ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Κάλπικη άνοιξη

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Μια κόκκινη κλωστή τα διαπερνά όλα. Οχι με την έννοια της ενότητας, αλλά με την έννοια της αλληλοσχέσης.

Πάντα έτσι ήτανε. Απλά εκπαιδεύεσαι να βλέπεις τον κόσμο αποσπασματικά. Είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να μη λειτουργεί ο συνειρμός, για να χειροκροτάς τη μια το θύτη σου και την άλλη να καταγγέλλεις αυτόν που του αντιστέκεται.

Στο χώρο της ενέργειας παίζεται ένα από τα μεγάλα παιχνίδια. Δεν είναι της στήλης η ανάλυση. Δύο δείγματα μόνο από τη χτεσινή επικαιρότητα:

Πρώτοι οι ωραίοι! Που όταν αφορά την αστική τάξη της χώρας μας και τις διασυνδέσεις της σε καλούν να χειροκροτήσεις το εθνικό καλό. Από πού κι ως πού καλό για τον εργάτη ο αγωγός των εταιριών; Μιλάνε για θωράκιση της χώρας, όταν ακριβώς εδώ προκύπτει μια νέα εστία έντασης κι είναι γνωστός ήδη ο σχεδιασμός που προχωράει με τις γκρίζες ζώνες, γιατί ακριβώς αυτό σημαίνει ακόμα φτηνότερα δικαιώματα διέλευσης στο πετρελαϊκό τραστ. Οτι θα κερδίσουν ο Βαρδινογιάννης και κάποιοι άλλοι είναι σωστό, αλλά αυτό γιατί να 'ναι πανηγύρι για τους εργάτες σε σημείο που παρουσιάστρια της ΝΕΤ να λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό που θα περάσει στο βιβλίο της ιστορίας;

Δεύτεροι οι άσχημοι: Που χαρακτηρίζουν την επιδίωξη μιας χώρας να ελέγξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της - όχι με καμιά επαναστατική διαδικασία, αλλά με διαπραγμάτευση δικαιωμάτων -εθνικισμό! Τα θέλουν όλα δικά τους. Το γελοίο του πράγματος είναι πως αναβιώνουν και κάτι θεωρίες που θέλουν την καπιταλιστική Ρωσία στο ρόλο του καλού, ενώ πρόκειται για μια από τα ίδια στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, που σημαίνει πως κι εκεί για το λαό της δεινά μόνο σημαίνει κάθε ενίσχυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Κανένα πανηγύρι, λοιπόν.

Κτά τ' άλλα: Τι παθαίνεις άμα λαλήσεις, ξυπνάει όλος ο εφιάλτης σου για μια νιότη που πούλησες κι ακόμα δεν είδες να δικαιώνεται η επιλογή σου. Ετσι αναγνωρίζεις αμέσως σε μια διαδήλωση αυτούς που δεν έσκυψαν το '46 και ζητάς να αντιμετωπιστούν με όρους «εθνικού μετώπου» με ό,τι αυτό σήμανε και τότε...

Μέχρι να δικαιωθεί που δε θα δικαιωθεί ο Πασαλάρης, έχε το νου σου στους προβοκάτορες που για «καλό σκοπό» στέκονται δίπλα σου.

Οι καλυτερότεροι στον ΣΥΝ: «Κάτι κνίτες διώχτηκαν από την ΑΣΟΕΕ»! Τρεις στο νοσοκομείο, ο ένας, με ομολογία αυτών που τον χτύπησαν, τσακισμένος άγρια. Και η «Αυγή» είδε κάτι κνίτες να διώκονται. Ακόμα καλύτερα υιοθέτησε όλο το ασφαλίτικο σενάριο περί κόντρας αναρχικών - ΚΝΕ. Τέτοια κόντρα πέρα από ιδεολογική ποτέ δεν υπήρχε. Προχτές ήμασταν μπροστά σε μια δολοφονική επίθεση από ομάδα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αλλά έτσι συμβαίνει όταν διαλέγεις το βούρκο για να ψαρέψεις...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ»

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΛΟ: «Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας παραμένει κρίσιμη και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των ισχυρών. Εχει πολλές αναγνώσεις η παραπάνω διαπίστωση. Μία οφείλουμε να κρατήσουμε. Οτι τα εθνικά μας συμφέροντα παραμένουν ισχυρά και μπορούν να υπηρετηθούν μόνο όταν η εξωτερική πολιτική ασκείται με όρους ανεξαρτησίας» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Ο «ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ»: «Ενεργειακός εθνικισμός και από το Εκουαδόρ (...). Την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών εξόρυξης και άντλησης πετρελαίου εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ακολουθώντας πιστά την πορεία "εξυγίανσης" της εγχώριας ενεργειακής αγοράς που "δίδαξαν" οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, Ούγγο Τσάβες και της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Μετά την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών πεδίων που είχαν εκχωρηθεί προς εκμετάλλευση στην αμερικάνικη Occidental Petroleum (...). Ο Κορέα βεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους με τις ξένες εταιρείες» (τίτλος και ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΜΑ ΛΑΛΗΣΕΙΣ... «Στο συλλαλητήριο αυτό θα πρέπει να κληθούν όλες οι πλευρές, μέχρι και οι ανένταχτοι αριστεροί, όλοι οι πολίτες που ταλαιπωρούνται από τις καθημερινές πορείες, τις πυρπολήσεις, τις κλεψιές, τις βαρβαρότητες. Ενα σαρωτικό συλλαλητήριο σαν εκείνο του Ντε Γκολ προ 50 ετών στο Παρίσι, με 200.000 Αθηναίους, που θα εκμηδενίσει τους δογματικούς της σταλινικής νοοτροπίας. Αυτούς που τέτοιες μέρες το 1946 χλεύαζαν τον κοινοβουλευτισμό, διέτασσαν αποχή από τις εκλογές και πυροδοτούσαν το Β΄ Εμφύλιο που απέληξε στη βαριά ήττα του Γράμμου» (ο Χρήστος Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ: «Η ενεργοποίηση νεαρών αστυνομικών της Ασφάλειας με "εμφάνιση φοιτητική" έχει στόχο την έγκαιρη ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στο περιθώριο του συλλαλητηρίου» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ο νόμος - πλαίσιο

ΤΑ ΝΕΑ: Μαλλιά - κουβάρια ΕΛ.ΑΣ., Μαξίμου, Πολύδωρας

ΕΘΝΟΣ: ΘΕΑΤΗΣ πάλι ο Καραμανλής

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ η αστυνομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΠΑΤΣΟΣ στον Πολύδωρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η οικονομία φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Μόσχα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα κλειδιά της συμφωνίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΠΟΚΕΡ του πετρελαίου «παίζει» τώρα και η Αθήνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τον αγωγό

Η ΧΩΡΑ: Ιστορική συμφωνία Πούτιν - Καραμανλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΔΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζιο ομόλογο φάντασμα!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κύμα φυγής από μετοχές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ψαράδες

«Αγαπητέ Αλέκο, από τη στιγμή που ο Πολύδωρας σε επέλεξε ως προνομιακό συνομιλητή του. Από τη στιγμή που το έκαμε αυτό προκειμένου να αρμέξει πρόβατα από τη στρούγκα της ακροδεξιάς. Από τη στιγμή που τροφοδοτείς την επικαιρότητα με μπαλωθιές προσπαθώντας να αποδείξεις το αυτονόητο, ότι δηλαδή δε φοράς κουκούλες τρομοκρατικές. Από τη στιγμή που η παρουσία σου εξαντλείται σε αυτή την αποπροσανατολιστική και άκρως βολική κόντρα. Από τη στιγμή δηλαδή που αντί να σκοτωνόμαστε για την εκπαιδευτική ουσία, κουβεντιάζουμε και μερικές φορές απολαμβάνουμε μια παρά φύση συνουσία με τον αποπροσανατολισμό, την κομματική πελατεία και την τηλεοπτική επικοινωνία, ε, τότε να με συγχωρείς. Θέλεις δε θέλεις, παρέα με τον Πολύδωρα τον ίδιο σκοπό χορεύεις. Γιατί, όπως ξέρεις, το τανγκό χρειάζεται δύο. Ο πρώτος να αλληθωρίζει προς την άκρα Δεξιά, και ο άλλος να σκουπίζει ψίχουλα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Αμφότεροι - δεξιοαριστερά - ψαρεύουν σε θολά, βρώμικα νερά» (ο Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ).

«Βίαιη εκδίωξη»!

«Η συνέχεια στην αντιπαράθεση δόθηκε χτες με τη βίαιη εκδίωξη των φοιτητών της ΚΝΕ» (έτσι είδε η ΑΥΓΗ τη δολοφονική επίθεση των τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ).

Ούτε γάτα ούτε ζημιά!

«Χτες ανανέωσαν την απόφαση για κατάληψη οι φοιτητικοί σύλλογοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ