ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θα διψάσουν άνθρωποι, θα «καούν» χωράφια!

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Κι ενώ ο εφιάλτης της ξηρασίας γίνεται όλο και πιο ορατός στη Θεσσαλία και οι αγρότες ανησυχούν και αγωνιούν για τις καλλιέργειές τους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Κάτι που επιβεβαίωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ Ιωαν. Συμπέθερος, ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα για να συμμετάσχει σε σύσκεψη της Νομαρχίας για τη λειψυδρία. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τ' αναγκαία έργα, επικαλέστηκε ότι το «πλαίσιο της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό για τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων». Οσον αφορά στο αν και τι μέτρα πρόκειται να παρθούν για τη φετινή χρονιά, που το πρόβλημα της λειψυδρίας «καίει» τη Θεσσαλία, δεν αναφέρθηκε καν, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων για την επόμενη διετία.

Η τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ ενόχλησε ακόμα και τους Λαρισαίους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που συνειδητοποιούν ότι δε θα έχουν πλέον «πολιτικά μούτρα» για να αντιμετωπίσουν τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα τους κατοίκους της Θεσσαλίας, τους οποίους κοροϊδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ με ψεύτικες υποσχέσεις, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Υποσχέσεις που είχαν δοθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε προεκλογική συγκέντρωση, το 2004 στη Λάρισα.

Τώρα, όμως, που ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα ταξίματα, γίνονται ολοφάνερες οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων για το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και των «νεροκουβαλητών» της στην Αυτοδιοίκηση, που δεν έθεσαν ποτέ ως άμεση προτεραιότητα τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα και, ως συνήθως, τα ρίχνουν όλα στον «κακό καιρό», ευελπιστώντας στη «βοήθεια του Θεού». Ετσι έκανε κι ο νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός, ο οποίος κλείνοντας τη σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία, το μόνο που είχε να πει ήταν ότι «ο θεός δε θα μας εγκαταλείψει»!

Ο Τ. Τσιόγκας

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ευθύνεται για τους κινδύνους ερημοποίησης που απειλούν τη Θεσσαλία. Κατήγγειλε, δε, ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο αδιαφορεί για το πρόβλημα, αλλά το εκμεταλλεύεται για να προωθήσει, πιο γρήγορα, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και πως οι κυβερνήσεις αξιοποιούν και τη λειψυδρία για να επιβάλουν πρόσθετα «χαράτσια» στους καταναλωτές νερού, αγρότες και άλλους κατοίκους χωριών και πόλεων. Και καταλήγοντας, αφού ανέφερε τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ, επισήμανε ότι οι ίδιες οι εξελίξεις, που, δυστυχώς, θα είναι οδυνηρές, θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο και το λαό της Θεσσαλίας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Καταγγέλλουν την επέμβαση των ΜΑΤ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης

Με τίνος εντολή βρίσκονταν τα ΜΑΤ στο Πεδίον του Αρεως, ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

902

Με τίνος εντολή βρίσκονταν τα ΜΑΤ στο Πεδίον του Αρεως, ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Την επέμβαση των ΜΑΤ σε κατοίκους που έκαναν συμβολική δεντροφύτευση σε χώρο του Πεδίου του Αρεως, όπου παράνομα έχουν ανεγερθεί εγκαταστάσεις του «Πανελληνίου ΓΣ», καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  • Για ποιο λόγο και με τίνος εντολή βρίσκονταν στο Πεδίον του Αρεως τόσες αστυνομικές δυνάμεις;
  • Για ποιο λόγο και με τίνος εντολή επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές που έκαναν συμβολική δεντροφύτευση σε δημόσιο πάρκο, με κίνδυνο να τραυματιστούν ακόμα και μικρά παιδιά;
  • Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την τιμωρία των υπευθύνων και ποια για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν προκειμένου να σταματήσουν οι συνεχείς αυθαιρεσίες του «Πανελληνίου ΓΣ» και να επανέλθει το πάρκο του Πεδίου του Αρεως - ένα από τα τελευταία πάρκα υπερτοπικής σημασίας στην Αθήνα - στην αρχική του κατάσταση;
  • Ποιες ενέργειες θα γίνουν, προκειμένου να βελτιωθεί η συντήρηση, η φύλαξη, ο φωτισμός και γενικότερα η ουσιαστική λειτουργία και χρήση του δημόσιου πάρκου του Πεδίου του Αρεως από την πλειοψηφία των εργαζομένων κατοίκων της Αθήνας, που ασφυκτιούν από το μπετόν, το νέφος, το κυκλοφοριακό και τη μεγάλη έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής;
  • Ποια μέτρα θα παρθούν προκειμένου να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του πάρκου, μετά και την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας (παρατάξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) να παραχωρήσει το 50% της πλατείας Πρωτομαγιάς σε ιδιώτη;

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, «εκατοντάδες κάτοικοι της Αθήνας και δεκάδες μικρά παιδιά πραγματοποίησαν - μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως - συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική δεντροφύτευση σε σημείο του πάρκου στο οποίο παράνομα και αυθαίρετα έχει διανοίξει είσοδο και διάδρομο διέλευσης οχημάτων και πεζών, ο Πανελλήνιος ΓΣ, με πρόεδρο τον κ. Μίνωα Κυριακού». Μάλιστα, «κατά τη διάρκεια της συμβολικής δεντροφύτευσης - που είχε και την έγκριση της Νομαρχίας, η οποία είναι υπεύθυνη για το Πάρκο - ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από τουλάχιστον δύο διμοιρίες ΜΑΤ, επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα στους διαδηλωτές με το πρόσχημα ότι προκαλούν φθορές».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ΜΑΤ και της βίαιης απώθησης των διαδηλωτών που δεντροφύτευαν, «συνελήφθησαν τρεις εξ αυτών οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και κατόπιν στη ΓΑΔΑ με τη διαδικασία του αυτόφωρου και με κατηγορίες περί φθοράς ξένης περιουσίας και απείθειας. Παρά τις παρεμβάσεις τόσο βουλευτών του Κόμματός μας, όσο και της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) αλλά και δεκάδων φορέων, οι συλληφθέντες ακολούθησαν τη διαδικασία του αυτόφωρου με εντολή της εισαγγελέα Υπηρεσίας».

Συλλυπητήρια

Τα θερμά της συλλυπητήρια στο Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχο Δημουλά και την οικογένειά του, εκφράζει η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, για το θάνατο του πατέρα του Δημήτρη Δημουλά που «έφυγε» χτες το πρωί και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κλωνί Σπερχειάδας Ν. Φθιώτιδας.

ΚΟΘ ΚΚΕ
Στο πλευρό των Ιρακινών μεταναστών

Στο Τμήμα Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη, επισκέφθηκε τους 47 Ιρακινούς και Ιρανούς μετανάστες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης συνοδευόμενος από τον Γ. Ζιώγα, Νομαρχιακό Σύμβουλο της ΝΑΣ και τον Σ. Ζαριανόπουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ. Μιλώντας μαζί τους, ο Α. Τζέκης τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου και θα παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Πρόκειται για 43 Ιρακινούς και 4 Ιρανούς μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν στις 22 Φλεβάρη στη Χίο. Κρατήθηκαν και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με στόχο την επαναπροώθησή τους. Ακολούθως κατέθεσαν αίτηση πολιτικού ασύλου η οποία θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες.

Οπως είπαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι ίδιοι οι μετανάστες, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που βιώνουν, ειδικότερα μετά την επέμβαση των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, είναι αυτή που τους οδήγησε στο δρόμο της προσφυγιάς.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αγνωστοι δράστες τοποθέτησαν χτες τα ξημερώματα εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Σε κοντινό τηλεφωνικό θάλαμο εντοπίστηκαν σκόρπια αποκόμματα εφημερίδων όπως και ένα κείμενο με ασυνάρτητες βολές εναντίον του προέδρου του Εργατικού Κέντρου αλλά και αστυνομικών. Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταδίκασε με ανακοίνωσή της την ενέργεια, σημειώνοντας ότι «αποτελεί προσπάθεια που προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά απ' όπου κι αν προέρχεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ