροι από πέρσι). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα για το 72% αυτής της κατηγορίας υποψηφίων που είναι και η πολυπληθέστερη (αναλογία που έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, λόγω των λιγότερων υποψηφίων, δηλαδή των λιγότερων μαθητών που βρίσκονται φέτος στη Γ' Λυκείου). Οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους αποφοίτους των ΤΕΕ, των εσπερινών λυκείων και σ' αυτούς που θα ξανακαταθέσουν μηχανογραφικό, διατηρώντας τη βαθμολογία που πέτυχαν στις περσινές εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ