Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΡΘΡΟ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές Βρετανών με τον Χανίγια για τον Τζόνστον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε, χτες, ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ, Ρίτσαρντ Μέικπις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση είχε ως «αποκλειστικό θέμα την απαγωγή του ανταποκριτή του BBC Αλαν Τζόνστον». Πρόκειται για την πρώτη επαφή Βρετανού διπλωμάτη με αξιωματούχο της «Χαμάς», που, όπως διευκρίνιζε το Λονδίνο, «δε σηματοδοτεί ούτε αλλαγή στάσης ούτε παραβίαση της θέσης της ΕΕ για διπλωματικό αποκλεισμό των μελών της κυβέρνησης που ανήκουν στη "Χαμάς"».

Παρ' όλα αυτά, η συνάντηση προκάλεσε ικανοποίηση στην παλαιστινιακή πλευρά, που τη χαρακτήρισε «βήμα», και δυσφορία στην ισραηλινή, που εκτίμησε ότι «υπονομεύει τις αμερικανο-ισραηλινές προσπάθειες για απομόνωση της "Χαμάς"». Το θέμα του Τζόνστον κυριάρχησε και σε χτεσινή συνάντηση Αμπάς - Χανίγια ενώ συνεχίζεται η απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας και των Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Ο Τζόνστον ήταν ο μόνος δημοσιογράφος που έμεινε στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση όλων των ξένων ανταποκριτών και εξαφανίστηκε στις 12 του Μάρτη. Εκτοτε δεν υπάρχουν σημεία ζωής αλλά ούτε κανείς έχει διεκδικήσει την ευθύνη της απαγωγής του.

Τέλος, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινής περιπόλου στην έρημο μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ιεριχούς. Το περιστατικό ερευνάται, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ