ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αλίμονο στις ξεριζωμένες!

Γυναίκες μετανάστριες με τα παιδιά τους, στη Γαλλία

Associated Press

Γυναίκες μετανάστριες με τα παιδιά τους, στη Γαλλία
Ο συνολικός αριθμός των ξεριζωμένων σ' όλο τον κόσμο αυξήθηκε σε 21 εκατομμύρια (από 19,5 εκατομμύρια το 2004). Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σαν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα, στο Νταρφούρ, στο Τσαντ, στην Ουγκάντα, στο Κονγκό. Σε 20-25 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι διεθνώς, που δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, αλλά έχουν ανάγκη προστασίας, όπως οι πρόσφυγες. Περίπου 1,8 εκατομμύρια Ιρακινοί είναι σήμερα εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους.

Η βία ενάντια στις γυναίκες είναι κυρίαρχη στις περιοχές, όπου υπάρχουν πόλεμοι και συγκρούσεις και όπου οι γυναίκες αποτελούν στόχο ανάμεσα στους πιο ευάλωτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες είναι τόσο σκληρές και απάνθρωπες, που ένας νέος όρος «απαρτχάιντ λόγω φύλου» έχει επινοηθεί για να περιγράψει την έκταση της φρίκης που άμεσα ή έμμεσα αφορά τις γυναίκες αυτές.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν ανάμεσα σ' άλλα από την Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε πρόσφατη εκδήλωση για την απονομή του «Βραβείου Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου». Το βραβείο φέτος δόθηκε στη Χάρη Μπρισίμη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, τέως διευθύντρια στην έδρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Γενεύη.

Ρατσισμός και ξενοφοβία

Οπως φάνηκε από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, η τυπική μείωση των προσφύγων από 9,4 εκατομμύρια που ήταν το 2004 στα 8,4, δεν οφείλεται μόνο σε συμφωνίες ειρήνης και σε θετικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες, αλλά είναι πιθανά πλασματική. Μπορεί να οφείλεται στα τείχη που υψώνουν τα κράτη του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου για να ελέγξουν την παράνομη μετανάστευση. Είναι πιθανό να οφείλεται στη δυσκολία πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, σε περιοριστικές νομοθεσίες, στη στενή ερμηνεία της Σύμβασης της Γενεύης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης, όπως στην περίπτωση της χώρας μας, που από 22,48% το 2001 έπεσε στο 1,07% το 2002 και έκτοτε δεν ξεπέρασε το 1,9% συνολικά. Με αποτέλεσμα πολλοί πραγματικοί πρόσφυγες να μένουν χωρίς προστασία. Ομως, όπως τόνισε η ομιλήτρια, η αντιμετώπιση της μεικτής μετανάστευσης προς τα νότια σύνορα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αυξημένα μέτρα ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου και σε μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική εξέταση του αιτήματός τους. Τα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση, υπογράμμισε η Κ. Κεχαγιόγλου να διακυβεύουν τα δικαιώματα αυτά. Εξάλλου, το άσυλο αποτελεί υποχρέωση των χωρών. Δεν είναι επιλογή.

Ενα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο επισήμανε η ομιλήτρια. Το άσυλο σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με την τρομοκρατία. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες, είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας. Στο σημερινό κόσμο, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες, τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας εντείνονται συνεχώς.

Βλέπουμε δυστυχώς πάλι την ανάδυση ενός τύπου λαϊκισμού που προσπαθεί πάντα να προκαλέσει στην κοινή γνώμη σύγχυση μεταξύ των προσφύγων, των μεταναστών, ακόμα και των τρομοκρατών.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες πρόσφυγες

Ειδικότερα σ' ό,τι αφορά τις γυναίκες πρόσφυγες, επισήμανε ότι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας που αφορούν το φύλο τους. Μερικές φορές οι γυναίκες πρόσφυγες ακόμη και με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ή που βρίσκονται στην εφηβεία, μπορούν να γίνουν μέσα σε μια νύχτα ο φυσικός προστάτης ολόκληρων οικογενειών, φροντίζοντας για την τροφή και την υγεία τους. Ακόμη και όταν φθάσουν σ' ένα υποτιθέμενα ασφαλές μέρος αποτελούν εύκολη λεία για σεξουαλική κακοποίηση, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή ακόμη πιάνονται στα δίχτυα των κυκλωμάτων της διακίνησης ανθρώπων. Αντιμετωπίζουν το φόβο για αντίποινα από κύκλους εμπορίας γυναικών στις περιπτώσεις που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Στις συνεντεύξεις ασύλου οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, μπορεί να αισθανθούν ιδιαίτερη ντροπή και εξευτελισμό προκειμένου να αποκαλύψουν τη δύσκολη θέση τους σε άγνωστους, ειδικά αν πρόκειται για άντρες.

Παρά το ότι η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα προβλέπει ότι οι γυναίκες μπορούν να εξετάζονται από γυναίκες αστυνομικούς και διερμηνείς, στην πράξη θα έπρεπε να υπάρχει ένας αξιόπιστος αριθμός τέτοιου προσωπικού, διαθέσιμος για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αναζητείται ο Ελληνας Μπαλτάσαρ Γκαρθόν

Προσωπικά δε γνωρίζω τίποτα για τον Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, τον Ισπανό δικαστή ο οποίος δήλωσε, ότι «ήρθε ο καιρός να λογοδοτήσουν για τον πόλεμο στο Ιράκ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι σύμμαχοί του»! Γνωρίζω, βέβαια, ότι ο ίδιος δικαστής, είχε προσπαθήσει να κλείσει στη φυλακή τον αιμοσταγή Χιλιανό δικτάτορα Πινοσέτ! Γνωρίζω, επίσης, και τους λόγους που τον ανάγκασαν να απαιτήσει και αυτή την καταδίκη. «Διότι ο πόλεμος στο Ιράκ», δήλωσε, «είναι ένα από τα αθλιότερα και πλέον αδικαιολόγητα επεισόδια της πρόσφατης ιστορίας».

«Το αθλιότερο (αυτό) επεισόδιο της πρόσφατης ιστορίας», το οποίο κόστισε πάνω από 700.000 νεκρούς, εκατομμύρια τραυματίες, και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, όπως επίσης και τεράστιες καταστροφές σε ιστορικά μνημεία και μουσεία, δεν το έκανε μόνος του ο Μπους. Αυτός, βέβαια, ήταν το πρώτο βιολί. Φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ομως, στην επιθετική και φασιστική ορχήστρα συμμετείχε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Βέβαια, πώς θα γινόταν αλλιώς, και η χώρα μας! Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, είναι καθαρός! «Αυτοί που ακολούθησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο στον πόλεμο κατά του Ιράκ, έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη ευθύνη από αυτόν, επειδή, παρά το γεγονός ότι είχαν αμφιβολίες και μεροληπτική ενημέρωση, έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του επιτιθέμενου για να πραγματοποιηθεί μία επαίσχυντη πράξη θανάτου και καταστροφής, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Φυσικά ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, δεν κάνει τον τρελό του χωριού. Δεν τα βάζει με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξέροντας, ίσως, ότι η φωνή του δεν είναι τόσο δυνατή. Είναι πολύ μεθοδικός. Πρώτο βιολί ο Μπους, αλλά από κοντά η Ευρωπαϊκή Ενωση και, βέβαια, και η Ισπανία. Η δική του Ισπανία. Θα εξετάσει, λέει, πολύ σοβαρά τις ευθύνες της ισπανικής κυβέρνησης και θα ζητήσει τιμωρία! Δε δέχεται τη δικαιολογία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας του, ότι, τάχα, μόλις πρόσφατα έμαθε ότι «ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής» και γι' αυτό δεν ενήργησε «με σύνεση» και δεν έδωσε «μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών»: «Εάν δεν είχε επαρκή πληροφόρηση», δηλώνει ο δικαστής, «τότε γιατί υποτάχτηκε πλήρως στον Πρόεδρο Μπους»;

Γιατί υποτάχτηκε η ισπανική κυβέρνηση, ρωτάει ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Και εγώ με τη σειρά μου ρωτάω, δεν υπάρχει ένας αντίστοιχος Ελληνας δικαστής να κάνει το ίδιο ερώτημα για τη δική μας κυβέρνηση; Και όχι μόνο για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και γι' αυτόν της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Λιβάνου, και πάει λέγοντας. Στ' αλήθεια, δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας δικαστής, που να νιώθει και να εκφράζει τα αισθήματα του λαού μας; Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ένας Ιωσηφίδης, Γιαννίδης, Φωκίδης ή όπως αλλιώς και αν λέγεται, που έχει συναίσθηση ευθύνης, καθαρή την ουρά του, κύρος και τόλμη; 'Η μήπως η χώρα μας «κράτησε (μακρύτερες) αποστάσεις από αυτές που κράτησε η ισπανική»; Τα πράγματα άλλα λένε.

Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ, η Ελλάδα είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της συμμάχησε με τον Μπους. Η χώρα μας, που είχε και την προεδρεία, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Δεν έκανε, έστω στα «χαρτιά», ότι αντιτίθεται τάχα μου στον πόλεμο, όπως έκαναν κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς, μέσα σε όλα. Θυμίζω, απλώς, τη Σούδα... Θυμίζω, επίσης, την πλήρη υποταγή μας στην Αμερική και τον ύπουλο ρόλο που παίξαμε να «συνετίσουμε» τις ευρωπαϊκές χώρες που «δήλωναν» αντίθετες! Θυμάστε τη στάση μας στη «συνάντηση των Αθηνών»!

Θα θυμάστε, βέβαια, και τους «εθνικούς» λόγους που προβάλαμε για να δικαιολογήσουμε την πλήρη υποταγή μας. «Ετσι δυναμώνουμε το διεθνή ρόλο της χώρας μας», δήλωνε η κυβέρνηση, «και αποχτάμε "πλεονέκτημα" σε σχέση με την Τουρκία», η οποία, λόγω των Κούρδων, δεν επέτρεψε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων.

«Αυτοί που ακολούθησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο στον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη ευθύνη από αυτόν...», σημειώνει ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Τι λέει, τάχα μου, ο δικαστής Ιωσηφίδης, Γιαννίδης, Φωκίδης ή όπως αλλιώς και αν λέγεται;

Διόρθωση: στην «άλλη διάσταση» της περασμένης Κυριακής, από δική μου ευθύνη, έγιναν «τέρατα και σημεία»! Τα νερά του στενού του Ευρίπου, μπλέχτηκαν με τα νερά του ποταμού Ευρώτα. Θύμωσε ο Ταΰγετος και πήγε αυτοπροσώπως στη Χαλκίδα και έγινε πανικός! Ζητάω ταπεινά, πραγματικά ταπεινά, όχι όπως αυτά της Νέας Δημοκρατίας, συγνώμη!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ