ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να αποδυναμώσει το δικομματισμό

Για την υπόθεση των ομολόγων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε δήλωσή της στην ΕΤ-3 σημείωσε:

«Οσο κυριαρχούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το βασικό στοιχείο είναι η εναλλαγή τους στο πολιτικό σύστημα, αυτό που θα υπάρχει είναι η δυσωδία, τα σκάνδαλα και πάνω από όλα η αντιλαϊκή πολιτική. Από τη στιγμή που υποστηρίζουν τους νόμους της αγοράς, από εκεί και πέρα γεννιούνται και τα μικρά και τα μεγάλα σκάνδαλα. Το θέμα είναι να αποδυναμωθούν και τα δύο κόμματα, να αποδυναμωθεί η δυνατότητά τους να εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία».

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διαφορετική πολιτική

Ερωτηθείσα για το αν «βλέπει» πρόωρες εκλογές και ποια θα είναι η δύναμη του ΚΚΕ σ' αυτές, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Στα χέρι του λαού βρίσκεται να αποδυναμώσει τα δύο κόμματα, τη δυνατότητα εναλλαγής τους, την απρόσκοπτη εναλλαγή τους και να ενισχύσει το ΚΚΕ, που αυτή τη στιγμή είναι η μόνη δύναμη κοινοβουλευτική που μπορεί να αποδυναμώσει αποτελεσματικά το δικομματισμό, όχι μόνο με τη μορφή των ποσοστών, αλλά και επί της ουσίας. Γιατί κάθε αντιπολίτευση στο δικομματισμό δε σημαίνει και διαφορετική πολιτική. Εμείς εκφράζουμε τη διαφορετική πολιτική και νομίζω αυτό το παραδέχονται όλοι οι άλλοι».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νόμοι της αγοράς στα λεφτά των Ταμείων!

Τους νόμους της αγοράς είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αφήνοντας έτσι τα χρήματα των ασφαλισμένων «βορά» στις αρπακτικές διαθέσεις του τραπεζικού και χρηματιστικού κεφαλαίου.

Αδυνατώντας να εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα από το σκάνδαλο με τα ομόλογα, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να θέσει στο απυρόβλητο την πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή την πολιτική απόφαση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τζογάρουν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο και την «αγορά ομολόγων».

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τζόγος των αποθεματικών των ταμείων και μάλιστα επιχειρηματολογούν υπέρ της «επένδυσης» σε αυτά τα «σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα», γεγονός που προδικάζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η καταστροφική για τα ταμεία πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα.

Κυρίως όμως οι προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου επικεντρώνονται στο πώς θα περιορίσουν την πολιτική ζημιά που καταγράφεται πλέον με ευδιάκριτο τρόπο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Πέρα από τη μετακύλιση των ευθυνών στις... διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, διοχετεύονται σενάρια για ανασχηματισμό, για αποπομπή του Σ. Τσιτουρίδη, για καρατομήσεις διοικήσεων ταμείων κ.ά. Ποντάρει επίσης και στο ότι το θέμα θα ξεχαστεί και δε θα επανέλθει ξανά στο προσκήνιο μετά τις γιορτές του Πάσχα...

Χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις που έκανε ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος υπέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει και άλλα θέματα ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στο σκάνδαλο των ομολόγων και ταυτόχρονα να πείσει ότι δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη! «Θεωρώ ότι ακόμα αν ανοίξουμε νέα θέματα, που πρέπει να το κάνουμε γιατί η ατζέντα πρέπει να έχει και άλλα θέματα, οφείλουμε να πείσουμε ότι στο θέμα των ομολόγων η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ανάμειξη και είναι ένα ζήτημα της αγοράς, νομικό και τα λοιπά», είπε χαρακτηριστικά χτες στον «Αλφα 9,89». Παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο με τα ομόλογα, αλλά και το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού και η βία στον αθλητισμό «θολώνουν την εικόνα». Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγει πιο δυναμωμένη το επόμενο διάστημα αν «γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη και το θεσμικό πλαίσιο ενισχυθεί». Παράλληλα, επανέφερε την παλαιά του πρόταση για συγκρότηση ενός επιτελικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων, αφήνοντας αιχμές για την «επάρκεια» του Θ. Ρουσόπουλου.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το πολιτικό κόστος, ορισμένα στελέχη «δείχνουν» κατευθείαν προς την πλευρά του Σ. Τσιτουρίδη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης απέφευγε συστηματικά χτες να υποστηρίξει τον υπουργό Απασχόλησης τόσο για την ουσία της υπόθεσης όσο και για τον ισχυρισμό του ότι όλα αυτά γίνονται γιατί έχουν ενοχληθεί συμφέροντα. «Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό άλλου και πολύ περισσότερο όταν δεν έχω πληροφόρηση, δεν έχω τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ). Περισσότερο επιθετικός ήταν τα όσα περί συμφερόντων διατείνεται ο υπουργός Απασχόλησης: «Να ρωτήσετε τον κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα, να σας απαντήσει», δήλωσε και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θα απαντήσει για λογαριασμό του κ. Τσιτουρίδη σε μια δήλωση την οποία έκανε»(!). Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού».

Ο ίδιος ο Σ. Τσιτουρίδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υποστήριξε ότι «δεν έχω πολιτικές ευθύνες για το διορισμό των διοικήσεων των Ταμείων», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δε θα χαθούν χρήματα των ασφαλισμένων» από το τζογάρισμα στα ομόλογα, ποντάροντας προφανώς ότι αυτό θα φανεί στη «λήξη» τους, δηλαδή μετά από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια... Ταυτόχρονα, όμως κάνει την αυτοκριτική του, λέγοντας ότι «έπρεπε να είχαμε αποκλείσει νωρίτερα τα Ταμεία από την αγορά σύνθετων προϊόντων». Την «προσωπική» του συμβουλή ότι τα ταμεία δεν πρέπει να επενδύουν σε τέτοια ομόλογα (σ.σ. υψηλού ρίσκου) εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας, μεταφέροντας αποκλειστικά στα ταμεία την ευθύνη των αποφάσεων και υπερασπιζόμενος από την άλλη την επιλογή του κράτους να προσφύγει σε έναν τέτοιο «σύγχρονο τρόπο δανεισμού».


ΠΑΣΟΚ
Προβάλλεται σαν θεματοφύλακας της ... διαφάνειας

Να θολώσει τα νερά με καταγγελτικές κορόνες που αξιοποιεί για να εμφανιστεί σαν ο πολιτικός φορέας που δήθεν «πρεσβεύει» τη διαφάνεια επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζει τη συνέχιση της πολιτικής τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, με χτεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για μια επιχείρηση «λεηλασίας των Ταμείων» από τη ΝΔ, την οποία όμως έσπευσε να αποδώσει στην απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει «σύνθετα δομημένα προϊόντα» και όχι «εγγυημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», όπως έπρατταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ξεχνώντας προφανώς ότι το 1999 κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονταν την πολιτική τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο, ο Π. Ευθυμίου ...επιτέθηκε στην κυβέρνηση που ακολουθεί την ίδια στρατηγική ότι εξέδωσε ομόλογα «τα οποία κατ' ουσίαν δεν είναι ομόλογα, έχουν ακριβώς τη δομή των μετοχών και εισάγουν το στοιχείο που συνοδεύει κάθε μετοχή, δηλαδή το στοιχείο του υψηλού κινδύνου».

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά ο ίδιος και στηρίζοντας την προσπάθεια της «Χαριλάου Τρικούπη» να ...κεφαλοποιήσει από το σκάνδαλο των αποθεματικών, να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και να αθωώσει το ένοχο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε: «Τίποτα από ό,τι συνέβη από το 1998 ως το 2005 δεν έχει σύγκριση, αναλογία ή ομοιότητα με αυτό το σχέδιο που εκδιπλώθηκε το 2005». Ο Π. Ευθυμίου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι το τζογάρισμα των χρημάτων των ασφαλισμένων είναι υπόθεση των 2,5 τελευταίων χρόνων, υποστήριξε ότι η «ουσία αυτής της γιγάντιας υπόθεσης είναι ότι ακριβώς δεν έχει καμία σύγκριση με οτιδήποτε στο παρελθόν. Καμία αναλογία, καμία ομοιότητα».

Πίσω από τις φραστικές επιθέσεις προς την κυβέρνηση, ο Π. Ευθυμίου ήρθε να εξυπηρετήσει την όξυνση της πόλωσης μεταξύ του δικομματισμού και να ενισχύσει τη θέση του Γ. Παπανδρέου περί «σπείρας», δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «επιχείρηση συγκάλυψης αυτού του μείζονος θέματος από την κυβέρνηση». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να προσκομίσει κάποια στοιχεία στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι η έρευνα θα επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις».

Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου με συνέντευξή της στο «Εθνος» μίλησε για «μαύρο» πολιτικό χρήμα, αναφέροντας ότι «η απόσταση από τα νησιά Κέιμαν - γνωστός χώρος δράσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος - έως το Μέγαρο Μαξίμου μειώνεται κάθε μέρα που περνάει». Η Β. Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αναφέροντας ότι πλέον «δεν έχουν σημασία οι παραιτήσεις υπουργών», ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης γιατί «ο κ. πρωθυπουργός κρατά τον κ. Τσιτουρίδη και τους υπολοίπους στις θέσεις τους, διότι κάπου κρατιούνται όλοι μαζί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ