ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ
Εκρηκτικά προβλήματα και ανασφάλεια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών γενικών μαθημάτων και τεχνικών ειδικοτήτων στις σχολές του ΟΑΕΔ, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Βέρα Νικολαΐδου. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης:

«

Με το νόμο 3475/2006 και πιο συγκεκριμένα με τη μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ οδηγείται ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ στην ανεργία.

Το ΚΚΕ πάγια διεκδικεί να περάσει ολόκληρη η εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας και να παρέχεται δωρεάν σ' όλους. Στα πλαίσια αυτά οι σχολές του ΟΑΕΔ πρέπει να καταργηθούν και όλοι οι εκπαιδευτικοί να απορροφηθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα ο Ν. 3475/2006 επιφέρει ανακατατάξεις στις σχολές του ΟΑΕΔ. Με τη μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ δημιουργείται άμεσο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς γενικών μαθημάτων, αφού στις ΕΠΑΣ απουσιάζουν τελείως τα λεγόμενα γενικά μαθήματα. Η κυβέρνηση πρόβλεψε, με το άρθρο 19 παράγραφος 4, μόνο για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων: Θεολόγων, φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής, τη μετάταξή τους σε σχολεία του ΥΠΕΠΘ. Η ρύθμιση όμως αυτή δεν αφορά τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές. Ταυτόχρονα ανασφάλεια δημιουργείται και στους εκπαιδευτικούς των άλλων ειδικοτήτων των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Τι πρόκειται να κάνουν προκειμένου η εκπαίδευση που παρέχει το υπουργείο Απασχόλησης να περάσει στο ΥΠΕΠΘ με την ταυτόχρονη απορρόφηση των εκπαιδευτικών σ' αυτό;
  • Με ποιο τρόπο σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τη ρύθμιση του άρθρου 19 παράγραφο 4 του Ν. 3475/2006 στους ωρομίσθιους και αναπληρωτές των σχολών ΟΑΕΔ των αντίστοιχων ειδικοτήτων, αλλά και σε εκείνες τις ειδικότητες των τεχνικών που οι ειδικότητές τους παύουν να λειτουργούν στις ΕΠΑΣ;
  • Τι πρόκειται να κάνουν ώστε οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές των τεχνικών ειδικοτήτων να μονιμοποιηθούν στις σχολές του ΟΑΕΔ;
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Να μπλοκαριστεί στην πράξη ο νόμος - πλαίσιο

Η θέληση για συνέχιση με κάθε τρόπο του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι φοιτητές επιβεβαιώθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες έγιναν τις τελευταίες μέρες. Οι φοιτητές αποτίμησαν την πλούσια αγωνιστική δραστηριότητά τους, ενώ η πλειοψηφία των Συλλόγων ανανέωσε τις αγωνιστικές αποφάσεις για συνέχιση μετά το Πάσχα με νέες μορφές πάλης, για ένταση και κλιμάκωση του αγώνα μέσα κι έξω από τις σχολές, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να μπλοκαριστεί στην πράξη. Οι αγωνιστικές αποφάσεις των Συλλόγων θα μπουν αποφασιστικά σε κάθε Σύγκλητο προκειμένου να παρθούν καταδικαστικές αποφάσεις για το νόμο -έκτρωμα. Στους περισσότερους και μεγαλύτερους Συλλόγους απομονώθηκε η ΔΑΠ καθώς έπεσαν στο κενό τα καλέσματα μοιρολατρίας, τα κηρύγματα αναποτελεσματικότητας των αγώνων, η λογική της κυβέρνησης και του Πάγκαλου. Αποκαλύφθηκε η υπονομευτική πολιτική της ΠΑΣΠ, που αρκέστηκε σε αντιδεξιά κηρύγματα και γενικόλογες και αποπροσανατολιστικές αναφορές σχετικά με το νόμο - έκτρωμα, μη θίγοντας την ουσία, σκιαγραφώντας την πράσινη εκδοχή της ιδιωτικοποίησης, τον πράσινο νόμο - πλαίσιο.

Οσο για τα ΕΑΑΚ, έδωσαν ρεσιτάλ εκφυλισμού των κινητοποιήσεων, καθώς άλλα πρότειναν στη μια σχολή και άλλα στην άλλη και μάλιστα διαμετρικά αντίθετα. Ετσι, από τη μια πρότειναν επ' αόριστον καταλήψεις (π.χ., ΤΕΜΦΕ, Φυσικό, Γεωπονική, Πάντειο, Χημικό), τυχοδιωκτικά, αδιαφορώντας και υπονομεύοντας τη συγκροτημένη συνέχεια των κινητοποιήσεων με μαζικούς όρους κι απ' την άλλη δε δίστασαν να προτείνουν την πρόωρη λήξη των κινητοποιήσεων, χωρίς πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και συνέχειας (π.χ., Μεταλλειολόγοι, Τοπογράφοι, Χημικοί Μηχανικοί).

Στη Γεωπονική, σε μια ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που στηρίζει η Πανσπουδαστική με 120 ψήφους, ενώ μειοψήφησαν οι υπόλοιπες προτάσεις (ΔΑΠ 104, ΠΑΣΠ 64, ΕΑΑΚ 55). Να σημειωθεί ότι την ώρα που η Πανσπουδαστική πρότεινε την πραγματοποίηση Συγκλήτου σήμερα, Παρασκευή - προκειμένου να ληφθεί καταδικαστική απόφαση για το νόμο-πλαίσιο και να λυθούν ζητήματα αναπλήρωσης μαθημάτων ώστε να μην περάσουν τα εκβιαστικά «διλήμματα» - η ΔΑΠ και ο πρύτανης αρνήθηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο - προκειμένου το θέμα της εξεταστικής να λειτουργήσει εκβιαστικά στις συνειδήσεις των φοιτητών και να τους στρέψει εναντίον των αγώνων.

Στο Πάντειο υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που στηρίζει η Πανσπουδαστική με 260 ψήφους, ενώ η πρόταση της ΔΑΠ ψηφίστηκε από 230. Η ΠΑΣΠ αποχώρησε προκειμένου να μη φανεί η «γύμνια» της, αφού πρώτα φρόντισε να δώσει ένα ...χεράκι στη ΔΑΠ, επιτιθέμενη στην ΠΚΣ. Υπενθυμίζεται ότι στο Πάντειο όλο το προηγούμενο διάστημα επιστρατεύτηκαν μπράβοι, απειλές, τραμπουκισμοί, λάσπη και συκοφαντία εναντίον της ΠΚΣ. Μια προσπάθεια που όχι απλώς έπεσε στο κενό, αλλά οδήγησε και αγανακτισμένους φοιτητές, που έχουν βιώσει όλο το προηγούμενο διάστημα τις προσπάθειες εκβιασμού και εκμαυλισμού των συνειδήσεων, να αντιδράσουν αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΔΑΠ.

Ανάλογες ήταν οι αποφάσεις στήριξης της Πανσπουδαστικής σε μεγάλους συλλόγους, όπως σε Νομική, Φιλοσοφική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και σε άλλους όπως Γεωλογικό, Χημικό και Οδοντιατρική.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παρέμβαση στο Γραφείο Διασύνδεσης

Σε συμβολικό χτίσιμο της εισόδου του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες προχώρησαν οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. προχτές το πρωί, υλοποιώντας το αίτημα που αναφέρεται στην εξάλειψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις σχολές. Με σύνθημα «Εξω τα σκλαβοπάζαρα από τις σχολές» θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως δε θα αφήσουν να εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο, κομμάτι του οποίου αναφέρεται στη λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών στα Πανεπιστήμια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους: «Το Γραφείο Διασύνδεσης αποτελεί ένα μηχανισμό που προωθεί φοιτητές και απόφοιτους στους επιχειρηματίες, τους πείθει να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους και να αποθεώσει στη συνείδηση τους την επιχειρηματικότητα (λες και εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν τα ίδια συμφέροντα). Παίζει ενεργό ρόλο στην αθώωση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, των ΕΕ - ΝΔ -ΠΑΣΟΚ που μας θέλει φθηνούς και ευέλικτους». Τέλος, οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους, μαζί με το λαό για τη διεκδίκηση των αναγκών τους, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές με πρωτοβουλία της ΠΚΣ. Οι φοιτητές αντιδρούν στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και τις μεθοδεύσεις κατάργησης του ασύλου που προωθούνται μέσα από την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος στα γραφεία των καθηγητών και σε αίθουσα υπολογιστών στο παραπάνω τμήμα και ανέβαλαν με τη δυναμική τους παρουσία την εκτέλεση των εργασιών. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί παλαιότερα από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πακέτο με την πρόσληψη σεκιούριτι. Τελικά η σθεναρή αντίσταση φοιτητών, πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της πόλης απέτρεψε την πρόσληψη ιδιωτικής αστυνομίας.

Για το σχολείο των αναγκών μας!

Συναυλία με σύνθημα: «Για το σχολείο των αναγκών μας» διοργανώνει στη Λάρισα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης, αύριο Σάββατο 31 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

ΑΧΤΙΔΑ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα παιδιά των μεταναστών

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η Αχτιδική Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μόρφωση των παιδιών των μεταναστών, την Κυριακή 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην Πατησίων 252 (πλατεία Κολιάτσου).

Από την εκδήλωση θα αποκαλυφθούν τα προβλήματα των παιδιών των μεταναστών που συνίστανται στον πολύμορφο αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και οι πραγματικές αιτίες αυτών των προβλημάτων. Παράλληλα, θα αναδειχτούν οι θέσεις του ΚΚΕ για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, κοινό για ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά των μεταναστών θα μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και την ιστορία της πατρίδας τους, ενώ παράλληλα δε θα στερούνται τίποτα στη μαθησιακή διαδικασία σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά θα απολαμβάνουν ειδική φροντίδα για αυτό το σκοπό (π.χ. ιδιαίτερη μέριμνα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας).

Εκδηλώσεις για την Παιδεία
  • Οι ΟΒ Φυσικού και Μαθηματικού της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν συσκέψεις σήμερα Παρασκευή, στις αντίστοιχες σχολές.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτ/νιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία», αύριο Σάββατο, 7 μ.μ., στην αίθουσα δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθηγητής πανεπιστημίου.
  • Η ΚΟΒ Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης του ΚΚΕ, διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία», αύριο Σάββατο, 7 μ.μ., στα γραφεία της (οδός Ηροδότου).
  • Η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία» την Κυριακή 1 Απρίλη και ώρα 7.30 μ.μ. στο «Πάνθεον». Θα μιλήσει ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  • Η ΚΟΒ Ελευσίνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, τη Δευτέρα 2 Απρίλη, 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ