ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αρχίζει η δεύτερη φάση της «Αλλης Καμπάνιας»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η συμμαχία της «Αλλης Καμπάνιας», όπου συμμετέχουν ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (EZLN), το Κόμμα Κομμουνιστών του Μεξικού και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, προχωράει από την Κυριακή 25 Μάρτη στη δεύτερη φάση, με κύριο στόχο να καταρτιστεί ένα πανεθνικό πρόγραμμα πάλης, που θα προβάλλει τις λαϊκές ανάγκες σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα.

Οπως διευκρίνισε ο ηγέτης του EZLN, υποδιοικητής Μάρκος, η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση των δυνάμεων στην επαρχία των Τσιάπας και πολύ σύντομα θα αρχίσει και πάλι την πορεία της προς βορρά, δηλαδή θα διασχίσει το Κεντρικό και Βόρειο Μεξικό, όπου 14 τουλάχιστον ηγετικά στελέχη των Ζαπατίστας θα εγκατασταθούν στα κρατίδια, με στόχο να οργανωθεί η πάλη του λαού, των ινδιάνων, των εργαζομένων, όλων των εκμεταλλευόμενων και αξιοποιώντας την εμπειρία από τις εξεγέρσεις, όπως στην Οαχάκα, να διευρυνθεί η αντίσταση παντού.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διελκυστίνδα με το «ανεξάρτητο προτεκτοράτο» του Αχτισαάρι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Μετά από προσεκτική εξέταση της πρόσφατης ιστορίας του Κοσσυφοπεδίου, τη σημερινή πραγματικότητα στο Κοσσυφοπέδιο και λαμβάνοντας υπόψη τις διαπραγματεύσεις με τις (ενδιαφερόμενες) πλευρές, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η μόνη βιώσιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεξαρτησία υπό επίβλεψη από τη διεθνή κοινότητα για μία αρχική περίοδο»... Πρόκειται - σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Ασοσιέιτεντ Πρες», που επικαλείται καλά πληροφορημένο Δυτικό αξιωματούχο - για απόσπασμα από την έκθεση που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο απεσταλμένος του οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι.

Το ίδιο 24ωρο στην Πρίστινα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη για εκφράσει από κοντά... την υποστήριξή του στο σχέδιο Αχτισαάρι. Το χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία για διαρκή σταθερότητα», «ισόρροπη λύση» με «πολύ σοβαρές εγγυήσεις για την κοινότητα των Σέρβων», προκαλώντας αγαλλίαση στον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου.

Αντίθετα, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Αλεξέγεφ, μιλώντας στο δίκτυο «Β92» απέρριψε τις πρόσφατες προσπάθειες Αμερικανών και Ευρωπαίων να επιρρίψουν ευθύνες στη Ρωσία σε περίπτωση κατάρρευσης των σχεδίων επιβολής ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. «Ολοι αυτοί αντί να ψάχνουν για λύσεις αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες μετάθεσης ευθύνης για πιθανές αρνητικές εξελίξεις είναι «απαράδεκτες και το μόνον που κάνουν είναι να περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση»...

Γεγονός, πάντως, είναι πως η ανοιχτή αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας και με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο θα γίνουν ορατές και στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο που φέρεται να προγραμματίστηκε (σύμφωνα με πληροφορίες Σέρβων αξιωματούχων) για τις 28 του μήνα στο Λονδίνο...

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για το «κυνήγι μαγισσών»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Το «κυνήγι των μαγισσών» με το νόμο για την «αποκομμουνιστικοποίηση» της Πολωνίας, που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στο λαό της χώρας. Με το συγκεκριμένο νόμο, θα διερευνηθούν τα φρονήματα χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης και, υποτίθεται, η συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν περίπου 700.000 Πολωνοί που έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Αυγούστου του 1972 - πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, διευθυντές σχολείων, διπλωμάτες και άλλοι - οι οποίοι θα υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις «φρονημάτων», ενώ όσοι κριθούν «ένοχοι» αντιμετωπίζουν την πιθανότητα απόλυσης και τον αποκλεισμό τους από δημόσιες θέσεις για 10 χρόνια.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τα μέτρα αυτά, ενώ με ψήφισμα διαμαρτυρήθηκε επίσης το Συμβούλιο της Νομικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Εβδομήντα νομομαθείς δήλωσαν ότι τα μέτρα καθιστούν το Δίκαιο «όργανο» της πολιτικής, οδηγούν σε περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, συνιστούν επίθεση κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και «πολιτικοποίηση» των εισαγγελικών αρχών.

Χτες επίσης το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητά του, ενώ ήδη ορισμένοι πανεπιστημιακοί έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποβάλουν δήλωση για το παρελθόν τους, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «ταπεινωτική».

Πάντως το «κυνήγι μαγισσών» καλά κρατεί. Ετοιμάζεται και νέο νομοσχέδιο για την «εκκαθάριση» του πολωνικού κράτους από «αντεθνικά στοιχεία», σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρεκ Κουσίνσκι, προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιδραστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ», ο νέος νόμος θα προβλέπει την καθιέρωση συντάξεων πείνας, ύψους 600 ζλότι το μήνα (περίπου 150 ευρώ) και απαγόρευση ανάληψης δημόσιων λειτουργημάτων στα επόμενα δέκα χρόνια στα πρώην μέλη των πολωνικών υπηρεσιών ασφάλειας. Με ένα άλλο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η υποχρεωτική μετονομασία οδών και πλατειών, που φέρουν ονόματα και χαρακτηριστικά της σοσιαλιστικής περιόδου.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας

ΚΙΕΒΟ.--

Απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας και τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών θεωρεί πως είναι τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να εγκαταστήσει τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία, η πλειοψηφία των Ουκρανών βουλευτών.

Συγκεκριμένα, χτες 243 βουλευτές του 450μελούς Κοινοβουλίου της Ουκρανίας ενέκριναν τη συγκεκριμένη μη-δεσμευτική απόφαση, μια βδομάδα μετά την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα με στόχο να δώσουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Χτες παρουσιάστηκε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο έκθεση των συνομιλιών αυτών από τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Λεονίντ Πολιάκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία δε θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση μέρους του πυραυλικού συστήματος σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως ακόμα μελετά τα αμερικανικά σχέδια και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις, «ανησυχίες» και πυραυλικές δοκιμές

Από την προχτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Πακιστάν

Associated Press

Από την προχτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για την υπόθεση της καθαίρεσης του πρώην ανώτατου δικαστή Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εξέφρασε «ανησυχία». Πάντως, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτίμησε ότι ο στενός της σύμμαχος, ο πραξικοπηματίας στρατηγός και λεγόμενος «πρόεδρος» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ«δεν απειλείται με ανατροπή». Κοινή δήλωση για το θέμα έκαναν οι άσπονδοι πολιτικοί εχθροί και πρώην πρωθυπουργοί, που ζουν σήμερα στην εξορία, η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ, επιρρίπτοντας στη Δύση υποκρισία και ανοχή έναντι του καθεστώτος Μουσάραφ.

Ως συνήθως, σε περιόδους κρίσης, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε νέα «επιτυχή» δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Κρουζ», ικανού να φέρει πυρηνική γόμωση, του «Hatf V11 Babur».

Σε άλλες εξελίξεις από το Πακιστάν:

  • Τέσσερις Ουζμπέκοι και δύο μέλη φυλών στα αυτόνομα εδάφη του Πακιστάν σκοτώθηκαν χτες σε νέες συγκρούσεις, αυξάνοντας σε 120 τα θύματα των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Στελέχη των «Ταλιμπάν» προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε φυλάρχους και «πιστούς» της «αλ κάιντα» στην Ουάνα.
  • Τους 80 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο Αζαντ Κασμίρ.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την Οαχάκα και το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ
  • Εκδήλωση με θέμα την εξέγερση στην Οαχάκα και τον αγώνα των λαών στη Λατινική Αμερική, διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, σήμερα στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι επαναστάτες της Οαχάκα», ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Βόρειων Χωριών επίσης σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42) στο Μενίδι. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ και θα κλείσει με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ