ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ψεύτικα λόγια προς άγραν ψήφων

Το προσωπείο του φιλοαγρότη φόρεσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία, σε μια προσπάθεια ν' αποκαταστήσει ξανά σχέσεις το κόμμα του με τους αγρότες, ώστε να ξανακλέψει την ψήφο τους. Στην ομιλία του στην Καρδίτσα και στις επαφές που είχε με αγρότες στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ποτίσει με «το νερό της λησμονιάς» τον αγροτικό κόσμο, για να ξεχάσουν «τα έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων του κόμματός του και ν' αποδεχτούν τη σημερινή δήθεν «αντιπολιτευτική» πολιτική του, η οποία στρέφεται, πάλι, εναντίον τους.

Βεβαίως, ο Γ. Παπανδρέου δεν έκρυψε ότι ο ίδιος και το κόμμα του τάσσονται, αναφανδόν, υπέρ της πολιτικής μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει μια «νέα πολιτική αγροτικής γης, που θα την οδηγεί σε εκείνους που την καλλιεργούν». «Δεσμευόμαστε - τόνισε - ότι θα υποστηρίξουμε ισχυρούς επαγγελματίες αγρότες»! Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε προς τους μικρομεσαίους αγρότες: Ψηφίστε μας για να σας πάρουμε τα χωράφια και να τα δώσουμε στους μεγαλοαγρότες και τους επενδυτές γης!!!

Πρόκειται για κυνική ομολογία προθέσεων, που, ίσως, για πρώτη φορά γίνεται δημοσίως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ότι «έχει σχέδιο για πλήρη εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα στους άγριους καιρούς της παγκόσμιας αγοράς». Δεν είπε, όμως, ότι αυτό το σχέδιο στηρίζεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία και το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να μοιράσει τα «δικαιώματα», που συγκεντρώνονται στο εθνικό απόθεμα κι αποτελούν περιουσία των αγροτών, «με ρουσφετολογικά κριτήρια και χωρίς διαφάνεια». Δεν είπε, όμως, ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε την αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία προωθεί την αρπαγή της περιουσίας από τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε ακόμα και τον Αντύπα για να δείξει ότι το κόμμα του έχει «ρίζες» στην αγροτιά. Και καταφεύγοντας στις γνωστές φτηνές μεγαλοστομίες, που χαρακτηρίζουν τους κάθε λογής πολιτικάντηδες, δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να παλέψει, ασυμβίβαστα, για μια νέα πορεία της αγροτιάς, καλώντας τους αγρότες να τον εμπιστευτούν.

Αντιγράφοντας, δε, την προεκλογική τακτική του Κ. Καραμανλή, δεσμεύτηκε ότι θα δίνει ο ίδιος, προσωπικά, τις μάχες για τους αγρότες στην ΕΕ και στον ΠΟΕ. Αλλά, πώς να γίνει πιστευτός όταν ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησε και ψήφισε τις συμφωνίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την κατάργηση των δασμών και την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, που έδωσαν καίριο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;

Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Ο θλιβερός απολογισμός των τριών χρόνων διακυβέρνησης είναι φτώχεια, ακρίβεια, μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, εγκατάλειψη του ΕΣΥ, υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης, φτηνές ιδιωτικοποιήσεις και πανάκριβες εξαγορές, σκάνδαλα και συγκαλύψεις, "γαλάζια παιδιά" και "κουμπάροι", σκοτεινά παιχνίδια με ΜΑΤ και κουκουλοφόρους, αυταρχισμός και κομματοκρατία».

Σωστές οι διαπιστώσεις, αλλά θα μπορούσαν ν' αποτελούν και την περιγραφή των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ και σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στον ίδιο «ντορό» και τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στην Υγεία και στην Παιδεία και, γενικότερα, υπέρ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «εγγυάται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό κράτος, μια κοινωνία δίκαιη, μια Ελλάδα δυνατή». Μεγάλα λόγια, ψεύτικα και νεφελώδη, με στόχο την παραπλάνηση, προς «άγραν ψήφων»...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Μαζί στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Θέματα που αφορούν τη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά και διμερή θέματα, που αφορούν τους εξοπλισμούς τους οποίους προμηθεύονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από γερμανικές βιομηχανίες, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο Ελληνας υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης και ο Γερμανός ομόλογός του Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στους στόχους της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, για την προώθηση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ μέσω της ενίσχυσης της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας», ώστε «να ισχυροποιηθεί η αμυντική διάσταση της ΕΕ, προς όφελος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας». Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, επισήμανε το «σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν το ΝΑΤΟ για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, όποτε αυτό συμφωνηθεί, αλλά και η ΕΕ με τη σχεδιαζόμενη μη στρατιωτική επιχείρησή της, μετά τον καθορισμό του νέου καθεστώτος, για την ενίσχυση των θεσμών του Κράτους Δικαίου». Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα οι προσπάθειες για ...«προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Και οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν για τα επίμαχα ζητήματα της κλίσης των υποβρυχίων και της προβληματικής θωράκισης των αρμάτων μάχης γερμανικής προέλευσης. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται πως τα θέματα μένουν ανοιχτά, κυρίως αυτό των υποβρυχίων. Για τα προβλήματα κλίσης που παρουσιάζουν τα νέα υποβρύχια, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα θέλει τα υποβρύχια για αυτό και τα έχει παραγγείλει». Οσον αφορά στο θέμα των αρμάτων «Leopard 2HEL», αναφέρθηκε ότι «σχεδόν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα». Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας συνέδεσε το θέμα των υποβρυχίων, απειλώντας έμμεσα με απώλεια θέσεων εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία, που έχουν μέρος της συμπαραγωγής των νέων υποβρυχίων, εάν δεν υλοποιηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΑΣΟΚ
Σενάρια για «άλλο κόμμα»

Την «αλλαγή» του «ονόματος», της «ιδρυτικής διακήρυξης» και των «συμβόλων» του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε ο Θ. Πάγκαλος μετά από μια ενδεχόμενη ήττα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με συνέντευξή του στο «Βήμα».

Ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε να ανοίξει ένα θέμα, το οποίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «κυοφορείται» από την εποχή Σημίτη. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ανεπίσημα το είχε επαναφέρει, όταν ανέλαβε την ηγεσία, στο πλαίσιο της ψευδεπίγραφής «νέας εποχής» που ευαγγελιζόταν. Ο Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του δήλωσε ότι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει στις εκλογές «πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα», μπορεί πρόσθεσε «κάποιος να προτείνει να μην έχουμε πια ΠΑΣΟΚ, να έχουμε κάτι άλλο. Να κάνουμε άλλο κόμμα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ελληνική Ιστορία».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Παροχές» για αναρρίχηση στην κυβέρνηση

Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας τις «παροχές» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χτες, στο πλαίσιο συνέντευξής της στο ραδιόφωνο του «Αλφα»:

«Είναι για τις ανάγκες αναρρίχησης ξανά στην κυβέρνηση. Προβάλλει ορισμένους στόχους, ορισμένες υποσχέσεις, που αν τα υπολογίσετε δεν ξεφεύγουν από τα όρια της λιτότητας. Παραδείγματος χάρη, για τις αγροτικές συντάξεις. Είναι "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι", από το 2009 μέχρι το 2012. Τότε θα 'χουν χάσει πολλή αξία, κι αν τα δώσει κι αυτά... Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει να πει ότι κάθε χρόνο, με δικό του νόμο, αφαιρούνται 4% από την προνοιακή σύνταξη στους αγρότες. Δε θα τα πάρουν όλα αυτά, θα αρχίσουν και οι αφαιρέσεις. Αν πιάσουμε το καθένα, μπορούμε ν' αποδείξουμε ότι πρόκειται για παροχές περιορισμένες, που τις έχει ακούσει ο εργαζόμενος πάρα πολλές φορές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ