ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Πολύμορφες δραστηριότητες

Από πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ για τους «Πέντε»
Από πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ για τους «Πέντε»
ΑΒΑΝΑ.--

Πάνω από 4.300 εκδηλώσεις, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα από τη νεολαία της χώρας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι πάνω από 8 χρόνια στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα τρομοκρατικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων στις ΗΠΑ.

Ο πρώτος γραμματέας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Κούβας, Χούλιο Μαρτίνες, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι από την έναρξη της καμπάνιας αλληλεγγύης που κήρυξαν στις αρχές του χρόνου η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Κούβας, η Κουβανική Ομοσπονδία Φοιτητών, η Ομοσπονδία Μαθητών και άλλες κουβανικές νεολαιίστικες οργανώσεις, πάνω από 174.000 νέοι έχουν πάρει μέρος σ' αυτές τις δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι άλλες 151 δραστηριότητες έχουν διεξαχθεί σε 41 χώρες, ενώ 34 οργανώσεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης με τους πέντε Κουβανούς, που θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα στις 29 - 30 Απρίλη.

Ο Χούλιο Μαρτίνες υπογράμμισε επίσης ότι την Κυριακή 25 Μάρτη οι νέοι και οι νέες της Κούβας θα εργαστούν εθελοντικά σε ολόκληρη τη χώρα, ημέρα που συμπίπτει με την 104η επέτειο της γέννησης του Κουβανού επαναστάτη Χούλιο Αντόνιο Μέγια (ενός από τους ιδρυτές του ΚΚ Κούβας το 1925, που δολοφονήθηκε σε ηλικία 26 χρονών στο Μεξικό).

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κλιμάκωση της πολιτικής έντασης

KITO.--

Στο «κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται το θερμόμετρο της έντασης στο Εκουαδόρ, καθώς οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης και πρόκλησης χάους εκ μέρους των κομμάτων της ολιγαρχίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι 57 βουλευτές που έχουν αποπεμφθεί για ένα χρόνο λόγω της αντισυνταγματικής τους δράσης εξακολουθούν να προκαλούν. Στόχος, να αποτραπεί το δημοψήφισμα για τη σύσταση συντακτικής συνέλευσης στις 15 Απρίλη και να μπλοκαριστεί το πρόγραμμα αλλαγών του προέδρου Ρ. Κορέα, που στηρίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Χτες και πάλι όλη η περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης, καθώς αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν ώστε να αποτρέψουν τα επεισόδια που προκαλούσαν οι 57 αποπεμφθέντες βουλευτές και να μπορέσουν οι επιλαχόντες να προσέλθουν ώστε να ορκιστούν. Γύρω στους 22 ορκίστηκαν χτες, αφού ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Χόρχε Σεβάγιος, για την αναπλήρωση των κενών θέσεων, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει. Βέβαια, η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι βασανιστικά αργή και χρειάζονται τουλάχιστον 51 αναπληρωτές, προκειμένου να υπάρξει η συνταγματική νομιμότητα όσον αφορά στο νομοθετικό έργο... Εξάλλου, ο Σεβάγιος που και ο ίδιος προέρχεται από το PRIAN, ένα από τα κύρια κόμματα που μάχονται λυσσαλέα την κυβέρνηση, παίζει το ρόλο του στην κωλυσιεργία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Διέψευσαν κατηγορηματικά και η Μόσχα και η Τεχεράνη, δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», που υποστήριζε ότι η ρωσική πλευρά απείλησε την ιρανική με μη παράδοση πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα του Μπουσχέρ αν δεν τερματίσει άμεσα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Γενική απεργία κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ισραήλ - Χισταντρούτ - διαμαρτυρόμενη για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών παρουσιάζονται στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι ομάδες επαφής από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ και την Αργεντινή με στόχο την άρση των τελευταίων εμποδίων που θα επιτρέψουν τη δημιουργία της Τράπεζας του Νότου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκατοντάδες είναι οι νεκροί από χολέρα στη νότια Σομαλία από την αρχή του χρόνου, ανακοίνωσε χτες ο Σομαλός «υπουργός» Υγείας, που παραδέχτηκε πως μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν εξαιτίας της νόσου τουλάχιστον 22 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλά παιδιά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στη διάρκεια χτεσινών επιθέσεων όλμων στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου σκοτώθηκαν 5 πολίτες (εκ των οποίων ένα παιδί) και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε οίκο ευγηρίας στο χωριό Καμιτσεβάτσκα, στην περιοχή του Κουμπάν της Μαύρης Θάλασσας, στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ». Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες βράδυ, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, υπήρχαν σημαντικές παραβιάσεις των συστημάτων ασφαλείας, τοξικά υλικά και αμέλεια.

ΜΟΣΧΑ.-- Στους 105 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την προχτεσινή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας, ενώ μέχρι χτες το βράδυ υπήρχαν ακόμα 5 αγνοούμενοι και συνολικά είχαν διασωθεί 93 ανθρακωρύχοι. Τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων επέρριψαν τις ευθύνες του δυστυχήματος κυρίως στην εντατικοποίηση της δουλιάς.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ποινή φυλάκισης επτά χρόνων επέβαλε τουρκικό δικαστήριο στο δήμαρχο της πόλης Χάκαρι Μετίν Τεκτσέ, καταδικάζοντάς τον ως «μέλος του ΡΚΚ» διότι τόλμησε να πει πως η ένοπλη κουρδική παράταξη «δεν είναι τρομοκρατική».

ΜΕΞΙΚΟ
Σε κινητοποιήσεις και πάλι

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΥ.--

Στους δρόμους του αγώνα επέστρεψαν μέλη και στελέχη της Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα (ΑΡΡΟ), καθώς ξεκίνησαν ένα ακόμη γύρο κινητοποιήσεων. Χτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μέξικο δηλώνοντας ότι συνεχίζουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με κύριο την απομάκρυνση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς.

Η διαδήλωση έγινε μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον περιβάλλοντα χώρο της Γερουσίας, όπως κατήγγειλε χτες στην εφημερίδα «Λα Χορνάδα» ο εκπρόσωπος του ΑΡΡΟ, Φλορεντίνο Λόπες. Στο χώρο αυτό από τις 9 Οκτώβρη υπήρχε ενημερωτικό περίπτερο, από όταν μεγάλο καραβάνι των εξεγερμένων έφτασε στην πρωτεύουσα διανύοντας πολλά χιλιόμετρα από τη νότια επαρχία Οαχάκα, στο απόγειο της εξέγερσης, που μερικές βδομάδες αργότερα ακολούθησε άγριο κύμα καταστολής. Εξάλλου, πολλά μέλη και στελέχη του ΑΡΡΟ βρίσκονται ακόμη στις φυλακές. Μία ακόμη έκθεση ανθρωπιστικών οργανώσεων τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι η Οαχάκα είναι η περιοχή με πολυάριθμες και σημαντικές παραβιάσεις ακόμη και των πλέον βασικών δικαιωμάτων, ενώ δεν είναι λίγα και τα μέλη και τα στελέχη του ΑΡΡΟ που είναι στην παρανομία.

ΚΙΝΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε αποχή από τις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου φέρεται πως προχώρησε χτες η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν μόνον 25 από τα δεκάδες εκατ. δολάρια που τηρεί η ΛΔ Κορέας σε καταθέσεις στην τράπεζα του Μακάο Banco Delta Asia. Η εξέλιξη δε δημοσιοποιήθηκε επίσημα από αξιωματούχο της Πιονγιάνγκ, αλλά από Ιάπωνα αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνομιλίες του Πεκίνου. Εντούτοις, χτες ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες δεν «πάγωσαν» αλλά «παρουσιάζουν μία επιβράδυνση» που ενδεχομένως ξεπεραστεί...

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος συμπλήρωσε πως χτες πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσουν Γιουνγκ-γου και τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Κίγε Γκουάν. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι σ' αυτή τη συνάντηση η ΛΔ Κορέας «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία της 13ης Φλεβάρη» για τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος και πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την Οαχάκα και το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ
  • Εκδήλωση με θέμα την εξέγερση στην Οαχάκα και τον αγώνα των λαών στη Λατινική Αμερική, διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, την Παρασκευή, 23 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι επαναστάτες της Οαχάκα», ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Βόρειων Χωριών την Παρασκευή 23 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42, Μενίδι). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ και θα κλείσει με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ