ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28

Τα σα μα και

Ταμεία μάσατα!

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

«Γύφτε λαέ, άκουσέ με!... Το πρωτόσταλτο είμαι/

σημάδι από την πλάση που θάρθει-/

κ' ύστερα κι από ποιους καιρούς και χρόνια πόσα!/

Ενας εγώ, και ζω για χίλιους./

Γύφτε λαέ, άκουσέ με...- δε σου μίλησε/

προφήτης σου ποτέ σαν τη δική μου γλώσσα!

(...)

Ο Νόμος, όταν απ' τη γνώμη του σοφού/

δε δίνεται σαν κάτι τι θεόσταλτο,/

στραγγουλιστής και πνίχτης είναι ο Νόμος!/

Πνοή του Νόμου, που τα πάντα κυβερνά,/

μέσα μας είν' εμάς ο Νόμος, αητομάτης!/

Νόμος, εμάς, νυχτοήμερα και πάντα, ο δρόμος!/

(...)

Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί/

τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού,/

σαν τα σκουλήκια που πατεί μας/

μα για ν' αντισταθεί με το σπαθί,/

βρέθηκε σαν πολύ στοχαστική/

και σαν πολύ ονειρόπλεχτη η ψυχή μας./

(...)»

*

Κωστής Παλαμάς

1910 Ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα απέργησαν οι ναυτοθερμαστές του Πειραιά. Η απεργία τους λήγει με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

1919 Ανακηρύχτηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου, που διατηρήθηκε έως την 1η του Αυγούστου 1919.

1934 Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, πραγματοποιείται στην Αθήνα μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιρειών. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα, έκλεισαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και πάνω από 70.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως. Την επομένη, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατέβηκαν σε απεργία. Οι απεργοί απέκρουσαν την επίθεση της Αστυνομίας, έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η Αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε πολλούς. Ηταν μια περίοδος έντονων απεργιακών κινητοποιήσεων.

1939 H ναζιστική Γερμανία, με τελεσίγραφό της προς την κυβέρνηση της Πολωνίας, αξίωνε την παράδοση της πόλης Γκντανσκ.


«Επρεπε»!

«Η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά μία μονάδα γιατί έπρεπε να αυξηθεί»!

Τάδε έφη Γερ. Γιακουμάτος, υφυπουργός Απασχόλησης της κυβέρνησης της «σεμνότητας» και της «ταπεινότητας», μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα». Συμπλήρωσε, δε, ότι η μερική εργασία, η μερική ασφάλιση και η ...μερική ζωή, «έπρεπε» να αυξηθούν γιατί - όπως ισχυρίστηκε - «οι γυναίκες με παιδιά προτιμούν τη μερική απασχόληση»!

Τα ...«πρέπει» του κ. Γιακουμάτου δεν είναι θέσεις μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ. Είναι και θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, ο κ. Παπανδρέου δεν κρύβει την άποψή του ότι το εργασιακό μοντέλο που ταιριάζει στις γυναίκες με παιδιά είναι αυτό της μερικής απασχόλησης, ή το μοντέλο της «μισοασφάλισης» για τις νέες γυναίκες χωρίς παιδιά. Φυσικά, οι προτάσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται με πρόφαση την ...πάταξη της ανεργίας.

Πού οδηγούμαστε με όλα αυτά; Οδηγούμαστε ολοταχώς σε μια δικομματική προπαγάνδα, κατά την οποία ενώ οι γαλαζοπράσινοι εταίροι θα πετούν το ξεροκόμματο της μισής δουλιάς και των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων στο λαό, την ίδια ώρα θα διατείνονται κι από πάνω ότι με την πολιτική τους δεν κάνουν τίποτα λιγότερο από το να ικανοποιούν (!) το ...«λαϊκό αίτημα» (!) για μερική απασχόληση!

ΥΓ: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας το 2006 στον ιδιωτικό τομέα ήταν «μερικής απασχόλησης»...

Πάγκαλος, πάλι...

Τι ήταν η κινητοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος τη μέρα που συζητιόταν στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16;

Μια «γελοία διαδήλωση»!

*

Τι οφείλει να κάνει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στις αντιδράσεις για την κατάργηση του άρθρου 16;

«...Ας ψάλουμε όλοι μαζί το ρέκβιεμ του κινήματος για το άρθρο 16»!

*

Τι σηματοδοτεί το εκπαιδευτικό κίνημα;

«Η πραγματικότητα είναι απλή. Δεν υπάρχει κοινωνικό κίνημα, δεν υπάρχει λαϊκή βάση πίσω από τις ανεμοδαρμένες σημαίες των συντεχνιών»!

***

Λόγια του ...σοσιαλιστή Πάγκαλου (από συνέντευξή του στο περιοδικό «Δημόσιος Τομέας», τεύχος Γενάρη 2007).

Τα αποθεματικά των Ταμείων ληστεύονται και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ τσακώνονται κατηγορώντας ο ένας τον άλλον!

Εδώ είναι που λένε ότι «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα»! `Η μήπως ταιριάζει καλύτερα το «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»; Οποιο από τα δυο κι αν ισχύει ένα είναι, έτσι κι αλλιώς, το σταθερό σημείο αναφοράς: Ο «γάιδαρος»...

Τι ωραία που το είπε ο κ. Βενιζέλος, στην προχτεσινή συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία»...

«Το ΠΑΣΟΚ - δήλωσε - καταδικάζει κάθε πράξη βίας ανεξαρτήτως προέλευσης».

Καθαρές κουβέντες. Οχι σαν εκείνα τα ήξεις αφήξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου την εποχή που τα ΜΑΤ έδερναν τους συνταξιούχους.

Α, ναι, κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε, ο κ. Βενιζέλος ήταν...

Οπως έγραφε τις προάλλες συντάκτης απογευματινής εφημερίδας, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και αναλύει ο Γ. Παπανδρέου στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, είναι «η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό των αδυνάτων»...

Και πού βρίσκεται το ενδιαφέρον; θα αναρωτηθείτε. Πουθενά, πέραν του γεγονότος ότι ο εν λόγω συντάκτης, τόσο καιρό που το ΠΑΣΟΚ - κατά τα λεγόμενά του - «την είχε κάνει» από το πλευρό των αδυνάτων, δεν είχε γράψει κάποιο σχετικό άρθρο. Αντίθετα, χρόνια τώρα διατεινόταν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν - σταθερά - στο πλευρό των αδυνάτων. Πόσο αξιόπιστες ήταν εκείνες οι αναλύσεις του; Προφανώς όσο αξιόπιστη είναι και η τελευταία περί «επιστροφής»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ