ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Δίνουμε απάντηση

Απομονώνουμε τους πλασιέ αυτής της πολιτικής

Με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα τους, τα δίκαια αιτήματά τους. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει «την αποφασιστικότητα να μην κάνουμε πίσω. Ο νόμος - έκτρωμα θα καταργηθεί».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ τονίζει ότι «δίνουμε απάντηση - απομονώνουμε τους πλασιέ αυτής της πολιτικής» και υπογραμμίζει: «Γυρνάμε μαζικά την πλάτη στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αφήνουμε στο περιθώριο τους διαφημιστές της ιδιωτικοποίησης! Η ΔΑΠ προφανώς θα νιώθει ικανοποιημένη από την ψήφιση του νόμου. Είναι χαρακτηριστική η φράση τους: "Το ζητήσαμε! Το πετύχαμε!". Και όλα αυτά για ένα νόμο εκτρωματικό. Αποφασιστικά συμμετέχει και συμβάλλει στην τρομοκράτηση και τη συκοφαντία των αγώνων μας, καταφεύγοντας σε επανειλημμένους εκβιασμούς, τρομοκρατία και τραμπούκικες επιθέσεις και υιοθετώντας τη συκοφαντική κυβερνητική προπαγάνδα περί μειοψηφιών, την ίδια ώρα που, παρά την τρομερή και προβεβλημένη από τα ΜΜΕ προσπάθειά της, σε όλους τους συλλόγους της Ελλάδας έχει απομονωθεί».

«Καμία εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΠ» τονίζει η ΠΚΣ και σημειώνει ότι «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με το νόμο - πλαίσιο που ψήφισε προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές, με τραγικές συνέπειες την όξυνση των ταξικών φραγμών και τη μορφωτική υποβάθμιση, η ΠΑΣΠ, μέσα στις σχολές, διαλαλεί την περίφημη "οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια" των πανεπιστημίων - που ισοδυναμεί με ελευθερία των ιδρυμάτων να ξεπουλάνε τη γνώση, την έρευνα, συνολικά την κοινωνική τους αποστολή στον καλύτερο ανάλογα με την περίσταση χορηγό - και την "αξιολόγηση". Οι γενικές και ασήμαντες διακηρύξεις της για το "δημόσιο πανεπιστήμιο" και το θολό έως αστείο "αντιδεξιό" προφίλ της δεν μπορούν να κρύψουν το άγχος της να αθωώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται ξεκάθαρα στην αποπροσανατολιστική του τακτική. Ετσι εξηγείται και η υπονομευτική στάση της ενάντια στις κινητοποιήσεις σε μια σειρά σχολές (βλ. Γεωπονική, Οικονομικό, Πολιτικό...), μέχρι που έφτασε στο σημείο να καταθέσει κοινό πλαίσιο με τη ΔΑΠ στην ΠΑΝΤΕΙΟ, ενώη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της έχουν λάμψει διά της απουσίας τους από τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις όλους αυτούς τους μήνες».

«Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται περίτρανα η επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική στάση των ΕΑΑΚ», επισημαίνει στην ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι τα ΕΑΑΚ: «Δε θέλουν και δεν μπορούν να περιφρουρήσουν αυτόν τον αγώνα ενάντια στις σκληρές και σχεδιασμένες επιθέσεις που δέχεται! Απέναντι στη δεδομένη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει άγρια τον αγώνα και τις μορφές πάλης μας, τα ΕΑΑΚ επέλεξαν να εκθέσουν και να μετατρέψουν - με μια σειρά από τυχοδιωκτικές ενέργειες - ορισμένα φοιτητικά μπλοκ σε "σάκο του μποξ" για τα σχέδια καταστολής. Επέλεξαν για άλλη μια φορά να μην απομονώσουν πρακτικές και λογικές που δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό, δυσφημούν τον αγώνα. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό και την υπονόμευση των μηνυμάτων του αγώνα, προβάλλοντας αιτήματα του τύπου "να παραιτηθεί η Μαριέττα και ο Πολύδωρας" υποβαθμίζοντας την πραγματική σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική».

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Γιατί γίνεται κριτική στο νέο νόμο - πλαίσιο ότι υποβαθμίζει τις σπουδές;

Ο νέος νόμος - πλαίσιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης για να εισβάλλουν και ν' αλωνίζουν οι επιχειρήσεις μέσα σ' αυτά. Οι επιχειρήσεις θα παραγγέλνουν σπουδές και έρευνα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, τα οποία υπαγορεύουν ταχύρυθμες σπουδές που θα εξοπλίζουν τους απόφοιτους με συγκεκριμένες δεξιότητες άμεσα αξιοποιήσιμες από την αγορά, αλλά και άμεσα αναλώσιμες. Ο νέος νόμος - πλαίσιο προσαρμόζει τα ιδρύματα σ' αυτό το μοντέλο και με λεπτές αποχρώσεις τους υποδεικνύει το δρόμο της... «ευελιξίας» των σπουδών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι (στο άρθρο 9 του νόμου, για την αναδιάρθρωση και δημιουργία σχολών και Τμημάτων) αντικαθίσταται η έννοια του «επιστημονικού αντικειμένου» σπουδών με τον όρο «γνωστικό αντικείμενο», που στην ουσία δε σημαίνει τίποτα. Το γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι πολύ ευρύ ή πολύ στενό, σε τίποτα δεν εξασφαλίζεται, όμως, ότι είναι «επιστημονικό». Για παράδειγμα, ακόμα και το «τυφλό σύστημα» πληκτρολόγησης στον υπολογιστή, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο για κάποιον που μαθαίνει υπολογιστή, αυτό όμως δεν τον καθιστά επιστήμονα πληροφορικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αναπαραγωγή της «καρέτα - καρέτα» μπορεί να είναι γνωστικό αντικείμενο για ένα μέλος κάποιου συλλόγου που ασχολείται με την προστασία της, δε σημαίνει όμως ότι είναι και βιολόγος! Φαίνεται δηλαδή, ότι στο νόμο επιχειρείται αντικατάσταση της επιστήμης με τα διάφορα απίθανα «γνωστικά πεδία» που θα γεννούν οι ανάγκες της αγοράς.

Και επειδή αυτά εντάσσονται στο άρθρο που αφορά την ίδρυση νέων Τμημάτων, γίνεται κατανοητό ότι τα Τμήματα των ΑΕΙ δε θα είναι πια υποχρεωμένα να καλλιεργούν και να θεραπεύουν έναν τομέα της επιστήμης, αλλά θα μπορούν να συγκροτούν προγράμματα επιπέδου μεταλυκειακής κατάρτισης και να κατασκευάζουν «ειδικότητες» που διαρκώς θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο, η ίδρυση κάθε νέου Τμήματος θα πρέπει να υπακούει στις προδιαγραφές για τη σκοπιμότητα - οικονομική αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα, που θα συντάσσει το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Δηλαδή, κριτήριο για την ίδρυση ή την αναδιάρθρωση των σπουδών δεν είναι οι ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής εξέλιξης, αλλά η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η ίδρυση (κατάργηση, μετονομασία κ.ο.κ.) Τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών με την ευελιξία που απαιτούν οι ανάγκες της αγοράς, η κατεύθυνση για διαρκή αναπροσαρμογή των αντικειμένων σπουδών, φτάνει ως το σημείο να μετατρέπεται διαρκώς ακόμη και το γνωστικό αντικείμενο των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ιδρυμάτων. Ο νόμος ανοίγει τη διαδικασία επανακαθορισμού των γνωστικών αντικειμένων του συνόλου των μελών ΔΕΠ, που ήδη υπηρετούν και μάλιστα μέσα από διαδικασίες που δε θα ρυθμίζονται από τα ίδια τα ΑΕΙ, αλλά μέσα από Προεδρικά Διατάγματα. Φαίνεται λοιπόν, ότι με διάφορους τρόπους ενθαρρύνονται οι σπουδές «φαστ - φουντ» στα ιδρύματα...


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Για την πτώση του τζίρου φταίνε οι ... κινητοποιήσεις!

Στο δρόμο της ποικιλότροπης υπονόμευσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της ευθυγράμμισης με τις πιο αντιδραστικές μεθοδεύσεις ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα κινήθηκε και χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία μέσω του προέδρου της, Δ. Αρμενάκη, πήρε εμμέσως πλην σαφώς θέση ενάντια στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Απευθύνοντας ...«έκκληση σε οποιονδήποτε μπορεί να συμβάλει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μάρτη» ζήτησε - εάν δεν μπορεί «να μετατεθεί για άλλη μέρα» η κινητοποίηση της Πέμπτης - να εξασφαλιστεί γενικώς και αορίστως «από τον υπουργό, τον αρχηγό της Αστυνομίας ή τις οργανώσεις» ότι «θα αφήσουν τους καταναλωτές να επισκεφτούν την αγορά» και ότι θα είναι μια «ειρηνική διαδήλωση»!

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν παρέλειψε, ακόμη, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, εκφράζοντας προφανώς τη γνωστή πλειοψηφία, γιατί, όπως είπε, ενώ πέρσι είχαν «συμφωνήσει» με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, αυτό ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τις αντιδραστικές επιλογές της πλειοψηφίας ο Δ. Αρμενάκης έκανε αυθαίρετα λόγο για «έρευνες», σύμφωνα με τις οποίες τις μέρες που πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στην Αθήνα ο τζίρος στα μαγαζιά της περιοχής πέφτει μέχρι και 92%. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποσιωπά σκόπιμα τις πραγματικές αιτίες για τις οποίες τα καταστήματα μετρούν καθημερινά, χρόνια τώρα, πτώση του τζίρου. Αιτίες που ταυτίζονται με τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων από τη μια και την εκχώρηση πλήρους ασυδοσίας στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα από την άλλη.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι καθημερινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις, αφού οι εκδηλώσεις του Μάρτη είναι αφιερωμένες στους αγώνες για την Παιδεία. Το πρόγραμμα αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη, στις 9.30 μ.μ., κινηματογραφική ταινία «Η γλώσσα της πεταλούδας». Αύριο Τετάρτη, στις 9.30 μ.μ., κινηματογραφική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 10.30 μ.μ., νεανικό γλέντι.

Η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) και η είσοδος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ έχει συμβολικά τιμή 3 ευρώ.

Το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί. Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής εκλέχτηκε Εκτελεστική Γραμματεία και προεδρείο.

Το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ είναι: Πρόεδρος: Απέκης Λάζαρος (ΕΜΠ), γραμματέας: Γεωργιάδης Παναγιώτης (ΕΜΠ), αντιπρόεδρος: Μαΐστρος Γιάννης (ΕΜΠ), ειδικός γραμματέας: Πολίτης Τάκης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ταμίας: Γούτσος Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πατρών), υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Κατσής Γιώργος (Πανεπιστήμιο Αθηνών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ