ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Ποια είναι η πιο κοντινή διαδρομή για το ΟΑΚΑ; Για τον Ολυμπιακό αυτή που περνάει μέσω Βιτόριας Ισπανίας και για τον Παναθηναϊκό εκείνη που θα τον κάνει να ταξιδέψει μέσω Μόσχας. Οι δυο σύλλογοι ρίχνονται από σήμερα στην κρίσιμη φάση των προημιτελικών της Ευρωλίγκας και στόχος τους δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Μόνο που έχουν διαφορετική αποστολή ο καθένας.

Ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει την Ντιναμό Μόσχας (20.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-1) με πρώτο στόχο τη σημερινή νίκη και δευτερεύοντα να «καθαρίσει» την πρόκριση (κρίνεται στις δυο νίκες) την ερχόμενη Πέμπτη στη Μόσχα. Ωστόσο, εάν κάτι πάει στραβά στη ρωσική πρωτεύουσα για τους «πράσινους» έχουν το τρίτο παιχνίδι πάλι στην έδρα τους. Βέβαια, το ζητούμενο είναι μη χαλάσουν (βλ. ήττα) τα πράγματα σήμερα, τότε η κατάσταση δυσκολεύει. Αλλά και πάλι το παιχνίδι στη Μόσχα είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα. Αντίθετα, σαφώς πιο δύσκολη αποστολή έχει ο Ολυμπιακός, που αγωνίζεται σήμερα εκτός έδρας με την Ταουγκρές (21.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-3). Φυσικά έχει το παιχνίδι της Πέμπτης στο ΣΕΦ, ενώ αν χρειαστεί και τρίτο, θα γίνει πάλι στην Ισπανία.

Προσοχή στο αήττητο της έδρας ζήτησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τους παίκτες του, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή τη φάση τα... στραβοπατήματα εντός του.. οίκου είναι απαγορευτικά και μπορούν να αποβούν μοιραία για τους στόχους. Ο «Ζοτς» δείχνει να υπολογίζει πολύ την ομάδα του κουμπάρου του Ντούσαν Ιβκοβιτς και των πρώην «πράσινων» Λάζαρου Παπαδόπουλου, Αντώνη Φώτση.

Με τον Λιθουανό Μασιγιάουσκας για πρώτη φορά στην αποστολή, αλλά να παραμένει άγνωστος ο χρόνος συμμετοχής του στο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για τα δύσκολα. Το γεγονός ότι η Ταουγκρές μετράει 27 συνεχόμενες επιτυχίες στην έδρα της δε δείχνει να φοβίζει τους «ερυθρόλευκους», αλλά όπως δηλώνουν, τους δίνει και ένα παραπάνω κίνητρο. Εάν ο Ολυμπιακός κερδίσει ανατρέπει τις ισορροπίες και πλέον έχει αυτός το πάνω χέρι ενόψει της ρεβάνς στο ΣΕΦ. Για τον Πίνι Γκέρσον ο στόχος είναι εφικτός, αν και έχρισε φαβορί της αναμέτρησης την Ταού. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ομάδα του, που δε θα έχει άγχος, είναι ικανή να κάνει την υπέρβαση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Καλό πλασάρισμα Γρηγοριάδη

Δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 50μ. ύπτιο ο Αρης Γρηγοριάδης στο φινάλε του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάχθηκε στη Μελβούρνη. Ο αθλητής του Αρη στον τελικό του αγωνίσματος κατέλαβε την έκτη θέση με χρόνο 25.52. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γκέρχαρντ Ζάντμπεργκ από τη Νότια Αφρική, με χρόνο 24.98, ενώ δεύτερος με 25.20 ήταν ο Γερμανός (κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ) Τόμας Ρούπρατ και τρίτος ο Βρετανός Λίαμ Τάνκοκ με 25.23. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στον τελικό των 400μ. μεικτή/ατομική. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατέλαβε την έκτη θέση με χρόνο 4.15.75, ενώ ο Βασίλης Δεμέτης ήταν έβδομος με 4.16.83. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Μάικλ Φελπς συντρίβοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ με 4.06.22 (το προηγούμενο ήταν 4.08.26 και το είχε σημειώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας), κατακτώντας έτσι το έβδομο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

  • Την έκτη θέση κατέλαβε τελικά η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, καθώς ηττήθηκε με 16-15 από την Ιταλία στα πέναλτι. Ο αγώνας είχε συγκλονιστική εξέλιξη, με τους παίκτες του Σάντρο Καμπάνια να ισοφαρίζουν σε 9-9 και να στέλνουν το ματς στην παράταση, αν και μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου έχαναν με 9-6. Στην παράταση η ελληνική ομάδα πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων, με τους Βλοντάκη και Μυλωνάκη, ωστόσο οι Ιταλοί κατάφεραν αρχικά να μειώσουν με τον Ποστιλιόνε ένα λεπτό πριν το τέλος και να ισοφαρίσουν στον «παίκτη παραπάνω» με τον Φιορεντίνι, 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Εκεί ο Σάντας ήταν άστοχος στο τελευταίο πέναλτι (απέκρουσε ο Τεντέστι) και η Ιταλία πήρε τη νίκη και ταυτόχρονα την πέμπτη θέση στη διοργάνωση.
ΡΑΛΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ, με Σιτροέν, ήταν ο νικητής του ράλι Πορτογαλίας και έτσι μείωσε τη διαφορά στη γενική κατάταξη στους δυο πόντους από τον Μάρκους Γκρένχολμ, που ήταν δεύτερος, στο τιμόνι ενός Φορντ. Την τριάδα συμπλήρωσε ο έτερος οδηγός της Φορντ Φόκους, Χίρβονεν. Μετά από 5 αγώνες η βαθμολογία οδηγών: Γκρένχολμ 40, Λεμπ 38, Χίρβονεν 32, Σόρδο 17. Στη βαθμολογία κατασκευαστών: Φορντ 72, Σιτροέν 57, Σουμπαρού 24.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Η ώρα των δυνατών

Η ώρα που όλοι περίμεναν με αγωνία, μετράει πλέον αντίστροφα. Τέσσερις σπουδαίοι αγώνες θα καθηλώσουν τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Ηρθε επιτέλους η στιγμή του Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχή γίνεται σήμερα με τις συναντήσεις της Μίλαν με την Μπάγερν Μονάχου (21.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ-2) και της PSV Αϊντχόβεν με τη Λίβερπουλ (21.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ-4). Στο Μιλάνο, οι «ροσονέρι» θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποκτήσουν προβάδισμα κόντρα στους Βαυαρούς, ενόψει του επαναληπτικού στο Μόναχο. Και οι δύο ομάδες βλέπουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, ως ευκαιρία να καλύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Στην Ολλανδία, η Λίβερπουλ είναι το φαβορί κόντρα στην Αϊντχόβεν, που απέκλεισε την αγγλική Αρσεναλ, στον προηγούμενο γύρο της διοργάνωσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προφάσεις εν αμαρτίαις...

Με πρόσχημα τη διόρθωση των κακώς κειμένων και την προστασία των αρχών του αθλητισμού, αλλά στην ουσία με δύο άλλους στόχους, εντείνεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Το ένα ζητούμενό της είναι να θέσει κανόνες που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα δρώμενα. Το έτερο, να διαχειριστεί καθοριστικά θέματα και να τηρήσει ισορροπίες, ώστε το γεμάτο τριγμούς μοντέλο να εξωραϊστεί. Γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσει, και μαζί του το «προϊόν», όπως χαρακτηρίζουν τον αθλητισμό οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί εταίροι τους.

Η διαχειριστική λογική της ΕΕ δεν κρύβεται, ούτε στα κείμενά της. Χτες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Μαυρομμάτης, αναφέρθηκε σε δύο εκθέσεις που ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Στη μια από αυτές χαρακτηρίζονται αρνητικές εξελίξεις «η υπερβολική εμπορευματοποίηση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός». Στόχος λοιπόν της ΕΕ είναι να μετριάσει τα φαινόμενα. Λες και υπάρχει «ολίγον έγκυος»...

Αποδεικτικό των προθέσεων, του προσανατολισμού και των ορίων του ΕΚ είναι ένα ακόμα γεγονός: Απέρριψε πρόταση για έλεγχο της λειτουργίας και της διαχείρισης των μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών (π.χ. Γιουβέντους, Ρεάλ, Τσέλσι κλπ)...

Ο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ απουσιάζει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ