Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια ιστορική στιγμή του «Ριζοσπάστη»

Τέλη Μάρτη 1968. Η έκδοση του πρώτου φύλλου του παράνομου «ΡΙΖΟΣΠ’ΣΤΗ» στην περίοδο της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967, γίνεται σπίθα για να ανάψει τη φωτιά της αντιδικτατορικής πάλης της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας μας. Αυτή η πρώτη έκδοση, ως περιεχόμενό της είχε τα ντοκουμέντα της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η 12η Ολομέλεια ήταν σημαντική για το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα αφού έδωσε ένα γερό χτύπημα στον δεξιό οπορτουνισμό που φώλιαζε στις γραμμές του και ιδιαίτερα στην ΚΕ και το ΠΓ. Η δεξιά αναθεωρητική ομάδα για πολλά χρόνια ανέπτυξε φραξιονιστική δράση με σκοπό την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΚΕ, ως κόμματος της εργατικής τάξης και τη μετατροπή του σε ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Ηταν η εποχή που στη Δυτική Ευρώπη αναπτυσσόταν ο λεγόμενος ευρωκομμουνισμός που ως δεξιό οπορτουνιστικό ιδεολογικό ρεύμα, έβλαψε τα μέγιστα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το Φλεβάρη του 1968, με τις αποφάσεις της, έθετε τέρμα και στη φραξιονιστική αυτή δράση, και άνοιγε μέτωπο στον οπορτουνισμό.

Η σημασία έκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ήταν τεράστια αν αναλογιστούμε τις τότε αντίξοες συνθήκες για το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Συνθήκες βαθιάς παρανομίας για το ΚΚΕ, που οδηγήθηκε στη διάσπαση και το κίνημα στο «γύψο». Η αναθεωρητική ομάδα αυτονομάστηκε με τον προβοκατόρικο τίτλο «ΚΚΕ Εσωτερικού», θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι το ΚΚΕ ήταν «ξενοκίνητο» και «εξάρτημα της ΕΣΣΔ» όπως προπαγάνδιζε η πλουτοκρατία, τα πολιτικά της κόμματα, τα προπαγανδιστικά της επιτελεία, θέλοντας να τσακίσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης τον προλεταριακό διεθνισμό και να ξεριζώσουν το ΚΚΕ από το λαό. Αφού δεν μπόρεσε να το αλώσει και να το μετατρέψει σε εξάρτημα του συστήματος, έγινε η αιχμή του δόρατος του αντικομμουνισμού. Να πούμε επίσης ότι σ' αυτήν έχει ρίζες ο σημερινός ΣΥΝ. Βεβαίως οι αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας συζητήθηκαν σε ολόκληρο το Κόμμα, μέσα σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του τάχτηκαν με τις αποφάσεις της. Και συζητήθηκαν παντού, στην παρανομία, στις ομάδες κρατουμένων στις φυλακές και τις εξορίες.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ένα άγνωστο στο πλατύ κοινό κείμενο υποδοχής του πρώτου φύλου του παράνομου «Ριζοσπάστη» γραμμένο από το Νίκο Παπαπερικλή με την υπογραφή «Ορέστης». Είναι ο «Φιλικός» του «Ριζοσπάστη», που για πολλά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, έγραφε την επιφυλλίδα «Ζωή και πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ