ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
50 χρόνια ζυγός του κεφαλαίου

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ που θα μαζευτούν στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο έχουν αναρίθμητους λόγους να γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ. Τους ίδιους ακριβώς λόγους, από την ανάποδη, έχουν οι λαοί για να τους γυρίσουν την πλάτη και να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή του καθεστώτος των πολυεθνικών.

Οι κυβερνήσεις των 27 πλέον κρατών - μελών της ΕΕ αντλούν δύναμη από την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ένωση για να επιτεθούν, με πολλαπλάσια δύναμη, κατά των λαών. Ομως, στη συνείδηση των τελευταίων η ΕΕ ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με τη βαρβαρότητα και την οπισθοδρόμηση. Η «ταύτιση» αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού από τις «Βρυξέλλες» οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, οι άνεργοι μόνο μαύρα μαντάτα και δεινά βλέπουν να έρχονται. Η «διακήρυξη του Βερολίνου», που αναμένεται να υπογράψουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, είναι μια διακήρυξη που υπαγορεύεται και αποτυπώνει τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται το σλόγκαν περί «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου», τη στιγμή που στο πλαίσιο της ΕΕ οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαών έχουν υποστεί ανελέητες επιθέσεις, που κάνουν πολλούς πλέον να μιλούν για επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το Διευθυντήριο των Βρυξελλών πρωτοστατεί, στο πλαίσιο της επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων όπως αυτή αποτυπώνεται στη στρατηγική της Λισαβόνας, στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Μείωση, με άλλα λόγια, του λεγόμενου κόστους εργασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η αειφόρος κερδοφορία του κεφαλαίου. Παράλληλα, «τρέχουν» οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την πλήρη υποταγή της Παιδείας και της γνώσης στις ανάγκες των πολυεθνικών. Κάτω από την αναθεωρημένη ΚΑΠ οι αγρότες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της γης και να συρθούν στους δρόμους της ανεργίας των απάνθρωπων μεγαλουπόλεων. Κι όμως, στα επιτεύγματα της 50χρονης πορείας της ΕΕ οι ηγέτες της θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, την «ευημερία», ταυτίζοντάς την προφανώς με την ευημερία του κεφαλαίου.

Στα άλλα επιτεύγματα της ΕΕ περιλαμβάνεται η ...«ειρήνη» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, λες και δεν ήταν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ που προχώρησαν στο διαμελισμό και στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, λες και δεν είναι η ΕΕ που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Η ΕΕ έχει στο DNA της τον πόλεμο, όπως κάθε καπιταλιστική ολοκλήρωση. Ο πόλεμος, όμως, δε διεξάγεται μόνο προς τους «έξω» λαούς, αλλά και εντός της ΕΕ. Συνεχώς δημιουργούνται υπερεθνικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής, που μπορούν να παρεμβαίνουν όποτε εκτιμούν ότι «διαταράσσονται οι υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές δομές», ενώ διαρκώς συρρικνώνονται τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν την έκτακτη σύνοδο του Βερολίνου για να δώσουν νέα ώθηση στην επίθεση κατά των λαών, κυρίως μέσω της νεκρανάστασης του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος», κόντρα στο «όχι» των λαών. Ασφαλώς και υπάρχουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά αυτές αφορούν στο ρόλο και στο μερίδιο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Απέναντι στους λαούς είναι απόλυτα ενωμένοι κάνοντας τα πάντα για να τους κρατήσουν υποταγμένους. Ακριβώς γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η παντοδυναμία τους είναι εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στην ανειρήνευτη πάλη και την αλληλεγγύη των λαών.

Απληστία βιομηχάνων

Γρηγοριάδης Κώστας

Αχόρταγοι και προκλητικοί, για μια ακόμα φορά, οι βιομήχανοι της χώρας μας, οι οποίοι δεν αρκούνται στα τόσα προνόμια που έχουν αλλά ζητούν ολοένα και περισσότερα.

Σε μια περίοδο που και η σημερινή κυβέρνηση τους κάνει όλα τα χατίρια εμφανίστηκαν σε επιτροπή της Βουλής ζητώντας, για πολλοστή φορά, «τον ουρανό με τ' άστρα». Χαρακτηριστικός ήταν ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Γ. Λαβίδας, ο οποίος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι χώρα φιλική στους επιχειρηματίες, ούτε στους Ελληνες επιχειρηματίες, και αυτοί που έχουν μείνει εδώ θα φύγουν». Οταν ο βιομήχανος ζητάει ακόμα πιο «φιλικό κλίμα» είναι σαφές ότι ζητάει ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και περαιτέρω χτύπημα των όποιων εργατικών δικαιωμάτων.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κ. Θωμαΐδης, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε να μην ελέγχονται καθόλου φορολογικά οι ...αναξιοπαθούντες βιομήχανοι. Είπε ακριβώς: «Αγανακτούν οι Ελληνες. Με τους έκτακτους φορολογικούς ελέγχους είναι σαν να λέμε ξέχνα τη ρευστότητα. Αυτά όμως δε γίνονται πουθενά στο εξωτερικό, σε καμία σύγχρονη χώρα. Για να επενδύσει κάποιος πρέπει να πειστεί ότι έχουμε νόμους σύμφωνους με αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες»!

Αντε να κάνουμε κανέναν έρανο να τους βοηθήσουμε τους καημένους...

Κλίμα για διόδια..

«Διόδια στο κέντρο της Αθήνας». Το θέμα αυτό - που τις προηγούμενες μέρες «έπαιξε» σε αρκετές εφημερίδες - δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε φυσικά κάτι «εκτός προγράμματος» για την κυβέρνηση. Μέσω των διοδίων, δήθεν αναζητούν «λύσεις» για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας. Από την άλλη, το γεγονός ότι κατά καιρούς, «διοχετεύονται» τέτοιες προτάσεις στη δημοσιότητα (είτε μέσω υπουργείου, είτε μέσω συγκοινωνιολόγων κλπ.), γίνεται φανερό πως το μόνο που κάνουν είναι να προετοιμάζουν το... κλίμα, για να το δεχτεί η πλειοψηφία των κατοίκων της πολύπαθης αυτής πόλης.

Ομως, όσα χαράτσια κι αν επιβάλλουν, όσους περιορισμούς κι αν προωθήσουν, το κυκλοφοριακό πρόβλημα δε θα λυθεί. Οι δρόμοι της Αθήνας θα στενάζουν (και μαζί τους οι οδηγοί), παρά τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίζουν. Το μέτρο αυτό, θα λειτουργήσει όπως και τα περίφημα «παρκόμετρα» του κέντρου της Αθήνας - ως ένας ακόμη εισπρακτικός μηχανισμός που θα γεμίζει τα ταμεία, είτε κάποιας εταιρείας είτε του κρατικού κορβανά. Τα διάφορα ημίμετρα, σαν κι αυτό, το μόνο που κάνουν είναι να διογκώνουν ένα ήδη διογκωμένο πρόβλημα, που οι πολιτικές που ακολουθούνται, είναι σα να δίνεις ασπιρίνες στον καρκινοπαθή...

Συμψηφισμός στο βούρκο

Τόσο η ΠΑΣΚΕ, όσο και η ΔΑΚΕ είχαν και από έναν καλό λόγο να πουν για τους νόθους αντιπροσώπους στο 33ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Εκείνος όμως που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν ο Χ. Πολυζωγόπουλος. Μιλώντας από το βήμα, είπε δημαγωγικά πως «μαϊμουδιές στα συνδικάτα δε χωρούν» για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά ότι ο ίδιος προτιμά και 10 «μη νόμιμους» αντιπροσώπους, παρά «να μην μπορούμε να συζητήσουμε εδώ μέσα για τα προβλήματά μας», αναφερόμενος στην κίνηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να αποδοκιμάσουν τον Τ. Μονκς, εντεταλμένο της Κομισιόν στο συνέδριο.

Ο συμψηφισμός βέβαια που επιχείρησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, αφού δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής εκείνων που ηγούνται του συνδικαλιστικού κινήματος. Από τη μια, σε συνεργασία και με τους άλλους της πλειοψηφίας, στήνουν και νομιμοποιούν ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι νοθείας, μη διστάζοντας ακόμα και να συνεργαστούν σε κοινά ψηφοδέλτια (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»). Και από την άλλη έρχονται να υπερασπιστούν την επιλογή τους να καλέσουν στο συνέδριο ένα γνήσιο εκπρόσωπο των συμφερόντων του κεφαλαίου και της πολιτικής της ΕΕ. Αυτό το συνδικαλισμό οραματίζονται, σ' αυτό το βούρκο θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους. Να είναι σίγουροι ότι δε θα τους περάσει.

Χόρτασαν «διάλογο»...

Χέρι βοήθειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης για τους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμΕΑ) έδωσε για μια ακόμα φορά χτες η συμβιβασμένη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Η ΕΣΑμεΑ, ως μόνιμος συνομιλητής της κάθε κυβέρνησης, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, επιχειρώντας να εγκλωβίσει τους ΑμΕΑ στην αδιέξοδη λογική του «διαλόγου» που οδηγεί στην αφαίρεση των δικαιωμάτων τους και προβάλλοντας αποσπασματικά, επιμέρους αιτήματα. Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Απασχόλησης... υποσχέθηκε λύση των προβλημάτων παραπέμποντας στις νομοθετικές αλλαγές που «θα» γίνουν στο Νόμο 2643 για την απασχόληση των ΑμΕΑ.

Οι αγωνιστές ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα δώσουν απάντηση στην πρόκληση της κυβέρνησης που τους πετάει μαζικά στην ανεργία, αλλά και στην ΕΣΑμεΑ, με τη μαζική τους συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο υπουργείο Απασχόλησης την Τρίτη 27 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι. Για το δικαίωμα στη δουλιά για όλους τους ικανούς προς εργασία άνεργους ανάπηρους, για μαζικές προσλήψεις με ευθύνη του κράτους, δίκτυο δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων. Αλλά και παίρνοντας μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, στις 29 του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ