Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Για τη ζωή που μας αξίζει

Πετυχημένη η χτεσινή εκδήλωση στο Ιλιον

Με το ταξικό ένστικτο να αφυπνίζεται ραγδαία, αντίστοιχα με τη ραγδαία επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, μαθητές και μαθήτριες, εργαζόμενοι και γονείς παρακολούθησαν, δούλεψαν και συμμετείχαν στο πλούσιο σε περιεχόμενο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που έγινε χτες στο Ιλιον στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», επιλέγοντας «το δρόμο της ανατροπής για τη ζωή και το σχολείο που μας αξίζουν».

Οι μαθητές γράφουν και παρουσιάζουν το θεατρικό «Αντικομμουνισμός στα σχολεία». Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Παγκαλόπουλος να παραδίδει αυταρχικά μαθήματα «δημοκρατίας», «που αφήνουν ακόμα και το ΚΚΕ να κατεβαίνει στις εκλογές» και οι μαθητές να του απαντούν για τη «μόνη ελευθερία που μας επιτρέπουν, όπως το τι θα κάνουμε κάτι λίγα ευρώ που θα μπαίνουν στο σπίτι, αν θα πληρώσουμε το νοίκι και να μην πάμε σούπερ μάρκετ, αν θα πληρώσουμε τη ΔΕΗ κι ας αφήσουμε το δεκαήμερο στο χωριό το καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι βία που τη ζούμε κάθε μέρα;». Ηταν ένα σκετς που αποτύπωνε με άμεσο τρόπο την καθημερινότητα χιλιάδων παιδιών της εργατικής τάξης και κατέληγε με την αλήθεια: «Η πιο ασύδοτη ελευθερία των αστών έγινε η πιο αβάσταχτη σκλαβιά των καταπιεσμένων. Η δική μας ελευθερία περνά ακριβώς πάνω από τα ερείπια της ελευθερίας των εκμεταλλευτών».

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ψυλλιασμένοι κι όταν παρακολουθούμε τις εξελίξεις να έχουμε στο νου μας δύο πράγματα που το αστικό σχολείο δεν τα διδάσκει. Στην καπιταλιστική κοινωνία υπάρχουν τάξεις που αντικειμενικά συγκρούονται. Δεν υπάρχει κοινό κοινωνικό συμφέρον. Από τη μία είναι οι εκμεταλλευτές, οι κηφήνες, που ζουν με την ξένη μισθωτή εργασία, οι καπιταλιστές. Από την άλλη είναι ο παραγωγός του πλούτου που σήμερα δεν τον απολαμβάνει, η εργατική τάξη, είναι η τάξη που χωρίς αυτή γρανάζι δε γυρνά. Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να ενώσει τα συμφέροντα αυτών των τάξεων. `Η θα είσαι με τον έναν ή με τον άλλον». Κάλεσε τη γενιά που θα ζήσει συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές «να πάρετε μέρος σε αυτές. Τότε θα τιμήσετε την τάξη σας. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς».

Στη συνέχεια στήθηκε προτζέκτορας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν στο παιχνίδι ερωτήσεων με θεματικές ενότητες ιστορία, κρίση και πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ιδεολογία και πολιτική, αντικομμουνισμός κι επικαιρότητα. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής και λαϊκό γλέντι.

  • Με επιτυχία έγινε και το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη των Σερρών. Εγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ο αντικομουνισμός χθες και σήμερα» και ακολούθησε αφιέρωμα στον ποιητή του λαού Κώστα Βάρναλη από μαθητική ΟΒ της ΚΝΕ. Στην κεντρική ομιλία ο Χ. Νάτσιος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην εκπαίδευση, αλλά και στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Το φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.
Αλλες μαθητικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

Σήμερα, Σάββατο: Ελευσίνα (Πλατεία Λαού, 7.30 μ.μ., ομιλήτρια η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ), Περιστέρι (στην Α' παιδική χαρά, στις 7 μ.μ., ομιλητής ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ), Γκράβα (Θεατράκι, στις 6 μ.μ., ομιλητής ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ), Νέα Ιωνία (στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου), Βέροια, Χαλκίδα (Παραλία - Στρογγυλό, στις 8 μ.μ.), Χίος (στο κόκκινο φαναράκι του λιμανιού, στις 8.30 μ.μ.), Σπάρτη (πάρκο ΟΤΕ, στις 7.30 μ.μ., ομιλητής ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ), Ζάκυνθος (πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 7.30 μ.μ., ομιλητής ο Θανάσης Μπίμπας, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ), Ηράκλειο Κρήτης (πλατεία Αγ. Αικατερίνης). Επίσης, ολοκληρώνονται σε Γιάννενα και Αγρίνιο.

Αύριο, Κυριακή: Καισαριανή (Κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ., ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), Χανιά (Αλσος Αγίων Αποστόλων, στις 7 μ.μ.), Παλλήνη (Πλατεία Ελευθερίας, στις 6 μ.μ., ομιλητής ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ