ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αύξηση 25,3% πέρσι

Στα 86 δισ. ευρώ «πέταξε» στο τέλος Δεκέμβρη 2006 η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών - από 68,5 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν - φτάνοντας στο 44% του ΑΕΠ

ICON

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνέχισαν να αυξάνονται και το 2006 τα χρέη των νοικοκυριών (από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) στις τράπεζες. Η ξέφρενη άνοδος του τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής μονόπλευρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, η οποία αποδείχνεται λίπασμα πρώτης τάξης για την κερδοφορία των τραπεζών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τα δάνεια των νοικοκυριών (μαζί με τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις) στο τέλος Δεκέμβρη του 2006 εκτινάχτηκαν στα 85,87 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν (το Δεκέμβρη του 2005). Ετσι, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, τα δάνεια των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 25,3% και σε απόλυτα μεγέθη κατά 17,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το μήνα! Το μέγεθος, και ειδικότερα ο ρυθμός αύξησης, του υπερδανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι λογιστικές διαγραφές δανείων σε οριστική καθυστέρηση μετά και από τις σχετικές εντολές και τα μέτρα ελέγχου που παίρνει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δάνεια των νοικοκυριών «πέταξαν» το 2006 στο 44% του ΑΕΠ από 37,8% που ήταν στο τέλος Δεκέμβρη του 2005. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τόσο τα σημερινά όσο και μελλοντικά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων υποθηκεύονται, με εντατικούς ρυθμούς, στις ορέξεις των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους.

Η σύνθεση των δανείων - Δεκέμβρης 2006 - διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Στεγαστικά δάνεια: Εφτασαν τα 57,14 δισ. ευρώ από 45,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2005, εμφανίζοντας αύξηση 25,8%
  • Καταναλωτικά δάνεια: Διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ από 21,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2005, με ποσοστό αύξησης 23,9%
  • Οι επιχειρήσεις χρωστούσαν 93,6 δισ. ευρώ με τη διαφορά ότι στο ποσό αυτό εκτός από τα τραπεζικά δάνεια περιλαμβάνονται και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, δηλαδή χρέος, που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια τραπεζών ή και τρίτων

Μαζί με τη μάζα του δανεισμού αυξάνονται και τα δάνεια που καθημερινά βγαίνουν στο «κόκκινο». Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αξία των δανείων σε καθυστέρηση για τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά φτάνει στα 10 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο 12μηνο του 2006 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στο ιλιγγιώδες ύψος του 1,4 δισ. ευρώ. Είναι φανερό πως τα μαύρα κατάστιχα των τραπεζών και της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα δανειοληπτών, σε πείσμα της «ισχυρής ανάπτυξης» που εμφανίζεται στο σύνολο της οικονομίας και την οποία καρπώνεται αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατασχέθηκαν 909 κιλά ακατάλληλα τυριά

Σχεδόν ένας τόνος ακατάλληλων για κατανάλωση τυριών, που βρίσκονταν αποθηκευμένα στα ψυγεία Αντζουλάτος, Δελφών 27, στο Ρέντη, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χτες από ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:

  • 550 κιλά λευκό τυρί τρίμμα της εταιρείας ΛΕΛΟΥΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ σε 11 πλαστικά δοχεία των 50 κιλών, στα οποία υπήρχε χειρόγραφη αυτοκόλλητη ετικέτα, όπου αναγραφόταν «τυρί λευκό ΘΕΡΜΙΩΤΙΚΟ», καθώς και ημερομηνία παραγωγής Απρίλιος 2006 και λήξης Απρίλιος του 2007, που κατασχέθηκαν λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης καταλληλότητας, αλλά και ελλιπούς σημάνσεως.
  • 339 κιλά κεφάλια σκληρού τυριού (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι) της εταιρείας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, τα οποία είχαν ημερομηνία παραγωγής Ιανουάριος του 2004 και στα οποία δεν αναγραφόταν η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και καταστράφηκαν επί τόπου.
  • 20 κιλά υποκατάστατο τυριού «Πέρλα» της εταιρείας «ΤΥΡΑΣ ΑΕ», αποθηκευμένα σε πέντε πλαστικά δοχεία των 4 κιλών. Το προϊόν δε χαρακτηριζόταν στη σήμανση σαν «υποκατάστατο, αναπλήρωμα», «απομίμηση», «έδεσμα». Ο ιδιοκτήτης έκανε ένσταση και για την τύχη των προϊόντων θα αποφανθεί Τριμελής Επιτροπή Ενστάσεων.
Πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια

Κυκλώματα διακίνησης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) εντόπισε επιχείρηση με φερόμενο αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο χάρτου, η οποία από το 2002 και μετά διακίνησε εικονικά τιμολόγια αξίας 2,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αποδέκτες αυτών των τιμολογίων ήταν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους φέρονται να μην απέδωσαν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος. Εκτός από τους φόρους, καταλογίστηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, με κέντρο επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών ηλεκτρονικών ειδών, καταλογίστηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

Εκκαθαριστικές ΦΠΑ

Οδηγίες στις Εφορίες και τους αρμόδιους φορείς για τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ 2006, που θα υποβληθούν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο προσεχές διάστημα, απέστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές ανάμεσα στην εκκαθαριστική δήλωση και τις επιμέρους δηλώσεις, θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθούν τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις, με τις οποίες θα καταβληθούν οφειλόμενες διαφορές φόρου και προσαυξήσεων.

Ανακαλούνται άλλα 334 «SUZUKI»

Και παιδικό σκαμνάκι που δινόταν ως δώρο με «πάμπερς»

Συνεχίζεται, σε καθημερινή βάση, η έκδοση δελτίων Τύπου από τις επιχειρήσεις ή τις αρμόδιες αρχές, για την ανάκληση ή απόσυρση «σκάρτων» ή «επικίνδυνων» εμπορευμάτων.

Χτες, είχαμε την έκδοση δύο διαφορετικών δελτίων, που αφορούν το πρώτο την ανάκληση κι άλλων αυτοκινήτων μάρκας «SUZUKI» και το δεύτερο παιδικό σκαμνάκι που δινόταν ως δώρο με «πάμπερς».

Συγκεκριμένα:

  • Η εταιρεία «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων «SUZUKI» μοντέλων «Ignis 1.5» για πιθανή αντικατάσταση της ασφάλειας ημιαξονίου. Η επέκταση της ανάκλησης περιλαμβάνει επιπλέον 334 οχήματα με εύρος αριθμών πλαισίου JSAFHV81S00105050 μέχρι JSAFHV81S00106203. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 9988168.
  • Ανακαλείται ως μη ασφαλές παιδικό σκαμνάκι που δινόταν ως δώρο σε προωθητική ενέργεια της εταιρείας «Procter & Gamble» με προϊόντα «Pampers», κυρίως με τις συσκευασίες «Jumbo Packs» και σε περιορισμένο αριθμό με άλλες συσκευασίες. Μετά από καταγγελία καταναλωτή ότι έσπασε το σκαμνάκι κατά τη χρήση του από παιδί, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος σχετικά με τις μηχανικές ιδιότητες του προϊόντος και διαπιστώθηκε ότι πράγματι το προϊόν δεν είναι ασφαλές για χρήση. Καλούνται οι καταναλωτές που το έχουν ήδη προμηθευτεί, καθώς από τα 53.000 τεμάχια που προορίζονταν για την ελληνική αγορά εκτιμάται ότι έχουν ήδη διατεθεί τα 40.000, να μην το χρησιμοποιήσουν. Μπορούν, δε, να επικοινωνούν με την εταιρεία στα τηλέφωνα 8008018050 και 210 9287470.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ