ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας

Motion Team

Την κατάργηση των διδάκτρων (που φτάνουν τα 367 ευρώ για κάθε εξάμηνο!) και τη δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων απαίτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΕΕΚ, στη Θεσσαλονίκη οι σπουδαστές του Συλλόγου Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος των σπουδαστών παλεύει για την προοπτική της διετούς δημόσιας και δωρεάν Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Οι σπουδαστές κρέμασαν πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «τέρμα πια στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», «Ακούστε καλά τι λεν οι σπουδαστές, διετείς δημόσιες και δωρεάν σπουδές», διεκδίκησαν: «Κατάργηση των διδάκτρων. Δωρεάν χορήγηση πλήρως ενημερωμένων βιβλίων. Κάλυψη των εσόδων για αναλώσιμα. Διορισμό μόνιμου, εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών (φοιτητικό πάσο). Να αποχτάμε επαγγελματική εμπειρία μέσα στο χρόνο σπουδών με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλιά - δουλιά για όλους. 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, 1.300 βασικό μισθό. Κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Διετή δημόσια και δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο».

Επόμενοι σταθμοί του αγώνα του Συλλόγου των σπουδαστών των δημοσίων ΙΕΚ είναι η συμμετοχή στην εργατική απεργιακή κινητοποίηση της 29ης Μάρτη και η διοργάνωση του Φεστιβάλ των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ στις 29 Απρίλη.

Φερέφωνα της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών τα νέα βιβλία

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της περασμένης Πέμπτης

«Τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία (Δημοτικού - Γυμνασίου), που σχεδιάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ κι ολοκληρώθηκαν από τη ΝΔ, επιχειρούν την πιο έντονη τα τελευταία χρόνια επίθεση αποδιοργάνωσης κι ελέγχου της σκέψης των μαθητών».

Τα παραπάνω τόνισε στην παρέμβασή του για την Παιδεία ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», κατά τη διαδικασία των ανακοινώσεων του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο Αγ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι τα νέα βιβλία αποθεώνουν κι οδηγούν σε μία μηχανιστική παράθεση και συγκόλληση ασύνδετων πληροφοριών, που αποτέλεσμα θα έχει την παραπέρα έξαρση του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της ημιμάθειας. «Η επιστημονική ερμηνεία της πραγματικότητας παραγκωνίζεται από την αντιεπιστημονική μυθοπλασία, ενώ η εκγύμναση των μαθητών σε πολυδιαβαθμισμένες χρηστικές δεξιότητες (κατάρτιση) εξορίζει και τα τελευταία στοιχεία γενικής Παιδείας από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης», τόνισε.

Ο Αγ. Σαχίνης υπογράμμισε ως ιδιαίτερης βαρύτητας συνιστώσα του προβλήματος των νέων βιβλίων το γεγονός πως τόσο τα νέα βιβλία όσο και τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα είναι φερέφωνα μηχανισμών της προκλητικής ιδεολογικής προπαγάνδας και μονομέρειας του ιμπεριαλιστικού συστήματος κι αναδεικνύουν σαν αξίες την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Στόχος όλων αυτών είναι η προετοιμασία ενός μελλοντικού εργαζόμενου, που όχι μόνο θα αποδέχεται ένα πιο σκληρό σύστημα εκμετάλλευσης, αλλά θα το υποστηρίζει ενεργητικά», σημείωσε.

Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν να χτιστούν σχολεία

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη
Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχωράει το ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στο παλιό οικόπεδο της «Αλυσίδας» (Αλ. Παπαναστασίου - Αλ. Σταύρου - Α. Δανιόλου), απαιτώντας να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕΘ ζητάει από το Δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή σε όποιο μέτρο θεωρεί προσφορότερο, ώστε να καταβληθεί η αποζημίωση στους δικαιούχους, προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλοτρίωση του εν λόγω οικοπέδου για χτίσιμο σχολείων. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητάει: «Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου και να χτιστούν σχολεία. Να γίνει ορθολογιστική κατανομή των μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια της Χαριλάου, για να αποσυμφορηθούν τα σχολεία. Να γίνει κατανομή των μαθητών σε 20 ανά τμήμα». Αποκαλύπτει, ακόμα, πως σύμφωνα με πληροφορίες ελλοχεύουν σχέδια για χτίσιμο πολυκατοικίας αντί σχολείου στο εν λόγω οικόπεδο!

Η Δ΄ ΕΛΜΕΘ καλεί σε στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου για τα σχολεία της περιοχής Χαριλάου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές και οι καθηγητές να παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επίσης, το ΔΣ καλεί τους καθηγητές της Δ΄ ΕΛΜΕΘ να πραγματοποιήσουν πλατιά ενημέρωση και κάλεσμα αγώνα στους μαθητές των σχολείων της περιοχής.


4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Εμπόδισαν κλιμάκιο του ΚΚΕ να συζητήσει με εκπαιδευτικούς

Καταγγελία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Αλλη μια προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής δράσης και φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, απαγορεύτηκε σε κλιμάκιο του Κόμματος να συζητήσει με εκπαιδευτικούς σε ώρα διαλείμματος στο 4ο Γυμνάσιο Πάτρας.

«Η αντιδημοκρατική ενέργεια έγινε από την διευθύντρια του σχολείου Σ. Ζαφείρη, στέλεχος της ΝΔ στους εκπαιδευτικούς και υποψήφια δημοτική σύμβουλο με την παράταξη της ΝΔ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη διευθύντρια κρατά αυτή την αντιδημοκρατική στάση. Η ενέργεια αυτή είχε μοναδικό στόχο να εμποδίσει να ακουστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει: «Το περιστατικό αυτό ούτε τυχαίο είναι, ούτε μεμονωμένο. Αποδεικνύει ότι στους εργασιακούς χώρους μόνο δημοκρατία και ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν υπάρχει. Την πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το κρούσμα αυταρχισμού την έχει η κυβέρνηση. Τα στελέχη της ΝΔ προσπαθούν να επιβάλουν καθεστώς "γύψου" στους εργασιακούς χώρους κατ' εντολή της πλουτοκρατίας. Συνεχίζουν στην ίδια πολιτική γραμμή που εφάρμοσε και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ».

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

-- Ο Δήμος Νίκαιας διοργανώνει ημερίδα για το περιεχόμενο των νέων σχολικών βιβλίων, σήμερα Σάββατο, στις 10 π.μ., στο Δημαρχείο. Εισηγητές: Κουσαθανά Μαργαρίτα δρ. διδακτικής Φυσικών Επιστημών, Κασελούρης Θωμάς δρ. Κοινωνιολογίας, Δούκας Μάνος μαθηματικός και Κυριακή Καμαρινού δρ. Κοινωνιολογίας.

-- Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση για τα νέα σχολικά βιβλία, σήμερα Σάββατο, 6 μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Θα μιλήσει ο Γιώργος Ηρακλέους, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Αμαρουσίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση με θέμα «Τα νέα σχολικά βιβλία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», τη Δευτέρα 19 Μάρτη, 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (Β. Σοφίας 9).

- Ο σύλλογος γονέων του Γυμνασίου Λεωνιδίου διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Μάρτη, 8 μ.μ. στο σχολείο. Θα μιλήσει η Βάνα Τζιατζή, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και ο Γιώργος Ηρακλέους, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

-- Οι ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση, με θέμα «Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση - υποβάθμιση της Παιδείας. Διεκδικούμε Δημόσια - Ενιαία - Δωρεάν Εκπαίδευση», την Τετάρτη 21 Μάρτη, 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου.

-- Οι ΚΟΒ Ηλιούπολης του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση με θέμα «Δημόσια και ιδιωτική Παιδεία», την Τετάρτη 21 Μάρτη, 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Ειδικού Σχολείου (Υδρας 2, απέναντι από την είσοδο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου «Δημ. Κιντής»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ