Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι και φωνές

Νέοι δίσκοι και επανακυκλοφορίες

«Μυστικός Εσπερινός» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Νίκου Παπακώστα, σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Φλώρας Αποστολοπούλου, Γιώργου Ηρακλέους, Δέσποινας Ιωαννίδου και του ίδιου του συνθέτη. Τα τραγούδια ερμηνεύει με λιτό, απέριττο τρόπο η Μαρία Σουλτάτου, ενώ μια μεγάλη ορχήστρα αυθεντικών παραδοσιακών οργάνων, παιγμένα με μεράκι και τέχνη από καταξιωμένους μουσικούς, στηρίζει άξια την παραγωγή. Ο δίσκος εμφανώς μαρτυρά ότι ο συνθέτης βρίσκεται στην ωριμότερη φάση της δημιουργίας του. Με βαθιά γνώση της ελληνικής μουσικής και πολυρυθμία, που τονίζεται από την έντονη και μελετημένη παρουσία παραδοσιακών κρουστών και αυθεντικών λαϊκών οργάνων, ο Νίκος Παπακώστας ακολουθεί τη δική του πορεία στους λαϊκούς δρόμους, αγγίζοντας αυτούς που εξακολουθούν να αγαπούν και να σέβονται το ελληνικό τραγούδι. Ο δίσκος είναι παραγωγή της ανεξάρτητης εταιρείας «Παν Records».

  • Ο Κώστας Γρηγορέας, εξαίρετος σολίστ κλασικής κιθάρας, με σημαντική καριέρα και συνθέτης «με πλούσιο όραμα», όπως έχει χαρακτηριστεί, καταθέτει το δίσκο «Ο Κώστας Γρηγορέας παίζει Κυριάκο Τζωρτζινάκη» με συνθέσεις για σόλο κιθάρα του Κ. Τζωρτζινάκη (έκδοση MOTIVO). Ενα δισκογραφικό υλικό, αντιπροσωπευτικό του έργου του Κυριάκου Τζωρτζινάκη, που δυστυχώς έφυγε πολύ πρόωρα και ο οποίος υπήρξε συνεργάτης και στενός φίλος του Κ. Γρηγορέα. Ο δίσκος συνοδεύεται από βιβλιαράκι, με σημειώματα των Νότη Μαυρουδή, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Γιώργου Μονεμβασίτη, με πληροφορίες για τα έργα και βιογραφικά στοιχεία για τον συνθέτη.
  • Επανακυκλοφόρησαν οι «Ωδές» και «Ραψωδίες» του Βαγγέλη Παπαθανασίου με την Ειρήνη Παππά. Τα άλμπουμ, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους, επανεκδόθηκαν ψηφιακά επεξεργασμένα από τον ίδιο το συνθέτη και κυκλοφορούν από την «Polydor» και τη «Universal».

  • Μια αγκαλιά τραγούδια ηπειρώτικα, κυρίως από τον τόπο καταγωγής της το Πωγώνι, ερμηνεύει η Κατερίνα Ζάκκα στο δίσκο της «Ηχοι Πωγωνίου». Από ένα τραγούδι ερμηνεύουν επίσης η Μαρία Φαραντούρη και ο Χρίστος Τσιαμούλης, που έκανε και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου. Δασκάλα στο επάγγελμα η Κ. Ζάκκα, έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό και το δημοτικό τραγούδι, ερμηνεύοντας κυρίως ηπειρώτικα μοιρολόγια και τραγούδια της ξενιτιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα στις συνεργασίες της εκείνες με τον Ρος Ντέιλι, την Μαρία Φαραντούρη, με πρόσφυγες καλλιτέχνες από Ιράν, Ιράκ, Νιγηρία, Αφγανιστάν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ