ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Συνεχίζεται ο «καυγάς» αποπροσανατολισμού

Δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις, εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, όλα αυτά συνθέτουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το σκάνδαλο στο ΤΕΑΔΥ, η οποία συνεχίστηκε και χτες σε όλα τα επίπεδα. Ο «σκυλοκαυγάς» τους επικεντρώνεται στο ποιος «αξιοποιεί» καλύτερα τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά και οι δύο είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουν και προωθούν την πολιτική λεηλασίας τους από το μεγάλο κεφάλαιο.

Χτες, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, δίνοντας νέα τροφή στο δικομματικό καυγά, απάντησε στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί συμψηφισμού: «Αν πιστεύουν κάποιοι στην αντιπολίτευση ότι υπάρχει συμψηφισμός, κάτι θα γνωρίζουν για το παρελθόν. Εμείς δε γνωρίζουμε». Τη συνέχεια έδωσε το ΠΑΣΟΚ με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει διορίσει στη θέση του Προέδρου, Αντιπροέδρου και μέλους στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), πρόσωπα «που παραπλάνησαν και εξαπάτησαν το 2002 το Συμβούλιο της Επικρατείας για να "εξυπηρετήσουν" ιδιωτική επιχείρηση». Για να απαντήσει το υπουργείο Απασχόλησης ότι τα τρία από τα πέντε μέλη της ΕΑΑ - μεταξύ των οποίων και μέλος που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ - είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 8 Γενάρη του 2003.

Επίσης, χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με το Σύνδεσμο Χρηματιστηριακών Εταιρειών (ΣΜΕΧΑ). Ο πρόεδρος των χρηματιστών μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι κάποιοι μονοπωλούν την αγορά ομολόγων, με πελάτες ασφαλιστικά ταμεία. Βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να θέσει εκ νέου το αίτημα των χρηματιστών να συμμετέχουν και αυτοί μαζί με τις τράπεζες στη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ακόμα, ο πρόεδρος των χρηματιστών ζήτησε από τον υπουργό τη συμμετοχή των χρηματιστών στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του προέδρου της εταιρείας «Ακρόπολις» Γ. Αποστολίδη αναμένεται να ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ο αντεισαγγελέας Α. Λιόγας, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Γ. Ζορμπά.

Ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, στον Α. Λιόγα, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σε δηλώσεις του, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγ. Σημαιοφορίδη, γιατί απέκρυψε από το ΔΣ του Ταμείου όσα γνώριζε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Ταμείο. Χτες, κατέθεσε στον αντεισαγγελέα Εφετών και η διευθύντρια του τμήματος Προμηθειών του ΤΕΑΔΥ Μ. Κόρδα.

Στη Βουλή

Το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων απασχόλησε και τη συζήτηση που έγινε χτες στη Βουλή για την εισοδηματική πολιτική του 2007. Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι με αυτά δε θα πάψει η ληστεία των αποθεματικών από τις τράπεζες και τους άλλους κομπιναδόρους. Είναι χαρακτηριστικό, κατήγγειλε ο βουλευτής, ότι στην Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των αποθεματικών η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τους τραπεζίτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, επιβεβαιώνοντας την παροιμία του λαού ότι «έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Αυτή η τοποθέτηση είναι πρόκληση, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι τραπεζίτες το μόνο που θα επιδιώξουν είναι τη διασφάλιση των κερδών τους σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων. Με τα χρήματα αυτά των εργαζομένων, είπε, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνεται κανένας τζόγος αλλά απαιτείται να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και χαμένα αποθεματικά. Τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε, με διοικήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματά τους απευθείας με το δημόσιο και μάλιστα με καλύτερα επιτόκια από αυτά που δίνουν οι τράπεζες. «Δεν μπορεί, είπε, τα ομόλογα του Δημοσίου να τα δίνει η Εθνική Τράπεζα με 3% και 3,5% πράγμα που σημαίνει ότι τα αγοράζει 1% και 1,5%. Μπορεί να τα δώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία με πολύ καλύτερα επιτόκια και έτσι αυτά να είναι διασφαλισμένα και να μη βγαίνουν σε κανένα τζογάρισμα».

ΣΕΒ: Δοκιμασμένη λύση...

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο με τα ομόλογα και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υπερασπίστηκε χτες την πρακτική της υπαγωγής των αποθεματικών στον χρηματιστηριακό τζόγο που οδηγεί και στην καταλήστευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα πρέπει να σταματήσει η πρακτική αυτή, απάντησε ότι «στη σύγχρονη οικονομία και στη σύγχρονη διοίκηση οι λύσεις αυτές υπάρχουν, είναι απλές, είναι δοκιμασμένες, ας πάρουμε το θάρρος να τις εφαρμόσουμε».

Από εκεί και πέρα, εκ του ασφαλούς, διαπίστωσε και πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση, λέγοντας ότι «όπου υπάρχουν διαχειριστικές ευθύνες υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες τουλάχιστον για αντιμετώπιση των προβλημάτων και για άμεση δράση». Για το συγκεκριμένο ζήτημα επισήμανε: «Αποδεικνύεται ότι μερικές φορές αυτές οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων γίνονται λεία σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές» και πρόσθεσε ότι «αυτό το πρόβλημα υπονομεύει το διάλογο για το Ασφαλιστικό και αφήνει και την Πολιτεία έκθετη απέναντι σε εκείνους που βάζουν τα χρήματα και σε εκείνους που τα περιμένουν να τα πάρουν σαν σύνταξη και σαν περίθαλψη».

ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μήτρα των σκανδάλων η πολιτική του δικομματισμού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων για την κλοπή των Ταμείων από το κεφάλαιο, με τις πλάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα αποθεματικά των ταμείων
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα αποθεματικά των ταμείων
Το νέο οικονομικό σκάνδαλο στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, στο ΤΕΑΔΥ, «είναι ένας μόνος κρίκος στην αλυσίδα μιας σειράς ανάλογων μη νομότυπων σκανδάλων που συμβαίνουν κατά τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων μας από τις διορισμένες από τις κυβερνήσεις πλειοψηφίες των Ταμείων μας». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ).

Ανάλογο και μεγαλύτερο σε έκταση, τονίζει, «υπήρξε και το σκάνδαλο με την πώληση το 2002, στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, του οικοπέδου (έκτασης 17 στρεμμάτων, δίπλα σ' αυτήν την πρεσβεία) του άλλου Ταμείου μας, του ΜΤΠΥ. Και σ' αυτό το Ταμείο η διοίκησή του, κατ' εντολήν της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πώλησε αυτό το οικόπεδο αντί στην εμπορική αξία του των 30 δισ. δρχ., μόνο 8 δισεκατομμύρια δραχμές! Για να γίνει αυτό, η τότε κυβέρνηση, μέσα σε μια βραδιά, με κανονιστική πράξη, άλλαξε τις αντικειμενικές αξίες στη συγκεκριμένη περιοχή και αφού το αγόρασαν οι Αμερικανοί, πάλι με άλλη κανονιστική πράξη η τότε κυβέρνηση επανέφερε τις αντικειμενικές αξίες στις πρότερες τιμές τους. Πρόκειται όχι μόνο για οικονομικό σκάνδαλο αλλά και για μνημείο υποτέλειας».

Μήτρα τέτοιων μη νομότυπων σκανδάλων σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων είναι «οι πολιτικές των κυβερνήσεων που με νόμους θέσπισαν (νόμος 1902/1991) το τζογάρισμα του 23% των αποθεματικών των Ταμείων μας στο χρηματιστήριο και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας τους. Με αυτή τη νομότυπη κλοπή μόνο κατά το διάστημα 1999 - 2002 κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω χρηματιστηρίου 3,5 δισ. ευρώ».

Η ΤΑΔΗΣΥ καταγγέλλει και καταδικάζει «και τη μη νομότυπη και τη νομότυπη κλοπή των αποθεματικών και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων μας. Η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων μας δημιουργήθηκε από τις εισφορές που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και είναι έγκλημα η όποια εκποίησή της».

Αναφερόμενη στους δύο συνένοχους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει πως «για προεκλογικές σκοπιμότητες συγκρούονται φραστικά», αλλά και οι δύο «επιμένουν στη νομότυπη (τζογάρισμα στο χρηματιστήριο) κλοπή των αποθεματικών των Ταμείων. Διαγωνίζονται, λοιπόν, στο ποιος θα βάλει καλύτερους κανόνες στη νομότυπη κλοπή. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτό, έχουν και οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚ και της Αυτόνομης Παρέμβασης γιατί συναίνεσαν στο τζογάρισμα με μετοχές στο χρηματιστήριο με συνέπεια να έχουμε τεράστιες απώλειες».

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επισημαίνει η ΤΑΔΗΣΥ, «καταγγέλλουν όλους αυτούς που συνέπραξαν και συνεχίζουν να συμπράττουν σ' αυτά τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων. Απαιτούμε: Να επιστραφούν στα Ταμεία μας όλα όσα κλάπηκαν με νομότυπο ή μη νομότυπο τρόπο. Καμιάς μορφής τζογάρισμα και καμιά εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων μας. Τα Ταμεία μας κατά πλειοψηφία να διοικούνται από τους εργαζόμενους, και έτσι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διαχειρίζονται την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων μας προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Τα ταξικά συνδικάτα

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίζουν να μας κλέβουν από τη μια, και από την άλλη να λένε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει εάν δεν παρθούν μέτρα και εννοούν φυσικά την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων». Και καταλήγει, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν αγωνιστική απάντηση συμμετέχοντας στην απεργία στις 29 Μάρτη για τη διεκδίκηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλει την καταλήστευση των αποθεματικών και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ
Κραυγές... συγκάλυψης

Με όχημα τη «σκανδαλολογία» και με προφανή στόχο να συγκαλύψει ότι η λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων είναι «έργο» και αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής των εκπροσώπων του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, θα ζητήσει εκ νέου πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του ...«εξυγιαντή».

Το έδαφος γι' αυτή την επιχείρηση προετοίμασε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ. «Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους κι εμείς του λέμε ότι τώρα είναι η ώρα τους, τώρα είναι η ώρα των εκλογών», ανέφερε ο Ν. Αθανασάκης. Ο ίδιος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει στήσει «παραμάγαζα», ανέφερε η ότι «ιστορία της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακής" και των ασφαλιστικών ταμείων είναι όνειδος γι' αυτή την κυβέρνηση» που «ήρθε στην εξουσία με σημαία τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και βλέπουμε κάθε μέρα να σκάει και κάτι καινούριο». Ο Ν. Αθανασάκης ξεχνώντας προφανώς ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η καταλήστευση των αποθεματικών στη Σοφοκλέους έφτασε στα 2/3 του συνόλου των αποθεματικών των Ταμείων... κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μια μηχανή για την καταλήστευση των χρημάτων των ασφαλισμένων, για την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ