ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη και η χτεσινή διαδήλωση

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μαζί με πανεπιστημιακούς δασκάλους και εκπαιδευτικούς έκαναν μαχητική διαδήλωση χτες στη Θεσσαλονίκη. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νόμο - πλαίσιο και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, απαιτώντας πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του νόμου - πλαισίου έγιναν, επίσης, σε Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά.

Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο κι από εκεί ξεκίνησαν μεγάλη πορεία με συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, υπερασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, για πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Συμμετείχαν με σχετικές αποφάσεις 20 περίπου φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ και εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ογκώδης διαδήλωση κατευθύνθηκε στην οδό Τσιμισκή, από εκεί στην Εγνατία, στην οδό Αντιγονιδών και σταμάτησε για αρκετή ώρα μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η πορεία συνεχίστηκε έως την πλατεία Συντριβανίου.

Στην Κομοτηνή και στην Καβάλα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα δυναμικές πορείες, μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ. Στην Κομοτηνή οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία κι έκαναν πορεία έως την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην Καβάλα η συγκέντρωση έγινε στους Κήπους και κατέληξε στη Νομαρχία. Στην Καστοριά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ και της Επιτροπής Αγώνα του ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν στο ΤΕΙ κι από εκεί έκαναν πορεία έως τη Νομαρχία. Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Δράμα και Ξάνθη, ενώ μαζική εξόρμηση πραγματοποίησαν στην Κοζάνη.

  • Με το τέλος της διαδήλωσης στήθηκε το γνωστό σκηνικό επεισοδίων στην πλατεία Συντριβανίου, με πρωταγωνιστές ΜΑΤ και κουκουλοφόρους.
Στην υπόλοιπη χώρα

Με συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, χτες, σε Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα, οι φοιτητές και σπουδαστές διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο συνέχισαν χτες όλη μέρα τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί και στην Κρήτη, ύστερα από αποφάσεις ΓΣ των σχολών τους.

Στην Πρέβεζα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πρέβεζας προχώρησαν σε συμβολικό ωριαίο αποκλεισμό της λεωφόρου Ιωαννίνων, ενώ και στα Γιάννενα αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαχητική κινητοποίηση από φοιτητές, πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ξεκίνησε από την Ακαδημία.

Στην Πάτρα έγινε συλλαλητήριο χτες το απόγευμα με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, εκπαιδευτικών και των εργαζομένων.

Στην Κέρκυρα η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από δηλώσεις του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Τσουγκαράκη ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν αποτελούν θεσμικό όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου, περιορίζοντας μάλιστα την εκπροσώπησή τους στις γενικές συνελεύσεις και στη σύγκλητο. Λίγο πριν οι φοιτητές είχαν ματαιώσει με την κινητοποίησή τους την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης στο τμήμα των Μουσικών Σπουδών.


Ερωτήματα & Απαντήσεις

Δεν είναι θετικό που ο νέος νόμος - πλαίσιο αφιερώνει ξεχωριστά άρθρα του στη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ;

Κάτω από τον τίτλο «διαφάνεια», αυτό που ορίζεται στο νόμο - πλαίσιο είναι η δημοσίευση στο διαδίκτυο ορισμένων μόνο στοιχείων της δραστηριότητας των ανώτατων ιδρυμάτων, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα προγράμματα σπουδών, τα μαθήματα, τις ώρες ακρόασης των καθηγητών κτλ. Ομως, η δημοσίευση (στοιχείων που και σήμερα είναι γνωστά και ανακοινώνονται είτε μέσα στις σχολές είτε και στο διαδίκτυο) δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο. Αλλωστε, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα πανεπιστήμια δεν υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν στοιχεία των ειδικών λογαριασμών για την έρευνα, ή των διασυνδέσεων με τις επιχειρήσεις. Εκεί που απαιτείται πραγματικά διαφάνεια είναι στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία αντί να κατοχυρώνονται με πατέντες για να τα εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να αξιοποιούνται πλατιά για τη βελτίωση της ζωής του λαού.

Ακόμα, όμως, κι αν δημοσιεύονταν ανακοινώσεις τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων δε σημαίνει ότι θα εξασφαλιζόταν και η διαφάνεια. Είναι, για παράδειγμα, σχεδόν αδύνατο να μπορέσει κανείς - ακόμη κι αν είναι ειδικός - να «διαβάσει» αυτά που μπορεί να κρύβονται πίσω από οικονομικά στοιχεία και από τίτλους ερευνητικών προγραμμάτων, να καταλάβει, π.χ., ότι πίσω από μια έρευνα που αφορά στις στροβιλομηχανές βρίσκεται η πολεμική βιομηχανία ή το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα η δημοσίευση είναι ένα είδος διαφήμισης, που θα απευθύνεται στους δυνάμει «πελάτες» του ιδρύματος (δηλαδή, στους υποψήφιους φοιτητές και τις επιχειρήσεις) προκειμένου να το επιλέξουν.

Στην ίδια λογική κινείται και η ψευδεπίγραφη «κοινωνική λογοδοσία» που θεσπίζει ο νόμος, η οποία συνίσταται σε ...μία συζήτηση στη Βουλή κάθε χρόνο πάνω σε έκθεση που θα καταθέτει ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ουσία είναι, όμως, ότι κοινωνική λογοδοσία δεν μπορεί να υπάρξει όταν δεν υπάρχει κοινωνικός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Από τη στιγμή που οι στόχοι για την ανώτατη εκπαίδευση και για το κάθε ΑΕΙ καθορίζονται από τις ανάγκες ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των επιχειρήσεων, στις επιχειρήσεις τελικά θα λογοδοτούν τα ΑΕΙ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νόμο, στην έκθεση του εκάστοτε υπουργού θα περιλαμβάνεται η «αποτίμηση της αποδοτικότητας της κρατικής χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους και τις προοπτικές της», δηλαδή τους στόχους που με βάση και τα τετραετή προγραμματικά επιχειρησιακά προγράμματα των ΑΕΙ θα είναι ενταγμένοι στο προαποφασισμένο πλαίσιο των αποφάσεων της Λισαβόνας και της Μπολόνια.

Τέλος, ο νόμος θεσπίζει μια «Επιτροπή Δεοντολογίας» σε κάθε ΑΕΙ, ρύθμιση επίσης βαθιά υποκριτική. Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για κανόνες δεοντολογίας και όργανα που θα ελέγχουν την τήρησή τους σε ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο θα παραμερίζεται κάθε έννοια επιστημονικής ηθικής και δεοντολογίας προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κάθε είδους πελατών του (επιχειρήσεις, ΝΑΤΟ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί) προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους και φήμη στην αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης.


ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Μαθήματα Αντικομμουνισμού

στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αντικομμουνιστική επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ και της ΓΓ του Κόμματος εξαπέλυσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια παράδοσης μαθήματός του.

Συγκεκριμένα ο κ. Κιτσαράς, σε μάθημα Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης, κάνοντας μια «ενημέρωση - ανάλυση» του νόμου -πλαίσιο, άρχισε να κατηγορεί το ΚΚΕ και τη Γενική του Γραμματέα ότι «έστελνε τα παιδιά της σε αμερικάνικα κολέγια» και ότι «αυτοί οι πολιτικοί δεν παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να περάσει τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, μέτρα που βοηθούν το κεφάλαιο στην αύξηση της κερδοφορίας του, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας των φοιτητών και σπουδαστών και με το σχέδιο προβοκάτσιας της κυβέρνησης (δυνάμεις καταστολής - κουκουλοφόροι), για να τρομοκρατηθούν οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, κάποιοι επιμένουν και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας να πέφτουν σε αντικομμουνιστικό ντελίριο.

Με ανακοίνωσή της η ΟΒ Παιδαγωγικών Ρεθύμνου της ΚΝΕ καταγγέλλει τη στάση του συγκεκριμένου καθηγητή, τονίζοντας ότι «ο χυδαίος αντικομμουνισμός του κ. Κιτσαρά και των ομοίων του θα πέσει στο κενό. Ο εν λόγω κύριος οδηγείται σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, θυμίζοντας μας παλιές εποχές. Ο αντικομμουνισμός άλλωστε δε χτυπάει μόνο τους κομμουνιστές, αλλά συνολικά το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, γι' αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος».

Κλείνοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη Παιδεία, προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. «Αυτό είναι που τους τρομοκρατεί. Η προοπτική για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, προοπτική που μόνο το ΚΚΕ βάζει στο κίνημα. Και επειδή ο κ. Κιτσαράς το γνωρίζει, καλά θα κάνει, αν μπορεί, να κάνει αντιπαράθεση πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Αν δεν μπορεί, τουλάχιστον ας αποκαλύψει στους φοιτητές του τμήματος για ποιανού το λόγο μιλάει...».


Απάλλαξαν την κυβέρνηση

Ψήφισμα υπεράσπισης - ουσιαστικά - της κυβέρνησης - διά της αποσιώπησης των ευθυνών της - αναφορικά με την πολιτική του αυταρχισμού και της αστυνομικής βίας που ασκείται το τελευταίο διάστημα σε βάρος του κινήματος Παιδείας, πέρασε η - πλειοψηφούσα - παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών -Πειραιώς. Στο εν λόγω ψήφισμα γίνεται λόγος γενικά για βία και τρομοκρατία κατά του φοιτητικού κινήματος «που ασκείται από τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι αυτή η βία και τρομοκρατία ασκείται με πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Λες και η αστυνομία δρα μόνη της». Στο ίδιο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση στο νέο νόμο -πλαίσιο όχι για την ουσία του περιεχομένου του αλλά για το λόγο ότι «ψηφίστηκε από τη Βουλή χωρίς τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος».

Στο ψήφισμα αυτό αντιτάχθηκε η ΝΑΣ υπογραμμίζοντας ότι ο αυταρχισμός είναι επιλογή της κυβέρνησης. Πρόκειται για κυβερνητικό σχέδιο «που παραπέρα αποσκοπεί στη λήψη μέτρων περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών». Ταυτόχρονα η ΝΑΣ κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο κίνημα Παιδείας και να απευθύνει κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό της Αθήνας, να συμπορευτεί στον αγώνα κατά του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ