ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Υποτονική κίνηση με υψηλές τιμές

Εκτός από την ακρίβεια, οι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις χιλιάδες τόνους κρέατα και άλλα είδη διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά είναι αμφιβόλου ποιότητας, μέχρι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Eurokinissi

Με τις τιμές των αμνοεριφίων να αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 11 ευρώ στη Βαρβάκειο - που έχει επικρατήσει να θεωρείται «οικονομική» αγορά - ξεκίνησε η Μ. Εβδομάδα, ενώ ακόμα η κίνηση από τη μεριά των καταναλωτών δεν έχει ζεσταθεί, πράγμα το οποίο μαρτυρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προμηθευτούν ακόμα και τα απαραίτητα των ημερών.

Συγκεκριμένα, χτες στη Βαρβάκειο τα αρνιά με την ένδειξη «ντόπια» πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 6,50-10 ευρώ το κιλό, ενώ έφτασαν ακόμα και τα 10,90 ευρώ και τα κατσίκια πωλούνταν στα 7-10 ευρώ το κιλό. Τα εισαγωγής από Βουλγαρία πωλούνταν στα 6-7,30 και από ΠΓΔΜ 6-7 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές στη Βαρβάκειο πωλούνταν προς 5-7 ευρώ το κιλό ως «εγχώριες» και 5-6 ευρώ εισαγωγής «νωπές» από Γαλλία και Βουλγαρία. Τα έντερα πωλούνταν προς 4-6 ευρώ το κιλό επίσης «νωπά». Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα αμνοερίφια πωλούνται και μέχρι 1-2 ευρώ το κιλό ακριβότερα.

Οσο για τα οπωροκηπευτικά, αυτές τις μέρες το χορό της ακρίβειας σύρουν οι πατάτες με τις εγχώριες να φτάνουν και τα 0,80 ευρώ το κιλό και της Αιγύπτου τα 0,75 ευρώ. Οι ντομάτες, που χτες διοχετεύτηκαν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, πωλούνταν στα 0,80-1,90 ευρώ το κιλό.

Καταχέσεις ακατάλληλων τροφίμων

Παράλληλα με την ακρίβεια, οι καταναλωτές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι και με χιλιάδες τόνους από αμφιβόλου ποιότητας μέχρι ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις που εκδίδονται, σε καθημερινή βάση, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για κατασχέσεις ή απαγορεύσεις εισαγωγής ακατάλληλων ειδών διατροφής.

Στα πλαίσια αυτά, χτες, ανακοινώθηκε ότι οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση 5.840 κιλών εγχώριων αρνιών και εριφίων και 600 κιλών αρνιών προέλευσης FYROM από την αγορά του Ρέντη λόγω δυσδιάκριτων σημάνσεων καταλληλότητας. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν:

  • 383 αρνιά και 120 ερίφια εγχώρια συνολικού βάρους 5.570 κιλών στο κατάστημα της εταιρείας ΣΕΒΔΑΛΗΣ ΟΕ.
  • 30 εγχώρια ερίφια συνολικού βάρους 270 κιλών στο κατάστημα της εταιρείας ΑΦΟΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΙ.
  • 60 αρνιά προέλευσης FYROM συνολικού βάρους 600 κιλών στο κατάστημα της εταιρείας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΕ.

Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν μεν κατάλληλες για τη δημόσια υγεία, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση εντοπισμού δυσανάγνωστων σημάνσεων δεν επιτρέπεται να δοθούν στην αγορά.

Επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα απορρίφθηκε η εισαγωγή στη χώρα μας χιλιάδων τόνων φυτικών και ζωικών προϊόντων από διάφορες χώρες, επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους είναι:

  • 1.294 τόνοι σιτάρι μαλακό (710 τόνοι από Καζακστάν και 584 τόνοι από Ρωσία).
  • 20 τόνοι πατάτες, 20,4 τόνοι λεμόνια, 21,2 τόνοι ντολμαδάκια, 16 τόνοι φουντούκια και 24 τόνοι φιστίκια τύπου Αιγίνης από Τουρκία.
  • 18,7 τόνοι ελιές επιτραπέζιες, 2 τόνοι αποξηραμένου βασιλικού και 30 τόνοι φιστίκια αράπικα από Αίγυπτο.
  • 74,8 τόνοι φιστίκια αράπικα από Κίνα.
  • 7 τόνοι παρασκευάσματα ξηρών καρπών από Σιγκαπούρη.
  • 20 τόνοι αμυγδαλόψιχα από ΗΠΑ.
  • 8 τόνοι κανέλα από Ινδονησία.
  • 5,2 τόνοι κονσέρβες ψαριών, 2 τόνοι σουπιές και 5,2 τόνοι κονσέρβες ψαριών από Ταϊλάνδη.
  • 9 τόνοι ολόκληρες γαρίδες κατεψυγμένες από Μπαγκλαντές.
  • 23,5 τόνοι ψάρια κατεψυγμένα από Ναμίμπια.
  • 32,7 τόνοι κονσέρβες ψαριών από Βιετνάμ.
  • 52,8 τόνοι σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια ανάμεικτα κατεψυγμένα από Νέα Ζηλανδία.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των εμπόρων

Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, ζητώντας αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Οπως δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και οι πρόεδροι συλλόγων κτηνοτρόφων από νομούς της Μακεδονίας, μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους εμπόρους για τον καθορισμό της τιμής των αμνοεριφίων καλούν τώρα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι στα χωριά τους. Αν συνεχίζει η πολιτεία να κωφεύει στα αιτήματά τους, πρόσθεσαν, μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις Νομαρχιών, του αεροδρομίου κλπ.

Οσον αφορά στα αμνοερίφια, δηλώθηκε ότι οι έμποροι τα αγοράζουν προς 5,5 ευρώ το κιλό, από 7 ευρώ που τα αγόραζαν πέρσι. «Οι καταναλωτές θα αγοράσουν τα αμνοερίφια προς 11 και 12 ευρώ, ανεξάρτητα αν ο παραγωγός τα πουλήσει στον έμπορο προς 4 ή 5 ή 6 ευρώ», επισήμαναν.

Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ και στο αιγοπρόβειο κρέας, αναφέροντας ότι 30 με 40 μεγαλέμποροι καθορίζουν τις τύχες 150.000 κτηνοτρόφων. Επίσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί με την πολιτική της σε καταστροφή την κτηνοτροφία. Παραγωγοί από τη Δράμα ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο ο παραγωγός είχε μειωμένο εισόδημα κατά 50% συγκριτικά με πέρσι, οι ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 20% - 50%, τα φάρμακα ανατιμήθηκαν 4 φορές, η τιμή του γάλακτος έπεσε κατά 15%, το κρέας το αγοράζουν οι έμποροι κατά 20% φθηνότερο.

«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και ενωμένοι να αντικρούσουν με τους αγώνες τους την επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους, αλλά και τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής που μας οδηγεί στον αφανισμό», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Πιερίας Γιάννης Σκούφας.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κτηνοτρόφους της χώρας μας ενωμένοι να διεκδικήσουν αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στην κτηνοτροφία, αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την Πολιτεία καθώς και να προχωρήσουν στη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών. Ακόμη κατήγγειλε ότι οι επιδοτήσεις που έπρεπε να καταβληθούν από τις αρχές του χρόνου δεν έχουν πληρωθεί ακόμη στους κτηνοτρόφους.

Στο μεταξύ, εξακόσια αμνοερίφια από τη Ρουμανία που έφεραν πάνω τους θολή σφραγίδα, η οποία παρέπεμπε σε ελληνική προέλευση εντόπισε συνεργείο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε έλεγχο στην περιοχή της Ρεντίνας. Τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα αμνοερίφια από τη Ρουμανία ελέγχονται, για να διαπιστωθεί η ακρίβεια των πληροφοριών που αναγράφονται σε αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πολιτική εμπαιγμού των κτηνοτρόφων

Στο έλεος εμπόρων - χασάπηδων - μεσαζόντων - εισαγωγέων, αφήνει η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους. Αυτή την περίοδο οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς και τις πολύ χαμηλές τιμές που δίνουν οι έμποροι ενώ μπροστά στο πρόβλημα αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει ανακοινώσεις και δηλώσεις μόνο για το θεαθήναι.

Χτες βγήκε μια μακροσκελής ανακοίνωση για να ξαναδιαφημιστούν ως μέτρα, αποφάσεις και εγκύκλιοι για ελέγχους και η απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής ζώντων αμνοεριφίων από Ρουμανία και Βουλγαρία. Μέχρι και το ότι συστάθηκε «γραφείο ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων», το οποίο απλώς παρακολουθεί... τις εισαγωγές, ανακοινώθηκε ως κυβερνητικό μέτρο... Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άλλη μια φορά εμπαίζει τους κτηνοτρόφους, επειδή δε σκοπεύει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του εισοδήματός τους και στήριξης των τιμών.

Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - εισαγωγέων και όχι των κτηνοτρόφων. Αυτούς άλλωστε εξυπηρετεί και το καθεστώς που έχει διαμορφώσει η ΕΕ και ο ΠΟΕ που επιτρέπουν τις ελεύθερες εισαγωγές, όπως των αμνοεριφίων αυτήν την εποχή. Κι ας ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τι εισαγωγές αμνοεριφίων έγιναν και γίνονται και πόσα σφαγμένα αρνοκάτσικα ήρθαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία... Ο εμπαιγμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει όρια αφού ανακοίνωσε ανάμεσα στα άλλα πως: «δεν έχει κατατεθεί από τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων καμία άλλη συμβατή προς την ΕΕ πρόταση που να μην έγινε δεκτή απ' την Κυβέρνηση»... Δυστυχώς όμως αυτό είναι το πρόβλημα: Η ΕΕ, ο ΠΟΕ, οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, που λειτουργούν πάντα σε βάρος των παραγωγών και των εργαζόμενων.

Το ωράριο των καταστημάτων

Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει για τα εμπορικά καταστήματα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις γιορτές του Πάσχα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τρίτη μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 12.00 το μεσημέρι - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες όπως τον υπόλοιπο χρόνο, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή, που θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ.

Κατά ένα ευρώ ακριβότερες θα είναι οι μετακινήσεις με ταξί έως και την Τρίτη 10 Απρίλη 2007, λόγω του δώρου Πάσχα που έχει καθιερωθεί χρόνια τώρα να εισπράττουν οι αυτοκινητιστές. Το «δώρο» καταβάλλεται από τους επιβάτες, επιπλέον της ένδειξης του ταξίμετρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ