ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι και φωνές

Νέοι δίσκοι και επανακυκλοφορίες

«Μυστικός Εσπερινός» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Νίκου Παπακώστα, σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Φλώρας Αποστολοπούλου, Γιώργου Ηρακλέους, Δέσποινας Ιωαννίδου και του ίδιου του συνθέτη. Τα τραγούδια ερμηνεύει με λιτό, απέριττο τρόπο η Μαρία Σουλτάτου, ενώ μια μεγάλη ορχήστρα αυθεντικών παραδοσιακών οργάνων, παιγμένα με μεράκι και τέχνη από καταξιωμένους μουσικούς, στηρίζει άξια την παραγωγή. Ο δίσκος εμφανώς μαρτυρά ότι ο συνθέτης βρίσκεται στην ωριμότερη φάση της δημιουργίας του. Με βαθιά γνώση της ελληνικής μουσικής και πολυρυθμία, που τονίζεται από την έντονη και μελετημένη παρουσία παραδοσιακών κρουστών και αυθεντικών λαϊκών οργάνων, ο Νίκος Παπακώστας ακολουθεί τη δική του πορεία στους λαϊκούς δρόμους, αγγίζοντας αυτούς που εξακολουθούν να αγαπούν και να σέβονται το ελληνικό τραγούδι. Ο δίσκος είναι παραγωγή της ανεξάρτητης εταιρείας «Παν Records».

  • Ο Κώστας Γρηγορέας, εξαίρετος σολίστ κλασικής κιθάρας, με σημαντική καριέρα και συνθέτης «με πλούσιο όραμα», όπως έχει χαρακτηριστεί, καταθέτει το δίσκο «Ο Κώστας Γρηγορέας παίζει Κυριάκο Τζωρτζινάκη» με συνθέσεις για σόλο κιθάρα του Κ. Τζωρτζινάκη (έκδοση MOTIVO). Ενα δισκογραφικό υλικό, αντιπροσωπευτικό του έργου του Κυριάκου Τζωρτζινάκη, που δυστυχώς έφυγε πολύ πρόωρα και ο οποίος υπήρξε συνεργάτης και στενός φίλος του Κ. Γρηγορέα. Ο δίσκος συνοδεύεται από βιβλιαράκι, με σημειώματα των Νότη Μαυρουδή, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Γιώργου Μονεμβασίτη, με πληροφορίες για τα έργα και βιογραφικά στοιχεία για τον συνθέτη.
  • Επανακυκλοφόρησαν οι «Ωδές» και «Ραψωδίες» του Βαγγέλη Παπαθανασίου με την Ειρήνη Παππά. Τα άλμπουμ, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους, επανεκδόθηκαν ψηφιακά επεξεργασμένα από τον ίδιο το συνθέτη και κυκλοφορούν από την «Polydor» και τη «Universal».
  • Μια αγκαλιά τραγούδια ηπειρώτικα, κυρίως από τον τόπο καταγωγής της το Πωγώνι, ερμηνεύει η Κατερίνα Ζάκκα στο δίσκο της «Ηχοι Πωγωνίου». Από ένα τραγούδι ερμηνεύουν επίσης η Μαρία Φαραντούρη και ο Χρίστος Τσιαμούλης, που έκανε και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου. Δασκάλα στο επάγγελμα η Κ. Ζάκκα, έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό και το δημοτικό τραγούδι, ερμηνεύοντας κυρίως ηπειρώτικα μοιρολόγια και τραγούδια της ξενιτιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στις συνεργασίες της εκείνες με τον Ρος Ντέιλι, την Μαρία Φαραντούρη, με πρόσφυγες καλλιτέχνες από Ιράν, Ιράκ, Νιγηρία, Αφγανιστάν κ.ά.
Ο Μ. Πασχαλίδης στο «Συρμό»

Ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει για δύο βραδιές (13 και 14 Απρίλη) στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661). Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας του σε όλη την Ελλάδα, ο γνωστός τραγουδοποιός αναλαμβάνει «οδηγός» στα μουσικά δρομολόγια του «Συρμού». Θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη δεκαπεντάχρονη πορεία του, από την εποχή των «Χαΐνηδων» μέχρι σήμερα, τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», αλλά και διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών. Επίσης, θα παρουσιάσει και ένα δείγμα από το νέο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι. Ενα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για το «Συρμό», κυρίως ακουστικό, αλλά και με απρόοπτα, ανέκδοτα, σχόλια για την επικαιρότητα και ιστορίες από τα παλιά. Εναρξη: 11μμ.

Περί ζωγραφικής

Εργο του Β. Βασιλακάκη
Εργο του Β. Βασιλακάκη
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Χρυσή Εποχή» εγκαινιάζεται στις 16/4 στην γκαλερί «a.antonopoulou.art.» (Αριστοφάνους 20). Πρόκειται για έκθεση σχεδίου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Η Χρυσή εποχή και τα τοπία κενοτάφια του Ιλάν Μανουάχ με μέλι που στάζει από τα δέντρα και άγρια φρούτα» (εκδόσεις Κορμοράνος). Το βιβλίο περιλαμβάνει σχέδια του Ιλάν Μανουάχ, καθώς και σχέδια άλλων πενήντα καλλιτεχνών, με θέμα το τοπίο. Στην έκθεση συμμετέχουν εκτός του Ιλάν Μανουάχ, οι: Δημήτρης Μπάμπουλης, Θάνος Κλωνάρης, Σοφία Βλαζάκη, Κώστας Χριστόπουλος, Χάρης Λαγκούσης, Damien Rocour, Jean Jacques Tachdjian, Τζουλιάνο Καγκλής, Κλειώ Γκιζελή, Σωκράτης Φατούρος, Μαρία Γλύκα, Στέφανος Ρόκος, Σοφία Κυριακού, Μυρτώ Σταμπούλου, Δημήτρης Ρόκος, Andre Lemos, Ντόρα Οικονόμου κ.ά. Διάρκεια μέχρι 5/5.

Παρατείνεται έως τις 21/4 η έκθεση έργων του Βασίλη Βασιλακάκη και του Βαγγέλη Γκόκα, στην γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Οι δύο καλλιτέχνες εξερευνούν τη ζωγραφική του τοπίου μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, που περιέχουν ωστόσο πολλά κοινά σημεία επαφής. Ο Β. Βασιλακάκης παρουσιάζει τρία νυχτερινά τοπία τα οποία καταγράφουν όψεις του αστικού χώρου που τον περιβάλλει, ενώ ο Β. Γκόκας εκθέτει τρεις φανταστικές συνθέσεις με παγόβουνα και ένα χιονισμένο αλπικό τοπίο. Εχοντας ως αφετηρία, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο εμφανώς, τη φωτογραφία, οι δύο καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα διάλογο πάνω στη ρητορική του τοπίου.

Εγκαινιάζεται στις 17/4 (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφ. Δούκα 5), έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Βενιού με τίτλο «Η αμεριμνησία των μελτεμιών». Ο «ζωγράφος του Αιγαίου», όπως τον αποκαλούν, παρουσιάζει την τελευταία του δουλιά, στην οποία αποτυπώνει την ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιών με τα μελτέμια του Αυγούστου, τη φουσκωμένη θάλασσα και τον καθαρό ορίζοντα. Ο καλλιτέχνης επαναφέρει σε μερικές συνθέσεις του το στρογγυλό σχήμα, ενώ με μία διάθεση μεταφυσική, επικεντρώνει την προσοχή του στην ξερολιθιά, το μοναχικό δέντρο, το λαμπερό αγριολούλουδο κ.ά.

Βραδιές παραμυθιών

Κάθε Παρασκευή (13/4-25/5) στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής), θα πραγματοποιούνται βραδιές παραμυθιών. Συγκεκριμένα, στις 13/4 (8.30μ.μ.) «Στα σταυροδρόμια της ανατολής: Οταν τα παραμύθια του αραβικού κόσμου συνάντησαν τις μουσικές τους», θα «ταξιδέψει» ο Δημήτρης Προύσαλης (αφήγηση) και ο Al Mahabba (μουσική). Ακολουθεί (20/4, 8.30μ.μ.) η Σάσα Βούλγαρη (αφήγηση) και η Εφη Πολίτη (πνευστά, τραγούδι) στο «Σπυρί ροδιού, παραμυθέομαι». Στις 27/4, «Πίτα μπρος και πίτα πίσω θέλω να βγω να μιλήσω...» με αφήγηση της Χριστίνας Φραγκεσκάκη και φλάουτο Μέχτιλτ Σταρκ. Στις 4/5, «Τον καιρό που τα δέντρα μιλούσαν και οι παραμυθάδες άκουγαν» με αφήγηση Στέλιου Πελασγού. Ακολουθούν (11/5), τα «Παραμύθια αγάπης, θανάτου και κουνουπιών» με τη Λίλυ Λαμπρέλη (αφήγηση). Στις 18/5, «Παραμύθια από την άκρη του κόσμου» (αφήγηση: Τατιάνα Φραγκούλια, κιθάρες: Β. Κανάρης, Ν. Χαροκόπος) και στις 25/5 «Τα παραμύθια που κεντάς και χρυσοπιμπιλόνεις...» με αφηγήτρια την Εύη Γεροκώστα και σε ούτι, λύρα, τραγούδι τον Σταύρο Πουλίδη. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ