ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων εκτός Βαγδάτης

Ιρακινοί νεαροί στη Βασόρα με τα «λάφυρα» από το βρετανικό στρατό κατοχής, μετά από βομβιστική επίθεση σε εποχούμενη περίπολο

Associated Press

Ιρακινοί νεαροί στη Βασόρα με τα «λάφυρα» από το βρετανικό στρατό κατοχής, μετά από βομβιστική επίθεση σε εποχούμενη περίπολο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στόχος σειράς επιθέσεων έγιναν, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση κατά στρατιωτικού φυλακίου έξω από τη Μοσούλη, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 10 Ιρακινούς στρατιώτες και τραυμάτισαν 1. Στη Βασόρα, από βομβιστική επίθεση κατά βρετανικής περιπολίας σκοτώθηκαν 4 Βρετανοί στρατιώτες και ο Βρετανός διερμηνέας τους ενώ μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται ο αντισυνταγματάρχης Κέβιν Στράτφορντ - Ράιτ, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Από την άλλη, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες ενώ επιβεβαιώθηκε ότι συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο νοτίως της Βαγδάτης. Από τους 9 επιβαίνοντες, τραυματίστηκαν οι 4. Οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε βροχή πυρών από το έδαφος.

Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο απορριμματοφόρο ανατινάχτηκε έξω από το κτίριο τηλεοπτικού σταθμού που πρόσκειται στο μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν. Τέλος, με γραπτή ανακοίνωση, ο ακραίος σιίτης ηγέτης, Μουκτάντα Σαντρ, γνωστοποίησε την καθαίρεση 2 από τους 32 βουλευτές που διαθέτει, επειδή «είχαν μυστικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς την έγκρισή του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη στρατιωτική βάση του Φορτ Ιργουιν στην Καλιφόρνια παραδέχτηκε για τον πόλεμο στο Ιράκ: «Είναι ένας σκληρός πόλεμος. Ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί». Παρά τη δημόσια αυτή παραδοχή (που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη δημοσκόπηση), ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες στο Ιράκ, λέγοντας ότι «αποσκοπεί στη σταθερότητα και στο να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή».

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιστροφή αιχμαλώτων, αρχή σεναρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εφθασαν, χτες το μεσημέρι, στη βρετανική πρωτεύουσα με πτήση της «British Airways» οι 15 Βρετανοί ναύτες της φρεγάτας «Κόρνγουελ» που απελευθερώθηκαν από την ιρανική ηγεσία την Τετάρτη μετά από περίπου 13 μέρες κράτησης. Οι 15 έφθασαν στο αεροδρόμιο του Χήθροου, από όπου και αναχώρησαν σχεδόν αμέσως με ελικόπτερα για να μεταφερθούν σε βάση του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στο Ντέβον.

Στους απελευθερωθέντες δε δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν σε κανένα δημοσιογράφο ή να κάνουν το όποιο σχόλιο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντήσουν τις οικογένειές τους στη βάση και θα δώσουν αναφορά για τα όσα έζησαν, πριν πράξουν το οτιδήποτε άλλο. Αξιωματικοί του βρετανικού στρατού καθιστούσαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επίκρισης, πόσο μάλλον τιμωρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι 15 συμπεριφέρθηκαν κατά την κράτησή τους, και συγκεκριμένα για την τηλεοπτική παραδοχή τους ότι παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τήρησαν όλους τους απαραίτητους κανόνες για την περίπτωση κράτησης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωσή τους και επέμεινε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι «δεν έγινε καμία συναλλαγή ή συμφωνία με την ιρανική ηγεσία». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «άνοιξαν κάποια κανάλια επικοινωνίας που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα αξιοποιηθούν στο μέλλον». Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε σε καμία στιγμή τις ιρανικές αιτιάσεις, που επαναδιατυπώθηκαν και χτες από σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, περί επιστολής όπου δίνονται εγγυήσεις για το σεβασμό των ιρανικών χωρικών υδάτων και όπου το Λονδίνο ζητά συγνώμη από την Τεχεράνη. Ο βρετανικός Τύπος, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια ανταλλαγή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές Βρετανών με τον Χανίγια για τον Τζόνστον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε, χτες, ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ, Ρίτσαρντ Μέικπις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση είχε ως «αποκλειστικό θέμα την απαγωγή του ανταποκριτή του BBC Αλαν Τζόνστον». Πρόκειται για την πρώτη επαφή Βρετανού διπλωμάτη με αξιωματούχο της «Χαμάς», που, όπως διευκρίνιζε το Λονδίνο, «δε σηματοδοτεί ούτε αλλαγή στάσης ούτε παραβίαση της θέσης της ΕΕ για διπλωματικό αποκλεισμό των μελών της κυβέρνησης που ανήκουν στη "Χαμάς"».

Παρ' όλα αυτά, η συνάντηση προκάλεσε ικανοποίηση στην παλαιστινιακή πλευρά, που τη χαρακτήρισε «βήμα», και δυσφορία στην ισραηλινή, που εκτίμησε ότι «υπονομεύει τις αμερικανο-ισραηλινές προσπάθειες για απομόνωση της "Χαμάς"». Το θέμα του Τζόνστον κυριάρχησε και σε χτεσινή συνάντηση Αμπάς - Χανίγια ενώ συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας και των Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Ο Τζόνστον ήταν ο μόνος δημοσιογράφος που έμεινε στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση όλων των ξένων ανταποκριτών και εξαφανίστηκε στις 12 του Μάρτη. Εκτοτε δεν υπάρχουν σημεία ζωής αλλά ούτε κανείς έχει διεκδικήσει την ευθύνη της απαγωγής του.

Τέλος, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινής περιπόλου στην έρημο μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ιεριχούς. Το περιστατικό ερευνάται, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Συνήθεις» μάχες, επιθέσεις και απαγωγές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν έναν Αφγανό μεταφραστή, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας και περίπου 10 ακόμη άνθρωποι σε άλλα επεισόδια βίας στο υπό κατοχή Αφγανιστάν, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι της δοσιλογικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε στο μεταξύ χτες ότι απήχθησαν δύο Γάλλοι εργαζόμενοι σε υπηρεσία αρωγής και τρεις Αφγανοί συνάδελφοί τους. Χτες επίσης δημοσιογράφοι στην Καμπούλ απηύθυναν έκκληση στους Ταλιμπάν να απελευθερώσουν έναν Αφγανό ρεπόρτερ, τον Ατζμαντ Νασκμπάντι, ο οποίος είχε απαχθεί πριν περίπου ένα μήνα μαζί με τον Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο, Ιταλό ανταποκριτή της «Ρεπούμπλικα». Ο Μαστροτζιάκομο είχε αφεθεί ελεύθερος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μελών του ουχαμπιτικού σουνιτικού ένοπλου κινήματος. Τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ιταλίας και του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν είχαν καταδικάσει ΗΠΑ και Βρετανία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πρόταση «να εκτελούνται όσοι είναι ενάντια στο στρατό»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την όχι ιδιαίτερα ρηξικέλευθη πρόταση, «όσοι φωνάζουν συνθήματα εναντίον του στρατού να εκτελούνται επιτόπου διότι διαπράττουν τρομοκρατική δραστηριότητα», υπέβαλε χτες ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μουσουλμανική Ενωση του Πακιστάν (PML), Τσόντρι Σουτζάατ Χουσάιν.

Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την αποπομπή του ανώτατου δικαστή Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «καταδίκασε» την αντιπολίτευση διότι «πολιτικοποιεί» ένα «δικαστικό» ζήτημα.

Το «δικαστικό» αυτό ζήτημα, η αποπομπή του Τσόντρι, αφορά στην προσπάθεια παραμερισμού των εμποδίων για την «επανεκλογή» του πραξικοπηματία στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στην Προεδρία και τη διατήρηση της από μέρους του ηγεσίας του στρατού. Αυτό βέβαια δεν επρόκειτο να το πει ο πρόεδρος του κόμματος - που έχει ιδρύσει ο ίδιος ο στρατηγός - ως «βιτρίνα» της δικτατορίας του.

Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΣΙ
Χαμόγελα και διαψεύσεις

ΡΙΑΝΤ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Εξαιρετικά καλή» χαρακτήρισαν Αμερικανοί βουλευτές, που συνοδεύουν την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, τη συνάντησή της με τον Σαουδάραβα βασιλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πελόσι και Αμπντουλάχ συνομίλησαν για το «σχέδιο αραβο-ισραηλινής ειρήνευσης», ενώ ο βασιλιάς διατύπωσε και πρόταση για δημιουργία μιας διεθνούς «τράπεζας» πυρηνικού καυσίμου, έτσι ώστε καμία χώρα που έχει ανάγκη την πυρηνική ενέργεια να μην προβαίνει στη διαδικασία αυτή μόνη της (π.χ. Ιράν).

Στη συνέχεια, η Πελόσι έγινε η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στην αίθουσα του Συμβουλευτικού Συμβουλίου που λειτουργεί ως ένα «είδος» διορισμένης βουλής στη χώρα. Οπως δήλωσε, έθεσε «γενικώς» το ζήτημα της θέσης της γυναίκας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Πελόσι στη Δαμασκό. Χτες, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με ανακοίνωση, διαψεύδει ότι «ζήτησε από την Πελόσι να μεταφέρει το οποιοδήποτε μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ασαντ», όπως η ίδια υποστήριξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ