ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ομολογούν την εφοπλιστική ασυδοσία

Αποφασισμένοι να αθωώσουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο ένας μετά τον άλλον οι επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων καταθέτουν στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους. Ενας εξ αυτών, ο Βαγγέλης Λέκκας, που ξεκίνησε να καταθέτει χτες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έφτασε μέχρι του σημείου να πει, αναφερόμενος στις επισκευές που είχαν γίνει στους έλικες του πλοίου, ότι «πλοιοκτήτες είναι ό,τι θέλουν κάνουν!», αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την κάλυψη που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα ο τότε επιθεωρητής του ΚΕΕΠ, Β. Λέκκας, που είχε διενεργήσει τις επιθεωρήσεις στον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό τομέα - συμπεριλαμβανομένων και των ελικοαξονικών συστημάτων - κατά τη διάρκεια των μετασκευών και εξέδωσε τα ανάλογα πιστοποιητικά ασφαλείας, ισχυρίστηκε ότι όλα στο πλοίο λειτουργούσαν «άριστα» και αν υπήρχε πρόβλημα θα είχε φανεί τους δύο μήνες που το καράβι έκανε ταξίδια το καλοκαίρι.

Οσον αφορά τις επισκευές στα ελικοαξονικά συστήματα του πλοίου, δήλωσε ότι τα είχε ελέγξει και είχε γίνει συντήρηση στην αριστερή προπέλα, η οποία μάλιστα «γυάλιζε»! Να σημειωθεί ότι οι επισκευές αυτές είχαν γίνει χωρίς την έγκριση και την πιστοποίηση του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ενώ πρωτόδικα ο ίδιος επιθεωρητής είχε καταθέσει ότι δε γνώριζε για τις επισκευές στις προπέλες και αν το είχε μάθει δε θα έδινε πιστοποιητικά ασφαλείας!

Χτες επίσης κατέθεσαν ναυαγοί και συγγενείς θυμάτων, μεταξύ αυτών, η Μαρία Καμπάνη, που εκείνο το βράδυ ταξίδευε για Πάρο. Οπως, σημείωσε, δεν επέλεγε το ΣΑΜΙΝΑ από πολλά χρόνια «και συνιστούσα στους φίλους μου να μην το παίρνουν. Ηταν ανασφαλές, ενώ είχε πολύ συχνά βλάβες».


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ζητάει απροκάλυπτα περιορισμό των διαδηλώσεων

Ο δρόμος για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών άνοιξε και στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, από τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, με την ουσιαστική συμφωνία του Κώστα Σκανδαλίδη, επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, κατά την, εκτός ημερήσιας διάταξης, συζήτηση για το θέμα των διαδηλώσεων και των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος, αξιοποιώντας την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για να υπάρξουν «ευρύτεροι κανόνες» στη λειτουργία της πόλης, είπε ότι θα καλέσει όλους τους φορείς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να συζητηθούν όλα τα θέματα, με κυριότερο το θέμα των πορειών. Αλλωστε, με χτεσινή του δήλωση, ο δήμαρχος έδωσε το στίγμα της πολιτικής του: «Οφείλουμε - είπε - να διερευνήσουμε τους τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, χωρίς, ωστόσο, να διαταράσσονται οι κανονικοί ρυθμοί (!) και η ανάπτυξη (!) της πόλης»!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας πως το σύνολο της αστικής τάξης και των φορέων της θα τα αξιοποιήσουν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. «Διαμορφώνονται συνθήκες επικίνδυνες», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αναφερόμενος συνολικά στα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο. «Τα θέματα που τίθενται τους τελευταίους μήνες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη μέτρων περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών», συμπλήρωσε.

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, εξάλλου, ο Σπ. Χαλβατζής ανέδειξε ένα ακόμη θέμα, αποκαλυπτικό της πολιτικής της διοίκησης. Πρόκειται για τη μετατροπή του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΟΤΟΑ) του δήμου σε... Ανώνυμη Εταιρεία, κάτι που είχε εξαγγείλει ο Νικ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντησή του με την Φ. Πάλλη - Πετραλιά, υπουργό Τουρισμού. «Αυτή η πολιτική πρακτική ίδρυσης ΑΕ σε υπηρεσίες του δήμου είναι ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση τομέων της Αυτοδιοίκησης», είπε. Σημείωσε επίσης ότι η διοίκηση του δήμου θα έπρεπε να ασχοληθεί με το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας που επικρατεί στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.


ΛΑΡΚΟ
Για να μη «σκουριάσουν» τα κέρδη της...

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απόρριψη της σκουριάς του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στην τοποθεσία «Κοκκίνη», που δικαιώνει πλήρως τη ΛΑΡΚΟ και εξυπηρετεί την κερδοφορία της σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, η ΔΑΣ Λάρυμνας προχώρησε χτες το απόγευμα σε σύσκεψη με τους κατοίκους της περιοχής για την ενημέρωσή τους και την οργάνωση της δράσης τους.

Στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε και ο αποσιωπητικός ρόλος της δημοτικής αρχής, των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο λαός της Λάρυμνας δεν έχει ενημερωθεί για την αρνητική αυτή εξέλιξη και, επιπλέον, η πλειοψηφία του ΔΣ του δήμου προτείνει απλώς να πέσει η σκουριά στην τοποθεσία «Λιάβδα», αντί για την τοποθεσία «Κοκκίνη»!

Ο Δ. Γρούντας, επικεφαλής της ΔΑΣ, υπενθύμισε στους κατοίκους ότι η ΔΑΣ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της σκουριάς, την οποία η πλειοψηφία του ΔΣ - εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ - δεν τη δέχεται:

«Πρέπει να διατεθεί μέρος των κερδών της ΛΑΡΚΟ για μια επένδυση που θα είναι φιλική στο περιβάλλον. Να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας της σκουριάς, ώστε να μπορεί να διατίθεται είτε για οδοποιία, είτε για αμμοβολή ή οπουδήποτε αλλού. Η δε σκουριά και όλα τα άλλα υπολείμματα να επιστρέφονται στους κρατήρες και τις γαλαρίες, από όπου προέρχονται».


ΕΕΑΕ ΓΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»
Δεν υπήρξε υπέρβαση ορίων ακτινοβολίας

Το προσωπικό του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο «Μεταξά» δοσιμετρείται σε μηνιαία βάση και δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων δόσεων ακτινοβολίας, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χτες το βράδυ η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με αφορμή την ανακοίνωση - που συνοδεύτηκε απ' τη δημοσιοποίηση μετρήσεων της ΕΕΑΕ - της Νομαρχίας Πειραιά.

Το θέμα «παίχτηκε» - όπως λέγεται - στα τηλεοπτικά κανάλια και ύστερα απ' τη βραδινή ανακοίνωση της ΕΕΑΕ δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την αναγκαιότητα - καθώς και τον τρόπο - δημοσιοποίησης απ' τη Νομαρχία Πειραιά. Η ΕΕΑΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αιφνίδιου ελέγχου σε χώρους φύλαξης απορριμμάτων του «Μεταξά» βρέθηκαν αντικείμενα με αύξηση του ρυθμού δόσης στο χώρο αυτό και έγιναν συστάσεις στη διεύθυνση του νοσοκομείου, η «οποία επιβεβαίωσε ότι το γεγονός οφειλόταν σε λάθος πρακτική και προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών».


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ «ΑΝΟΜΒΡΙΑ» και όχι στην πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, ρίχνουν την ευθύνη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας και οι αρμόδιοι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες για τη δασοπυρόσβεση, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία των επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αναμένεται να είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ηλικίας άνω των 30 ετών, που δεν μπορούν πετάξουν σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ - στο πλαίσιο της ολοένα αυξανόμενης αστυνομοκρατίας - προτίθεται να βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ), οι οποίες θα είναι πενταμελείς και θα επιβαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο αυτοκίνητο (ΒΑΝ). Θα δραστηριοποιούνται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία των μεγάλων πόλεων, καθώς και σε περιοχές τουριστικής κίνησης. Οι ομάδες αυτές θα ενεργούν αυτεπάγγελτα ή κατόπιν τηλεφωνημάτων και καταγγελιών και τα άτομα που θα συλλαμβάνουν θα οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα.

ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ της συνεργασίας τους για την εκ νέου ανάληψη της διοίκησης στο περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ (Ηπειρος - Λευκάδα) προχώρησαν οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Η σύγκλιση αποτέλεσε φυσική συνέχεια της συμμαχίας και στις προηγούμενες δύο διοικήσεις, όπου συμφώνησαν και στο μοίρασμα της θητείας του προέδρου. Συνεργασία με σαφή επιδίωξη να μένει ανέγγιχτος ο χαρακτήρας και η κατεύθυνση των όποιων έργων και κατασκευών γίνονται, που αποσκοπούν πρώτα και κύρια στην κερδοσκοπία και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία άλλωστε υπηρετούν με την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΠΛΟ ΑΓΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ συντελέστηκε στο χωριό Αγιόφυλλο Καλαμπάκας. Κτηνοτρόφος κατηγορείται ότι την περασμένη Παρασκευή σκότωσε ζευγάρι συγχωριανών του κτηνοτρόφων - τον 67χρονο Λευτέρη Φασούλα και την 70χρονη γυναίκα του - με τους οποίους είχε παλιές «διαφορές» που αφορούσαν στην εκμετάλλευση των βοσκοτόπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ