ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αδιαπραγμάτευτο το εφάπαξ

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει μέσα στους χώρους δουλιάς η απαράδεκτη και προκλητική πρόταση της συμβιβασμένης διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, να καταργηθεί η 20ετία του εφάπαξ όπως δινόταν μέχρι σήμερα, ολόκληρο στους δικαιούχους, και να δίνεται αντί αυτού προκαταβολή σε ποσοστό 60%.

Συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, σε μια πρώτη αντίδραση, καλούν με ανακοίνωσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση και δηλώνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και τα σωματεία τους θα φροντίσουν να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τις κατακτήσεις τους».

Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα του κλάδου, με συγκεκριμένες αποφάσεις του μέσα από συνελεύσεις και συνέδρια, είναι η 20ετία του εφάπαξ, όπως σήμερα προβλέπεται, από το καταστατικό του ΤΑΞΥ και το νόμο, να αποτελεί προκαταβολή και η εξόφληση να γίνεται με τη συνταξιοδότηση. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που συγκροτεί και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, προχώρησε σ' αυτήν την πρόταση χωρίς να έχει συνεδριάσει ποτέ η διοίκηση γι' αυτό το θέμα.

Χτες η ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων, με την οποία καταγγέλλονται οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, επιδόθηκε στη διοίκηση του ΤΑΞΥ και με παρέμβασή τους δε συζητήθηκε το θέμα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου και γι' αυτό το σοβαρό θέμα να συμμετάσχουν αποφασιστικά στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ. στο Θέατρο «Ακάδημος».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε οριακό σημείο η λειτουργία τους

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους, που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Τζάνειο»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Τζάνειο»
Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία και των τριών νοσοκομείων του Πειραιά και ολόκληρα τμήματα οδηγούνται στο κλείσιμο. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας, ολιγόλεπτο κλείσιμο της εισόδου του Τζανείου και κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των συλλόγων εργαζομένων, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Τη Δευτέρα θα προσφύγουν στον εισαγγελέα και στο τέλος Μάρτη διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας στον Πειραιά.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε ο Παν. Γιαννακόπουλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟ Πειραιά. Κάλεσμα να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις για δημόσια δωρεάν Υγεία, κόντρα στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν το συμβιβασμό και να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο και στην κινητοποίηση στις 29 Μάρτη απηύθυνε ο Θανάσης Ευαγγελάκης από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πειραιά.

Αγανάκτηση προκάλεσε η προεκλογική υποσχεσιολογία του Χρήστου Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ, που, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΝΔ, αγνόησε προκλητικά τις πλάτες που έβαλε το ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Στο Τζάνειο είναι κενές 308 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του 1986. Μόνο την περασμένη τριετία αποχώρησαν 72 νοσηλεύτριες και προσλήφθηκαν 11. Αποτέλεσμα από τα 14 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν μόνο τα 6, στη ΜΑΦ από τα 6 κρεβάτια δε λειτουργεί κανένα και κανένα από τα 12 κρεβάτια της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Το βράδυ 1 νοσοκόμα καλείται να φροντίσει 30-40 ασθενείς. Το απόγευμα και το πρωί είναι 2 νοσοκόμες με κάποιες εκπαιδευόμενες χωρίς εμπειρία και σε μία οφείλονται 200 ώρες ρεπό.

Στο «Μεταξά» στην τελευταία τριετία αποχώρησαν 142 και προσλήφθηκαν 3, με αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και κλειστά κρεβάτια στη ΜΑΦ. Στο Κρατικό της Νίκαιας το 1986 για 630 κρεβάτια προβλέπονταν 1.370 νοσηλευτές. Σήμερα τα κρεβάτια είναι 720 και οι νοσηλευτές 1.300. Αποτέλεσμα, δε λειτουργούν τα μισά κρεβάτια της ΜΑΦ και των χειρουργείων, στα μαγειρεία από 24 εργαζόμενους υπάρχουν μόνο 9, ο παιδικός ξενώνας κινδυνεύει να κλείσει και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αν και ολοκληρώθηκε το 2004, δε λειτουργεί.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παράσταση στη διοίκηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα».

ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Κορυφή του παγόβουνου το ΤΕΑΔΥ

Την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ζητάει το ΚΚΕ

Την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το θέμα σχετικά με τα αποθεματικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ζητάει η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Λ. Κανέλλη, με σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Α. Καραμάριο, στην οποία αναφέρει:

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ρίχτηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου για να τα αξιοποιήσουν οι τράπεζες και οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Επομένως, η υπόθεση των αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία ασφαλώς και πρέπει να διερευνηθεί, δεν είναι άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το ΚΚΕ και με την ευκαιρία αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων τα τελευταία χρόνια, που οδηγεί στην αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων, που είναι χρήματα των εργαζομένων, από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ και εγώ την ακρόαση του Π. Θωμόπουλου, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Αξιοποίησης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, για την ενημέρωση της επιτροπής μας για το παραπάνω πρόβλημα».

Ανάλογο αίτημα, χωρίς όμως να γίνεται καμία νύξη για τις ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπέβαλαν και οι βουλευτές μέλη της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αίτημά τους αποδέχονται τον τζόγο στο χρηματιστήριο και κάνουν απλά λόγο για «διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών».

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Απασχόλησης συνέχισε το «πιγκ-πογκ» επίρριψης ευθυνών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για σπέκουλα, την ίδια στιγμή που μέχρι σήμερα εφάρμοζε το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, επικαλούμενος την τακτική που ίσχυε σ' αυτές τις περιπτώσεις επί ΠΑΣΟΚ, επέρριψε ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΑΔΕΔΥ που μετέχουν στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.

Ομως ο υφυπουργός σκόπιμα αποσιωπά το γεγονός ότι παραβιάστηκε η απόφαση του ΔΣ του Ταμείου που αφορούσε την αγορά ομολόγων στην ελάχιστη τιμή «κάτω από το άρτιο» και όχι στην τιμή που έγινε τελικά, με ευθύνη της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Συναλλαγή, μάλιστα, που αποκρύβει επιμελώς από τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΑΔΥ, για την οποία ελέγχεται τώρα η εταιρεία «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Αντιδρούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε χτες το πρωί η κυβέρνηση, εναντίον των μηχανικών που διαμαρτύρονταν έξω από τα γραφεία της Τράπεζας Αττικής, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 148,6 εκατ. ευρώ, που θα συμπαρασύρει και τους πόρους του Ταμείου τους (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο κατέχει σήμερα το 42% των μετοχών της Τράπεζας.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής - που τελικά αποφασίστηκε από τη Γενική της Συνέλευση - είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στην Τράπεζα, με ταυτόχρονη παραχώρηση του μάνατζμεντ. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ (3518/06), στον άμεσο κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσονται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο αποχαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, η ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της ανταποδοτικότητας και της μεταφοράς του κόστους της ασφάλισης στους εργαζόμενους, η ενίσχυση της θέσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι συγκεντρωμένοι μηχανικοί ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της «Πανεπιστημονικής», του Συντονιστικού για το Ασφαλιστικό και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και αποχώρησαν από το κτίριο της Τράπεζας δηλώνοντας ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση θα συνεχιστεί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση εργατοϋπαλληλικών Αχτίδων

Συγκέντρωση με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων» διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Μάρτη οι εργατοϋπαλληλικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ